Minerale din zonele de conflict: obligații de verificare pentru importatori

  41
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Joi deputații au votat o propunere legislativă care să prevină finanțarea conflictelor și a încălcărilor drepturilor omului prin comerțul cu minerale. Această lege va obliga toți importatorii mari din UE de cositor, tantal, aur să își verifice furnizorii, iar marii procesatori vor fi obligați să arate cum planifică monitorizarea respectării acestor reguli de către sursele lor.
  „Cu toate acestea, sistemul nostru va genera efecte pe teren doar dacă va rămâne flexibil și toți actorii implicați se vor perfecționa continuu și vor acționa în mod responsabil”, a declarat raportorul Iuliu Winkler (PPE, RO)

  „Nu putem închide ochii în fața prejudiciilor pe care le provocăm în alte părți ale lumii. Aceste reguli au creat bazele unui instrument efectiv care să rupă legăturile dintre conflicte, abuzurile privind respectarea drepturilor omului și bunurile noastre de consum” , a declarat președintele comisiei parlamentare pentru comerț internațional Bernd Lange (S&D, DE)

  Legislația a fost adoptată cu 558 de voturi pentru, 17 împotrivă și 45 de abțineri.

  Parlamentul a câștigat introducerea verificărilor obligatorii pentru importatori

  Deputații i-au convins pe miniștrii UE, în cadrul unui acord informal din noiembrie asupra textului, că verificările conforme cu principiile OECD trebuie să fie obligatorii pentru cei mai importanți importatori de cositor, tantal și aur, precum și pentru sursele lor din ariile de conflict și de risc ridicat.

  Comisia și Consiliul propuseseră inițial doar verificări voluntare. Autoritățile din statele membre UE vor fi responsabile de respectarea acestei prevederi de către companii. Materialele reciclate și micii importatori, cum ar fi dentiștii și bijutierii, care reprezintă 5% din importuri, vor fi exceptați, pentru a nu crea birocrație inutilă.

  Prezentarea practicilor surselor – obligația procesatorilor și vânzătorilor din UE

  În timpul negocierilor, Parlamentul s-a asigurat că marile companii UE (peste 500 de angajați) care cumpără cositor, tantal, tungsten și aur pentru a le utiliza în produsele lor vor fi încurajate să raporteze practicile surselor lor și vor putea să se înscrie într-un registru UE.

  Standarde înalte

  Regulamentul stipulează că schemele actuale de control din industrie vor fi utilizate pentru a evita o obligație dublă, dar Parlamentul s-a asigurat că aceste scheme vor fi verificate regulat pentru a menține standardele înalte, conform principiilor OECD.

  Clauza de revizuire

  Comisia UE va revizui eficiența noii legi în mod regulat, atât din punctul de vedere al impactului, cât și al respectării de către companiile UE. Va putea, de asemenea, să propună noi măsuri obligatorii dacă verificările efectuate companii se dovedesc nesatisfăcătoare.

  Ce urmează

  După aprobarea acordului de către Parlament și Consiliu, urmează publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Obligațiile privind verificările obligatorii se vor aplica de la 1 ianuarie 2021 pentru a permite statelor membre să numească autorități competente, iar importatorilor să se familiarizeze cu obligațiile pe care le au.

  Background

  Țările bogate în resurse afectate de conflicte se află într-un cerc vicios în care venitul din resursele extrase ilegal alimentează revoltele armate. Regulamentul se aplicată tuturor zonelor afectate de conflicte și cu risc înalt din lume, printre care Republica Democrată Congo și regiunea Marilor Lacuri sunt exemplele cele mai clare. Experții vor realiza o listă non-exhaustivă a ariilor, dar țara de origine nu este un indicator clar: informațiile privind tranzitul sau un furnizor iresponsabil pot face de asemenea parte din verificarea de background.

  Cositor, tantal, tungsten și aur sunt folosite pentru a produce multe aparate de înaltă tehnologie în industria electronică, aerospațială, în ambalaje, construcții, iluminat, mașini și instrumente industriale, bijuterii. Verificarea (”due diligence”) este definită de principiile OECD pentru a ajuta companiile să respecte drepturile omului și să evite să contribuie la conflicte prin comerțul lor cu minerale. În momentul de față aceste principii au un rol de recomandare.

  Mai multe informaţii
  Textele adoptate (2014/0059(COD) vor fi disponibile aici (16.03.2017)
  Înregistrarea dezbaterii (15.03.2017)
  EbS+ (15.03.2017)
  Comunicat de presă referitor la acordul interinstituțional (22.11.2016)
  Cercetare PE: Conflict minerals at a glance (May 2015)
  Etapele procedurii legislative
  Materiale audiovizuale pentru jurnaliști

  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here