Acasă Colţul specialistului Sanatate newsbv.ro : Medicul senator Orțan,…

newsbv.ro : Medicul senator Orțan,…

95
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Medicul senator Orțan, „cioclul” noului Spital al Brașovului ?

Autor: Sebastian Dan
Medicul senator Orțan, „cioclul” noului Spital al Brașovului?

In plenul Senatului, s-a supus din nou discuției proiectul obținerii porțiunii de teren lipsă din suprafața necesară construirii Noului Spital de Urgență din Brașov. După ce la Comisia de Dezvoltare Regională s-a decis promovarea proiectului FĂRĂ NICIUN AMENDAMENT(!), după ce la tribuna Senatului s-au perindat o serie de vorbitori care au susținut votarea proiectului, AȘA CUM S-A STABILIT LA COMISIE (pe scurt, teren pentru un Nou Spital Clinic de Urgență care să-l înlocuiască pe actualul spital județean, fărâmițat și îngenuncheat de vechimea clădirilor și de grozăvia funcționării în cinci clădiri aflate la o distanță imposibil de suportat de pacienți și de personalul medical), ultimul care „s-a cerut la cuvânt” a fost medicul Orțan, în prezent senator PSD de Brașov.

„Credeam că dorea să sublinieze încă o dată că susține votarea proiectului de lege în forma avizată de Comisia la care participasem, pe lângă alți colegi parlamentari ai lui, și noi, reprezentanții Asociației Noul Spital al Brașovului, promotorii de doi ani ai proiectului. Dar nu! Domnul senator Orțan a venit cu o idee nouă, care, transformată în amendament, ucide din start orice posibilitate de edificare a unei instituții spitalicești de stat gândite și adaptate nevoilor reale ale comunității brașovene. E vorba de includerea în textul de lege al obligației ca pe acel teren să se construiască obligatoriu (!) spitalul regional! Nu de către comunitate, ci de Ministerul Sănătății, nu începând de „mâine” (cum ar fi capabilă comunitatea), ci de nu se știe când (Ministerul Sănătății neprecizând nicio coordonată de timp), nu cu resurse financiare certe pe care comunitatea le poate accesa rapid și individual, ci cu unele total incerte, atât ca valoare, cât și ca moment al disponibilității! Mai mult, nu pe terenul aparținând comunității, ci pe un teren transferat de la comunitate la Ministerul Sănătății, care, dacă nu va fi în stare să găsească resurse într-un orizont de timp acceptabil și într-un context concurențial feroce (nu uitați, discutăm de fonduri guvernamentale necesare în viitor nu doar pentru Brașov, ci pentru un total de 3+5 spitale regionale!)”, spune președintele Asociației Noul Spital al Brașovului, dr. Dan Grigorescu.

În contextul în care actualul Spital Județean de Urgență va putea fi relocat în maxim 4 ani într-o nouă structură (așa cum a propus ANSB de la bun-început!), din cauza ”amendamentului Orțan”, activitatea de spital de urgență din Brașov va continua, pe timp nedefinit să se desfășoare zilnic sub spectrul imploziei!

„Vă solicit, domnule senator, să vă retrageți lunea viitoare amendamentul, care nu numai că ucide proiectul complex și bine articulat cu activitatea universitară și de cercetare, ci, mai mult, ne condamnă la o stopare a dezvoltării sistemului de spital de urgență! Știați că filosofia guvernamentală a „spitalelor regionale” include principiul unor spitale de doar 800-900 de paturi, adiacente unor spitale de rang județean bine dezvoltate (CLUJ, IAȘI, CRAIOVA, TG.MUREȘ, etc.), ceea ce la Brașov nu e cazul? Nu înțelegeți că suntem datori să construim pentru comunitate, cu forțele comunității, MAI ÎNTÂI un Spital Clinic de Urgență „cum-se-cade” și abia apoi să ne lăsăm vrăjiți de posibilitatea morganatică a unui spital regional CARE S-AR PUTEA să nu mai fie susținut de viitoarea configurație parlamentară/guvernamentală? Din care s-ar putea să nu mai faceți parte ca să vă susțineți „amendamentul”?
Și apropos, v-ați consultat cu cineva la Brașov pentru o astfel de abordare, sau este doar o „credință personală” pe care vreți să o impuneți fără nicio consultare publică? Aveți oare girul PSD Brașov, din a cărui conducere faceți parte? Cu amărăciune, dar și cu maximă determinare, domnule coleg în ale medicinii, vă rog, atât instituțional, din partea ANSB, cât și personal, în calitate de reprezentat de dvs. în parlamentul țării noastre, renunțați la acest amendament! Asta dacă nu doriți să rămâneți în memoria publică precum un cioclu al unui proiect mult mai măreț și mult mai liber de politic decât dovediți că îl înțelegeți în prezent… Dacă o veți face, veți dovedi că ați devenit cu adevărat brașovean în timpul scurt de când viețuiți în Brașov. Dacă nu, nu!”, încheie Dan Grigorescu.

CITEȘTE ȘI: Cretinătăți PSD Braşov: Nu lucrezi la stat, nu eşti de onoare


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here