Acasă Jurnalul Bucurestiului Stiri NOIEMBRIE – LUNA PROTESTELOR DIN EDUCATIE...

NOIEMBRIE – LUNA PROTESTELOR DIN EDUCATIE - Arhiva articole

206
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar, ai studenţilor, ai elevilor şi ai rectorilor, s-au reunit pentru prima dată în istorie la aceeaşi masă pentru a transmite mesajul lor comun cu privire la subfinanţarea educaţiei şi acţiunile de protest care urmează în perioada următoare.Întâlnirea a fost organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Federaţia Naţională Sindicală ,,Alma Mater’, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ,,Spiru Haret’, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP) şi Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR). De asemenea, ca răspuns la invitaţia la dialog au participat şi reprezentanţi ai Guvernului – Corneliu Vişoianu, consilier al Prim-Ministrului Victor Ponta şi ai Ministerului Educaţiei – Gigel Paraschiv, secretar de stat.

În cadrul întâlnirii s-au discutat problemele sistemului de educaţie din România, concluzia fiecărui reprezentant de sindicat sau organizaţie fiind aceea că rădăcina tuturor problemelor o reprezintă subfinanţarea crasă a educaţiei din ultimii ani. Aceştia au amintit reîntregirea salariilor bugetarilor cu 8% nesusţinută, în cazul învăţământului universitar, de o creştere a bugetului alocat, valoarea mică a salariilor profesorilor debutanţi, problemele de infrastructură din mediul preuniversitar şi problemele de ordin financiar ale universităţilor care au dus la creşteri de taxe pentru studenţi, subvenţii pentru cămine şi cantine care nu au mai crescut de 7 ani şi rata mare de abandon şcolar şi universitar. Valoarea investiţiei în educaţie a scăzut cu 40% din 2008 până în 2010, conform unui raport al Comisiei Europene, neexistând creşteri semnificative nici în ultimii ani, fapt ce a dus educaţia la marginea colapsului. Din punctul de vedere al participanţilor la întâlnire singura soluţie pentru rezolvarea acestor probleme şi dezvoltarea sustenabilă a României este alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale.

În acest sens, sindicatele, studenţii şi elevii au anunţat acţiuni generale de protest la nivelul întregii ţări prin care cer respectarea legii şi finanţarea corespunzătoare a educaţiei. Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ a anunţat că a organizat deja pichete la nivelul prefecturilor din ţară şi că în prezent desfăşoară consultări interne în vederea organizării unei greve de avertisment, urmată de o grevă generală şi posibilitatea neîncheierii situaţiei şcolare din acest semestru. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat de asemenea pichetări ale Guvernului în perioada 28-30 octombrie care vor fi urmate de un miting desfăşurat tot în faţa Guvernului în data de 6 Noiembrie, la care sunt aşteptaţi în jur de 10.000 de participanţi. De asemenea, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a anunţat că pe 6 Noiembrie va organiza o grevă japoneză în semn de solidaritate cu protestele cadrelor didactice la care îi vor invita şi pe studenţi să se alăture, urmând ca pe data de 13 Noiembrie să dea startul la proteste studenţeşti în majoritatea centrelor universitare din ţară.

La finalul întâlnirii, nemulţumiţi de răspunsurile reprezentanţilor Guvernului şi ai Ministerului Educaţiei care nu au făcut asumări clare cu privire la creşterea finanţării educaţiei, reprezentanţii sindicatelor, studenţilor şi elevilor au semnat o scrisoare comună pe care o vor înainta Guvernului şi Parlamentului României, prin care solicită alocarea a 6% din PIB pentru educaţie începând cu anul 2014.

‘Ne bucurăm să vedem că toate structurile grupurilor sociale interesate de sistemul de educaţie au stat azi la aceeaşi masă şi au transmis un semnal de alarmă comun pentru respectarea Legii Educaţiei şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. ANOSR a organizat demersuri în vederea creşterii finanţării educaţiei încă de anul trecut, odată cu lansarea unei scrisori deschise adresată Parlamentului şi Guvernului României şi transmiterea unei petiţii semnată de peste 10.000 de studenţi, însă constatăm că doar calea dialogului nu este suficientă pentru găsirea unor soluţii reale pentru rezolvarea problemelor din educaţie. În lipsa unor asumări clare cu privire la alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, noi vom demara proteste la nivelul celor mai importante centre universitare din ţară şi luăm în calcul posibilitatea organizării unei greve alături de sindicate.’ – Mihai Dragoş, ANOSR.

Acţiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi informaţii privind finanţarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro.
Preluare  AGERPRES


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here