Acasă Supliment Cultural Culturale si Altele Mihai Eminescu a fost omagiat la Casa de Cultură din Tecuci

Mihai Eminescu a fost omagiat la Casa de Cultură din Tecuci

183
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 33
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  33
  Shares

Emil Cioran: „Dacă Eminescu nu ar fi existat, noi, oamenii de cultură, ar fi trebuit să ne dăm demisia”.
Strânși laolaltă – poeți, prozatori, dascăli și dascăli pensionari, elevi, artiști, preoți, consilieri județeni, reprezentanți ai presei – toți iubitori de cultură, de poezie și cu precădere iubitori ai lui Eminescu, s-au bucurat pe deplin de o seară „altfel” așa cum au numit-o mulți dintre cei prezenți în Sala Studio.
Manifestările prilejuite de omagierea a 165 de ani de a nașterea poetului național Mihai Eminescu dar și sărbătorirea Zilei Naționale a Culturii au fost deschise de managerul Casei de Cultură a municipiului Tecuci, prof. Mircea Călianu: „Vă mulțumim că sunteți alături de noi, aici, în această zi de sărbătoare. Este o sărbătoare pentru că iată, sărbătorim 165 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, și tot astăzi, după cum se știe, sărbătorim și Ziua Culturii Naționale. O reușită alegere a Zilei naționale a culturii în ziua de 15 ianuarie, zi care a adus la lumină în mijlocul nostru pe cel care avea să fie mai târziu un geniu al poeziei românești. Putem vorbi multe despre Mihai Eminescu, dar nu asta mi-am propus. În schimb, vom vorbi despre Eminescu prin ceea ce se va întâmpla aici, pe această scenă, prin recitările care vor fi aduse de elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, prin cântecele care vor fi interpretate și care sunt făcute pe versurile marelui poet. Zic eu că ar fi bine să vorbim nu numai despre Mihai Eminescu, dar fiind Ziua Culturii Naționale. Este bine să amintim și de alți slujitori ai culturii, de alți oameni de valoare ai noștri care au pus câte o piatră de temelie la această mare cetate a culturii românești. De pildă, nu putem să nu amintim și de marii compozitori români, George Enescu ori Ciprian Porumbescu, de pictori geniali ai neamului nostru. Sunt foarte multe valori în pictura românească, în sculptura românească, în artele frumoase, în literatură. Dacă aș spune Sadoveanu, Slavici, nu aș spune destul pentru că sunt atâția oameni valoroși. Nu este neapărat nevoie să faci cultură, trebuie să fii alături de cultură și e de ajuns. Din punctul meu de vedere, al instituției noastre (n.r Casa de Cultură Tecuci) pot să afirm că au fost și sunt mulți oameni care au fost alături de noi: Consiliul local, Primăria municipiului Tecuci, primarul municipiului, care ne-au ajutat la tot ceea ce a însemnat manifestare a casei de Cultură și mai ales la manifestările care necesită un sprijin mai mare. Din acest motiv am spus că este de ajuns să fii alături de cultură nu neapărat să faci, ca să pui astfel umărul la întregirea culturii noastre și implicit la actul cultural. Mulțumesc tuturor celor prezenți aici, mulțumesc doamnei director Corin Olaru pentru prezența copiilor care vor recita din creația eminesciană, mulțumim preotului C-tin Velicu pentru filmele puse la dispoziție și care vor fi proiectate, mulțumim soliștilor care vor evolua pe scenă. ”
Pentru publicul prezent au rulat mai multe proiecții video („Eminescu-165 de ani de la naștere”, producător Aida Zaharia, „Adio”, „Atât de fragedă”, „Eminescu n-a existat” și „În vizită la Ipotești”, producător preot C-tin Velicu). Programul a fost completat de mai tinerii artiști ai casei de Cultură a municipiului Tecuci cu un moment de dans (vals) în interpretarea cuplului Delia și Răzvan sub coregrafia maestrei-coregraf Mariana Enache, moment muzical susținut de Andra Crăciun („Pentru ea!”). A urmat un recital excepțional susținut de Valleria Drăguș – o tânără tecuceancă, în prezent studentă a Facultății de Muzică din Galați, fostă elevă a prof. Mircea Călianu, colaboratoare constantă și devotată a Casei de Cultură tecucene. Pe aceeași scenă au fost prezenți elevi ai colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Tecuci, coordonați de prof. Corina Olaru, elevi care l-au adus pe Eminescu și l-au dăruit celor prezenți la eveniment printr-un mănunchi de poeme.

Cea de-a parte a manifestării, „Măria sa, Poetul”, a revenit membrilor Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” dar și celor care și-au adus, prin scrierile lor, contribuții personale la dezvoltarea și promovarea culturii naționale: Cristian Pohrib, Săndel Stamate, Carmen Huzum, Viorel Șerban, Adrian Răcaru, Iancu Huzum, Dionisie Duma, Mihaela Gudană, Tănase Dănăilă, Marin Moscu, Cătălin Dumitrescu, Constantin Oancă, Claudiu Neacșu, etc . Moderator a fost de această dată maestra Mariana Enache, care în cuvântul de deschidere a spus: „Avem în sală poeți tineri care merg pe urmele celor consacrați, membri ai Uniunii scriitorilor, și așteptăm cu nerăbdare ca pana lor să fie recunoscută, scrisul lor să fie recunoscut, și ulterior recompensat ca membri ai U.S.R. Aleatoriu voi invita membri ai Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, poeții tecuceni, pentru a lectura poezii. În invit la microfon pe cel care, la fel ca Eminescu, a debutat la Revista Familia: Cristian Pohrib.”
Cristian Pohrib: „Într-adevăr am debutat în Revista Familia și întâmplarea fericită a făcut, prin grija maestrului Dionisie Duma, ca a doua apariție cu un grupaj de versuri să fie în Convorbiri literare. Mă bucur mult să-l văd în sală și pe bunul meu prieten Marin Mârza. Îmi pare rău că a plecat domnul Ionel Necula căruia i-am trasmis la finele anului trecut o înregistrare de la Radiodifuziunea națională de la Chișinău, în care eu recitam versurile lui Marin Mârza. În 1992 a fost făcută înregistrarea. Au găsit-o în fonoteca lor și au considerat că versurile lui Marin Mârza merită să fie redifuzate. Iată că suntem prezenți nu numai în spațiul acesta făptuit de alții. Suntem prezenți în spațiu românesc, ăla mare, ăla cu care ar trebui să ne obișnuim și cu care unii dintre noi sunt obișnuiți. Nu știu alții. Într-o lume în care valorile spirituale și morale sunt puse pe plan secund. Am în mână o carte. Singura carte pe care am scris-o până acum. O carte care a obținut Premiul național Mihai Eminescu pentru debut, carte lansată nu la Tecuci ci la București, în Sala cu Oglinzi a Uniunii Scriitorilor, redeschisă pentru acest eveniment după 60 de ani, manifestare la care au luat parte prințul Paul și Alteța Sa, prințesa Margareta. Am să citesc din această carte o poezie ținută la sertar în 1988 de domnul Necula. Trimisesem noi poezii la Festivalul național de poezie Nicolae Labiș. Am fost anunțat că sunt premiat. Poezia asta fusese trasă de domnul Necula la sertar, și bine a făcut. În vremea lui Ceaușescu, în 88, bine a făcut că cine știe ce pățeam…Dar, am citit această poezie atunci când am fost premiat. Poezia se numește Scrisoare către Nicolae Labiș și e valabilă și azi”.
Săndel Stamate: „Vreau să spun că sunt de câțiva ani în căutarea răspunsului la câteva întrebări. Una ar fi ce-ar fi orice așezare românească fără prezența turlelelor bisericii și, acolo sus fluturând, crucea lui Isus? Altă întrebare este ce ar fi fost sau ce ar fi chiar și acum, literatura română fără Mihai Eminescu. A treia, este ce-aș fi fost eu fără Mihai Eminescu? Pentru că de la el am învățat să citesc, de la el am învățat bucuria metaforei, de la el am învățat trăirile aceea pe care ți le oferă reflecția. De la el (n.r. el, Eminescu) am învățat să iubesc și să fac declarații de dragoste. Acum le-am uitat pe toate și nici nu vreau să cad în derizoriu făcând altele, la vârsta aceasta. Îi dedic lui Mihai Eminescu un poem intitulat <>. Voi citi apoi o altă poezie, Clipa cea de taină, poezie care va face parte din viitorul volum ce va apărea cel mai probabil peste câteva săptămâni”.
Viorel Șerban: „Poeții nu trebuiesc aplaudați. Ei trebuie citiți. Nu sunt membru al Uniunii scriitorilor, nici al Cenaclului Calistrat Hogaș, nici tecucean. Dar voi citi un scurt poem de patru pagini. Desigur, lui Eminescu”.
Adrian Răcaru: „Minunat că nici nu pot să mă uit la cuvinte. După Eminescu, putem să ne uităm mai frumos unii la alții”.
Iancu Huzum: ”Eu nu sunt din rândul Uniunii scriitorilor, eu fac parte din rândul cititorilor”.
În centrul atenției s-a aflat și poetul tecucean prof. Dionisie Duma, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din noiembrie 2004.
Bun prieten al poetului, prof. Constantin Oancă a vorbit despre rolul ce l-a avut Dionisie Duma la dezvoltarea culturii tecucene. Directorul Casei de Cultură, prof. Mircea Călianu i-a oferit poetului Dionisie Duma „Premiul de excelență” pentru contribuția la promovarea valorilor spirituale ale culturii române și ca semn de recunoștință pentru sprijinul deosebit și susținerea cu fidelitate a activității Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”.
Aida Zaharia, student, anul I Comunicare si relatii publice, Universitatea Apollonia Iasi


Raspandeste cu incredere
 • 33
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  33
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here