Acasă Supliment Cultural Culturale si Altele Obiectiv de Sucevei : Muzeul și Cetatea de Scaun – redeschise

Obiectiv de Sucevei : Muzeul și Cetatea de Scaun – redeschise

143
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Luni, Muzeul de Istorie va putea fi vizitat gratuit în intervalul 10.00 – 18.00. De asemenea, Cetatea de Scaun va putea să fie vizitată gratuit duminică, 31 iulie, între orele 18.00 – 24.00 N “August – Luna diasporei” – începe duminică, 31 august

muzeu 1tn

Proiectul “August – Luna diasporei” începe duminică, 31 august, la ora 14 cu deschiderea oficială a Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, urmată de vernisajul expoziției “Ie și cămeșă din Bucovina” și cu venisajele unor expoziții de fotografii, pictură și nu numai, cu teme din Bucovina.

De la ora 18:00, la Muzeul Satului Bucovinean, va avea loc vizitarea Târgului Meșterilor Populari, ajuns la cea de-a XXI-a ediție, Târgul de produse tradiționale “Gustă din Bucovina!”, dar și un concert extraordinar al trupei Sistem. Evenimentele continuă de la ora 19:00, la Cetatea de Scaun a Sucevei, unde va avea loc deschiderea în premieră a expoziției permanente din Cetatea de Scaun a Sucevei, urmată de un concert susținut de Nicu Alifantis.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului “Luna Diasporei” continuă luni, 1 august, de la ora 11:00, în sala “Stefan cel Mare” a Palatului Administrativ, cu o întâlnire cu diaspora din Județul Suceava, urmată de vizitarea Muzeului de Istorie și deschiderea expoziției “Bucovinenii din diaspora”.

Pe data de 2 august , începând cu ora 11, la Palatul Administrativ va avea loc o dezbatere cu sucevenii din diaspora, intitulată “Oportunități de investiții”, iar pe data de 4 august va avea loc o altă dezbatere, intitulată “Relațiile diasporei cu instituțiile statului”.

Tot în cadrul proiectului Luna Diasporei, în perioada 6-15 august se vor organiza trasee de pelerinaj spre Putna, Cacica și Hagigadar.

Pe data de 10 august, la ora 11:00, la Biblioteca Bucovinei, I. G. Sbiera va mai avea loc o dezbatere cu tema “Copiii românilor din diaspora”.

In perioada 11-14 august la Cetatea de Scaun a Sucevei se va desfășura Festivalul de Artă Medievală “Stefan cel Mare”, iar în perioada 11-14 august, la Ciocănești va avea loc Festivalul Național al Păstrăvului.

Pe data de 15 august, la Putna și Cacica, va avea loc evenimentul intitulat “De hram în Bucovina”. Tot pe data de 15 august va avea loc și Sărbătoarea diasporei, un spectacol folcloric extraordinar dedicat românilor stabiliți peste hotare, susținut de Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava.

In perioada 18-20 august, se va desfășura Festivalul de rock “BucovinaRockCastle”, la Cetatea de Scaun a Sucevei, iar în perioada 19-26 august, la Suceava, vor avea loc proiecțiile din cadrul Festivalului Internațional de Film “UNICA”. In perioada 27-28 august, la Aeroportul “Stefan cel Mare” din Suceava, se va desfășura un miting aviatic.

Luna diasporei se va încheia pe data de 28 august, cu Sărbătoarea muntelui, Rarău.

 

 Muzeul de Istorie și Cetatea de Scaun, redeschise publicului, cu salve de tun

Incepând cu data de 31 iulie, se redeschide Muzeul de Istorie din Suceava, un muzeu modern, conform standardelor europene. Având în vedere dotările existente, spațiile destinate publicului precum și expozițiile permanente, muzeul sucevean devine unul de referință în România. Astfel, până în prezent  este unica unitate muzeală din țară care dispune de depozite climatizate, de vitrine climatizate precum și de sisteme de securitate de ultimă generație. Expozițiile permanente au o abordare modernă, conformă cu cerințele internaționale actuale, prezentând istoria locală și regională într-un mod original, din paleolitic și până către zilele noastre, un capitol separat fiind alocat perioadei comunismului.

Tot începând de duminică, se va deschide și expoziția permanentă a Cetății de Scaun, prima de acest fel la Suceava, care își propune să prezinte publicului funcția inițială a acesteia, cea de cetate militară”, a explicat directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu.

Sucevenii sunt invitați începând de duminică 31 iulie să viziteze și să se bucure de redeschiderea pentru vizitatori a celor două obiective istorice din Suceava. “Mesajul nostru este că muzeul este al sucevenilor”, a mai spus directorul Emil Ursu. Cum s-a anunțat deja, la Muzeul de Istorie, în ziua de duminică, începând cu ora 17.00 și până la ora 20.00, intrarea va fi gratuită. Luni, de asemenea, Muzeul de Istorie va putea fi vizitat gratuit în intervalul 10.00 – 18.00. De asemenea, Cetatea de Scaun va putea să fie vizitată gratuit duminică, 31 iulie, între orele 18.00 – 24.00.

Incepând de luni, 1 august 2016, tunurile din cetate vor marca miezul zilei cu 12 salve, fix la ora 12.00, sucevenii putând să-și potrivească ceasurile zilnic după loviturile de tun de la Cetate.

 

 expoziții temporare la Muzeul de Istorie, vernisate duminică

Odată cu deschiderea Muzeului de Istorie vor fi vernisate și trei expoziții temporare organizare de Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei, în cadrul programului “Hai în Bucovina”. Este vorba despre expoziția “Ie și cămeșă din Bucovina”, deschisă în perioada 31 iulie – 13 august 2016; expoziția de fotografie “Mănăstirea Dragomirna – De la monumental la miniatură”, autor fiind Petru Palamar, care va putea fi vizitată în intervalul 31 iulie – 31 august 2016 precum și “Bucovina – Expoziție, Tabere de Pictură, Pătrăuți 2013, Călinești 2014, Sucevița 2015”, organizată de asemenea în perioada 31 iulie – 31 august 2016. (Alexandra IONIC|)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here