Monitorul de Vaslui : Greu de… recuperat!

  56
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   4
   Shares

  Recuperarea restantelor la bugetul local al municipiului Vaslui se dovedeste a fi o activitate dificilã. În prezent, Primãria Vaslui are de încasat de la persoanele fizice si juridice datorii care se ridicã la 5,4 milioane lei. Desi multi rãu platnici achitã restantele dupã primii pasi de la executare silitã, sunt multi contribuabili care nu rãspund pozitiv somatiilor Serviciului Financiar. O altã problemã este cã, la licitatii publice, nimeni nu se aratã interesat de bunurile scoase la vânzare – terenuri, clãdiri, masini etc..

  Servicul Financiar din cadrul Primãriei Vaslui are deschisã procedura de executare silitã pentru recuperarea unei sume totale de 5,4 milioane de lei. Este vorba de debite in sumã de 2,4 milioane de lei, in dreptul persoanelor fizice, si de 3 milioane de lei, restante care revin persoanelor juridice. În general, este vorba despre datorii provenite din impozitul pe clãdiri, terenuri, transport, taxe de firme. Eugen Bot, director economic al Primãriei Vaslui, a precizat cã la transmiterea somatiilor, care reprezintã primul pas al procedurii de executare silitã, se incaseazã anumite sume din restante, alti bani fiind recuperati cand se trece la pasul doi, respectiv poprirea pe anumite venituri. Firmele care nu si-au achitat obligatiile fiscale pentru primul semetru al acestui an sau pentru anul 2015 nu reprezintã o problemã pentru Servicul Financiar, mult mai complicatã fiind recuperarea debitelor aferente perioadei 2013 – 2014. „Avem bunuri, cum ar fi terenuri, care efectiv nu se vand la licitatiile publice organizate de noi. Avem cazul unui agent economic din Zona Mecanica, care a acumulat debite de circa 80.000 lei cu niste terenuri si clãdiri. Am fãcut trei etape de licitatii, dar nu vine nimeni. Pe de altã parte, am avut o vanzare in Zona Industrialã, in cazul unei persoane fizice cu o clãdire cu teren, si am recuperat debitul in totalitate”, a spus Eugen Bot.

  Masinile nu se vând

  Unele firme restantiere la bugetul local au gajate bunurile la bãnci comerciale care au gradul I la ipotecã. În astfel de cazuri, dupã executarea bunurilor la licitatia publicã, suma revine integral bãncilor, municipalitatea preluand doar sumele cheltuite pe procedura de executare silitã. Unul dintre obictivele procedurii de executare silitã este si acela ca bunurile respective sã fie preluate de un alt titular si, astfel, bugetul local sã castige un contribuabil bun platnic. „În situatia persoanelor fizice, avem scoase la licitatie masini si terenuri, pentru cã nu pot fi executate silit bunurile necesare pentru traiul zilnic, cum ar fi locuintele. Am constata cã masinile nu se vand la licitatiile publice”, a mai spus Eugen Bot.

  Încasarile, în program

  Pentru anul 2016, programul de incasãri din taxele si impozitele locale pentru persoanele fizice si juridice se ridicã la suma de 23.947.000 lei. Bugetul total al municipiului Vaslui se cifreazã la circa 122 milioane de lei, pe langã taxe si impozite, restul sumelor provenind din alte surse de finantare. O sumã de 31 milioane de lei provine din impozitul pe venit, 56 milioane de lei din TVA (90% din sumã se duce cãtre finantarea invãtãmantului si plata drepturilor persoanelor cu handicap). Tot pentru acest an, municipalitatea are prevãzut un buget de 12 milioane de lei pentru diferite proiecte de investitii. „Suntem multumiti cu incasãrile realizate la data de 30 iunie 2016. Ne-am indeplinit programul propus. Am avut un program de 14.250.000 lei si am incasat 15.300.000 de lei pentru primele sase luni ale acestui an. Faptul cã s-a prelungit perioada de acordare a bonificatiei a adus mai multi contribuabili la ghiseu, dar aceastã exceptie este valabilã doar pentru anul 2016. Important este si faptul cã am mãrit la 10% si bonificatia pentru persoanele juridice, pentru plata integralã a obligatiile fiscale. Noi rugãm cetãtenii municipiului Vaslui si agentii economici sã isi achite sumele datorate la bugetul local, pentru cã astfel putem sustine, si noi, programul de investitii, precum si diferitele activitãti culturale, sociale sau de altã naturã din municipiu”, a conchis Eugen Bot.

  Articol scris de:

  Raspandeste cu incredere
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   4
   Shares

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here