Obezitatea, o boala incurabilă?

0
15
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sondajul nostru

Articol pregatit temeinic, de catre Mihai Petrescu, corespondent de Arges.

[email protected]

Obezitatea este principala „bombã cu ceas” a sãnãții (conform comunicatului oficial al Agenției Standardelor pentru Alimentație, publicat in 2004), reprezentând principala problemã de sãnãtate la copii, 70% dintre copiii cu vârsta cuprinsã între 6 şi 8 ani, cred cã mâncarea tip „fast-food”, este mai bunã decât cea de acasã, în restaurantele de tip „fast-food”, copiii consumand in medie cu 187 Kcal mai mult, şi în acelaşi timp, sunt lipsiți de ambianța educativã a mesei de familie.

SUA, una dintre cele mai medicalizate țãri din lume, are o speranțã de viațã a populaței, mai micã, decât a populațiilor grupate în Uniunea Europeanã (77,1 ani, fațã de 79 de ani în țãrile Uniunii Europene în anul 2004).

Epidemiologii.

Costul tratamentului bolilor produse de obezitate reprezintã 2 % din bugetul de sãnãtate al Franței şi Australiei, 3% din bugetul Japoniei şi Portugaliei, 4% din cel al Olandei.

Sedentarismul, rãmâne principala cauzã a obezitãții, in SUA, doar 17% din copii merg pe jos la şcoalã, iar 44% dintre americani considerã cã mersul pe jos este dificil, ceea ce explicã scãderea  ponderii acestuia cu 42%  în ultimii 20 de ani.

Conform revistei Times, 7 iulie 2004, alimentația reprezintã un factor important in apariția obezitãți in SUA.

In SUA, moda „fast-food” a determinat cresterea consumului alimentar de 18 ori , fațã de anul 1970, numãrul restaurantelor tip „fast-food”, dublandu-se fațã de anul 1972, pentru fiecare creştere cu 10% a numarului restaurantelor „fast-food”, remarcându-se o creşere a obezitãții cu 9%, fenomen datorat dispariței „mesei in familie”.

Dispariția acestei vechi tradiții, „masa in familie”, influențeazã autocontrolul ingestiei calorice.Sociologul american philip slater, indica înca din 1970, cã „solitudinea marcheazã societatea americanã”.

Americanii de orice vârstã, mãnâncã singuri, la orice orã, indiferent ce, în ritmul rapid al programelor de televiziune.

Peste 40% dintre adulții americani, mãnâncã în restaurante ale cãror vânzãri, au depãşit  440 de miliarde de dolari, pentru aceasta americanii cheltuind anual 920 dolari per / persoanã.

Un hamburger tipic, a devenit de 6 ori mai voluminos în anul 2003, fațã de anul 1970, conținutul sãu caloric crescând de la 210 la 680 Kcal.

Dintre vegetalele consumate de americani, 25% sunt cartofi.”[1]

 

„Greutatea corporalã în exces şi obezitatea, sunt definite ca o acumulare anormalã sau excesivã de grãsime, ce poate dezechilibra balanța metabolismului bazal. [2]

[1] Alimentația dieteticã a omului sãnãtos şi a omului bolnav – Iulian Mincu, 2007.

[2] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here