Monitorul de Vaslui : Bani pentru investitii, în plinã austeritate bugetarã

  136
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  În timp ce majoritatea localitãtilor vasluiene se confruntã cu o situatie financiarã dificilã, orasul Murgeni face exceptie de la regulã. Dincolo de faptul cã autoritãtile locale au asiguratã finantarea pentru functionarea primãriei, se fac investitii si în proiecte de dezvoltare, gratie cresterii colectãrilor la bugetul local. Din anul 2012, sumele la buget din taxe si impozite au crescut de opt ori, în anul 2016, fiind de 12 miliarde lei vechi.

  Ioan Buta, primarul orasului Murgeni, a spus cã ‘secretul’ succesului la capitolul dezvoltare este canalizarea tuturor investitiilor pe fonduri de la bugetul local. ‘Începand din anul 2012, colectãrile la bugetul local din taxe si impozite au crescut de opt ori. Astfel, dacã in anul 2011 colectãrile din obligatiile fiscale la bugetul local erau de 2,3 miliarde de lei vechi, in anul 2015, au ajuns la 9 miliarde de lei, iar in anul 2016, la 12 miliarde de lei’, a spus Ioan Buta. Un astfel de rezultat pozitiv a fost posibil prin implicarea activã a Serviciului Financiar din Primãria Murgeni, dar si prin adoptarea altor mãsuri. În ultimii doi ani, au fost inregistrate in registrul agricol terenurile din zonã si, odatã cu stabilirea masei impozabile pe teren, au crescut si incasãrile. ‘Înainte, nu figurau toate terenurile in registrul agricol. Am reusit sã stabilim granita teritorialã cu toate comunele invecinate si am montat borne speciale. Acum, au rãmas foarte putine loturi de teren in rosu, pentru care nu se percepe impozit’, a explicat primarul. Practic, din cele 15.000 hectare de terenuri agricole au fost parcelate 9.000. Prin aceastã mãsurã, colectarea de impozite a crescut de la 3.000 de hectare, la circa 12.000 hectare.

  Investitii în dezvoltare

  Odatã cu intãrirea colectãrilor la bugetul local, autoritãtile locale au putut directiona o parte din fonduri spre dezvoltare. De la bugetul local este finantat integral un program de reabilitare a infrastructurii in valoare de 260.000 lei. Tot cu bani din visteria localã a fost reparatã o scoalã in Carja, sat apartinãtor al orasului Murgeni. Tot in Carja, primãria va construi un Cãmin Cultural, iar in Murgeni va fi extinsã reteaua de ape uzate pe 12 strãzi, un proiect in valoare de 220.000 lei. Este vorba despre 1.870 metri de retea de canalizare, lucrãrile de executie fiind deja finalizate in proportie de 60%. Nu in ultimul rand, va fi implementat un proiect de amenajare urbanisticã care prevede constructia de parcãri, trotuare, parcuri, program finantat cu 500.000 lei. ‘Pe o parte din proiectele cu finantare localã am primit ajutor de la Consiliul Judetean, pentru a finaliza lucrãrile. Din cauza procedurilor greoaie, avem blocat acum un proiect privind constructia unei piete agroalimentare. Am bani in buget, dar procedurile privind achizitia publicã dureazã. Ai nevoie de 16 stampile pentru implementarea unui studiu de fezabilitate’, s-a plans Ioan Buta.

  Articol scris de:

  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here