Acasă Supliment Cultural Teatru No Man’s Land , una din cele mai premiate poveşti ale...

No Man’s Land , una din cele mai premiate poveşti ale cinematografului, din 12 noiembrie pe scena TNB!

125
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

No Man’s Land ,  una din cele mai premiate poveşti ale cinematografului,  
din 12 noiembrie pe scena TNB!
 
Într-o lume măcinată de terorism și războaie, condusă de organizații globale și dependentă de mass-media, Teatrul Naţional din Bucureşti aduce în scenă, cu o redutabilă echipă de creatori, una din cele mai premiate poveşti ale cinematografului contemporan, No Man’s Land de Danis Tanović.
Regizor, scenarist, producător şi profesor, bosniacul Danis Tanović lansa, în 2001, pe ecranele lumii, un strigăt sfâşietor de durere şi însingurare, născut dintr-un război civil absurd şi nemilos, cel dintre Bosnia şi Herţegovina, între 1992-1993. Oameni care până mai ieri stăteau la aceeaşi masă, ca într-o adevărată familie, împărţind bucuriile, durerile şi sărbătorile împreună, au devenit inamici, antrenaţi într-o dispută etnică aprigă şi sângeroasă.
El însuşi martor al acestor episoade sfâşietoare, ca tânăr artist, cu studiile încă  neterminate,  Danis Tanović a imortalizat pe pelicula, împreună cu o echipă de documentarişti, imagini cutremurătoare. Peste câţiva ani,  debutul lui regizoral avea să pornească din craterul acestei experienţe fiebinţi. Şi avea să fie No Man’s Land ! Unul din cele mai premiate filme, cu 42 de recunoaşteri naţionale şi internaţionale, între care amintim, din perioada 2001 şi 2002: Cannes – Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur  pentru cel mai bun film străin şi Premiul César pentru cel mai bun film de debut.
Bazată pe o intrigă intelegentă şi o descriere realistă, pigmentată cu umor negru şi ironie, povestea lui Tanović  refuză să arate cu degetul vinovaţii conflictului din Balcani. Ca într-o joacă de-a şoarecele şi pisica între fraţi, extrem de dură însă, autorul le dă dreptate când unora, când celorlalţi.

Piesa pe care o veţi vedea pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti reprezintă o dramatizare a filmului No Man’s Land realizată de regizorul spectacolului, Alexander Morfov.


No Man’s Land  este o poveste de viaţă şi de moarte, o încleştare dureroasă între  sârbi şi bosniaci, asistaţi de forţe pacifiste, a căror reacţie, când  nu este inutilă, este oricum mult prea detaşată.
Veţi urmări scene deosebit de impresionante, în care viaţa unui om atârnă de un … fir. Mai exact, de sârma care pregăteşte bomba să explodeze. Tensiunile sunt maxime. Cruzimea nu mai cunoaşte limite, iar pornirile violente au scăpat de sub control şi fac ravagii.
Încrâncenarea momentului este redată prin confruntarea dintre doi bosniaci (Ciki şi Cera) şi un june recrut, sârb (Nino), toţi trei captivi într-o văgăună, undeva la graniţa dintre cele două armate. O bombă poate să explodeze în orice clipă, cu consecinţe imprevizibile. 
Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.
Bazat pe un scenariu scris de un bosniac, cu un regizor bulgar și o distribuție românească, No Man’s Land de la TNB este nu numai o parabolă despre război, ci și despre deșertăciunea vieții și a naturii umane.
Primele reprezentaţii: 12 noiembrie (ora 20.00) şi 13 noiembrie  (ora 19.00). Premiera va avea loc în zilele de 16 şi 17 noiembrie, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti. Sunteţi aşteptaţi în No Man’s Land!
 
 
 
 
No Man`s Land
de Danis Tanović
Traducerea: Andrei Marinescu
 
Regia, adaptarea şi
ilustrație muzicală: Alexander Morfov
Decorul: Nikola Toromanov
Costumele: Andrada Chiriac
Light design: Chris Jaeger
Lupte scenice: Attila Nemeș
Video: Andrei Florea
 
 
Distribuţia
Cera: Mihai Călin
Ciki:  Richard Bovnoczki
Nino: Ciprian Nicula    
Rambo / Generalul Khan: Marcelo-S.  Cobzariu
Sergentul Marchand:    Rareș Florin Stoica
Căpitanul Dubois: Mihai Munteniţă
Pierre, soldat Unprofor:   Ionuț Toader
Mile, ofițer sârb:  Denis Hanganu
Bosko, soldat sârb:   Vitalie Bichir
Celo, ofițer bosniac:   Eduard Adam
Emir, soldat bosniac:  Mădălin Mandin
Mirza, soldat bosniac:  Adrian Iosif Pop
Sergentul Müller, genist :     George Piștereanu
Jane Livingstone , reporter CNN :  Alexandra Sălceanu / Aylin Cadîr
Martha: Fulvia Folosea
Soldați / Reporteri:      Andrei Atabay ,  Nicolae Dumitru, Aurel Ungureanu, Ionuț Niculae, Silviu Negulete.

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here