Acasă Jurnalul Bucurestiului Mistere, ciudatenii, miracole MISTERUL CAMEREI DE CHILIMBAR

MISTERUL CAMEREI DE CHILIMBAR

222
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Va fi dezvăluită taina Camerei de Chihlimbar?

Foto: RIA Novosti

Descoperirea senzaţională într-un apartament din Munchen a unor tablouri confiscate de nazişti, realizate de unii dintre cei mai mari pictori moderni, de la Picasso la Chagall, insuflă speranţa revenirii în Rusia a Camerei de Chihlimbar.

În presă au apărut informaţii despre proprietarul colecţiei, Cornelius Gurlitt, care ar şti locul unde se află legendara capodoperă scoasă de nazişti din Petersburg (Ţarskoe Selo) şi care, ulterior, a dispărut din Kaliningrad-Konigsberg înainte de atacul aerian al avioanelor britanice în 1945.

În povestea legată de descoperirea capodoperelor nepreţuite, printre autorii celor peste 1.400 de tablouri numărându-se Matisse, Chagall, Picasso, sunt mai multe întrebări decât răspunsuri. De ce nu s-a spus nimic despre această descoperire care a devenit cunoscută abia peste un an de zile? De ce proprietarul se ascunde, însă nu a părăsit Munchen-ul?

Colecţia a fost descoperită la Munchen după 80 de ani de la acţiunea hitleristă care s-a desfăşurat în acest oraş, expoziţia „Artă degenerativă”. Atunci, peste două milioane de oameni au venit să vadă tablourile celor mai mari maeştri, pentru ca la cererea lui Hitler şi a lui Goebbels să discrediteze „arta decadentă ruşinoasă”. Săptămâna trecută, revista germană Focus a relatat despre această descoperire. Autorităţile germane au ascuns colecţia şi au interzis publicarea chiar şi a fotografiilor tablourilor.

Cornelius Gurlitt, în vârstă de 79 de ani, a moştenit aceste tablouri de la tatăl său, Hildebrand Gurlitt, un negustor de artă al celui de-al Treilea Reich. În toţi aceşti ani el a trăit de pe urma vânzării tablourilor. Se naşte întrebarea, de ce niciunul din tablouri nu a fost recunoscut de către proprietarii lor?

Faptele referitoare la tablourile descoperite au trezit speranţe în ceea ce priveşte revenirea în Rusia a Camerei de Chihlimbar. Ziarul Bild a publicat declaraţia vărului lui Cornelius Gurlitt, Ekkehart Gurlitt, cum că Cornelius Gurlitt „ştie unde se află Camera de Chihlimbar”. El a explicat că înainte de moarte Hildebrand Gurlitt i-a dezvăluit fiului său taina Camerei de Chihlimbar. Ultima oară, Camera de Chihlimbar a fost văzută la castelul Konigsberg înainte de atacurile aeriene ale aviaţiei britanice. Vor fi reluate căutările acestei comori, ale acestei opere de artă, a camerei, mai precis a cabinetului pe care Frederic Wilhelm l-a dăruit lui Petru cel Mare în 1717?

Camera de Chihlimbar putea să fie distrusă în timpul atacurilor aeriene, putea să fie îngropată în catacombele cetăţii. De asemenea, chihlimbarul este un material organic care necesită o îngrijire specială.

În cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei, directorul atelierului de restaurare de la Ţarskoe Selo care a creat o copie a Camerei de Chihlimbar, Boris Igdalov, şi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveşte existenţa Camerei de Chihlimbar.

„Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, camera ar fi trebuit să fie serios restaurată. În perioada în care s-a aflat în Rusia, ea a fost restaurată de multe ori. Panourile din chihlimbar erau acoperite cu lac, ceea ce este rău, pentru că lacul se închide la culoare, pătrunde în structura chihlimbarului şi se pierde transparenţa lui, culoarea şi alte calităţi. Este foarte greu să spun în ce stare se află astăzi vechea Cameră de Chihlimbar, totul depinde de locul şi în ce condiţii se află”.

 Importanţa descoperirii de la Munchen, pe de-o parte, şi simplitatea cu care au fost descoperite tablourile, pe de altă parte, inspiră speranţa că în Germania mai pot exista multe asemenea apartamente. Cu atât mai mult, cu cât la începutul anilor 2000 în Germania au fost descoperite şi, ulterior, transmise Rusiei fragmente din Camera de Chihlimbar. Cercetătorii consideră că această descoperire nu este ultima. Potrivit vărului său, Cornelius Gurlitt a promis că înainte de a muri va dezvălui locul unde se află Camera de Chihlimbar.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here