Acasă Colţul specialistului Sanatate OBIECTIV Suceava : Sucevenii, din ce în ce mai bolnavi

OBIECTIV Suceava : Sucevenii, din ce în ce mai bolnavi

114
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Față de anul trecut, a crescut numărul sucevenilor diagnosticați cu boli grave de inimă, diabet și cancer. Peste 40.000 de suceveni sunt diagnosticați cu cardiopatie ischemică. Peste 27.000 de persoane figurează în evidențele medicilor specialiști cu diabet zaharat, iar peste 18.000 suferă de tulburări mintale. Singurele afecțiuni care au cunoscut o curbă descendentă în această perioadă, conform statisticilor, sunt ulcerul, ciroza și hepatita cronică, în timp ce numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant 

bolnavi spitalDupă cum reiese din ultima statistică emisă de Direcția de Să­nătate Publică județeană, suce­venii sunt din ce în ce mai bolnavi, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni cronice fi­ind în creștere continuă. In statistica DSP se precizează că nu­mă­­rul persoanelor cu afecțiuni cro­nice grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ische­mică, cordul pulmonar cronic, bolile pulmonare cronice ob­struc­­tive, cele cerebro-vasculare, insuficiența renală cronică, diabetul zaharat, tulburările min­tale, cancerul sau tuberculoza au făcut mai multe victime în primele luni din acest an decât în aceeași perioadă din 2015, și mai multe de la o lună la alta. Sin­gurele afecțiuni care au cunoscut o curbă descendentă, conform statisticilor, sunt ulcerul, ciroza și hepatita cronică, în timp ce numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant.

Astfel, în evidențele medi­cilor cardiologi sunt aproape 70.000 de persoane diagnosticate cu această afecțiune în timp ce numărul pacienților cu cardiopatie ischemică este de peste  40.000, înregistrându-se astfel o curbă ascendentă față de cazurile din aceeași perioadă a anului trecut. O situație crescătoare se re­marcă și la bolile cerebro-vasculare. La sfârșitul lunii iulie a acestui an, în evidențele medi­cilor specialiști figurau 9.840 de pacienți cronici, numărul acestora fiind cu aproape 300 mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când erau 9.576 de pacienți. Numărul persoanelor cu diabet zaharat este, de asemenea, în creștere, de la 25.763 de cazuri înregistrate în perioada ianuarie-iulie 2015 la 27.098 în același interval din 2016. Si cazurile de cancer sunt mai multe. In primele luni ale anului trecut erau aproape 9.668 de suceveni diagnosticați cu tumori maligne, pentru ca acum să fie 10.102 de persoane care suferă de cancer.

Situația este diferită în cazul tuberculozei. In intervalul ianua­rie-iulie 2015, erau 416 cazuri, acum fiind 367. O creștere se înre­gistrează și în ceea ce pri­vește îmbolnăvirile prin insuficiență renală cronică, de la 2.486 de cazuri în primele luni ale anului trecut la 2.802 în acest an, în același interval.

Peste 18.000 de suceveni suferă de tulburări mintale

In ultimii ani se constată o creștere alarmantă a numărului de bolnavi psihic la nivelul jude­țului Suceava. Periodic, medicii psihiatri trag semnale de alarmă în ceea ce privește evoluția boli­lor psihice. Pe parcursul ulti­milor ani, numărul cazurilor de afec­țiuni psihice înregistrate în sistemul medical aproape că s-a dublat. In realitate însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare și se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulbu­rărilor ușoare anxios-depresive, atacuri de panică, dependența de alcool și substanțe, la psihoze, boli endogene, de coloratură afec­tivă sau schizofrenie. Pro­ble­ma cea mai mare este că bolnavii psihic sunt abandonați de sistem și pot oricând produce tragedii. Aceștia devin fie imprevi­zibili, fie violenți când nu ur­mează un tratament adecvat. Din cauza sărăciei și a stresului, peste 18.000 de suceveni au ajuns să figureze în evidențele secțiilor de Psihiatrie ale spitalelor din județ. Bolnavii de schizofrenie, de exemplu, dacă nu își mai iau tratamentul, pot deveni periculoși. Cei mai mulți sunt îngrijiți de familie, dar în multe cazuri ru­dele sunt depășite de situație. Există și cazuri în care rudele încasează ajutorul bănesc de la stat, fără să le mai pese de bolnavi, iar în lipsa medicamen­te­lor, aceștia comit fapte de o violență extremă. Specialiștii sus­țin că, dintre cei 18.359 de suce­veni care suferă de diverse afecțiuni psihice, câteva sute se opun vehement medicamentelor. Dacă bolnavii psihic își iau tratamentul, totul este în regulă.

O curbă ascendentă au mai cunoscut și bolile pulmonare cronice obstructive, în prezent fiind peste 14.000 de pacienți diagnosticați cu această maladie, mai exact 14.167, de la 13.800 de bolnavi, câți erau anul trecut. Conform datelor centralizate de DSP, o evoluție ascendentă a cu­nos­cut și cordul pulmonar cronic, o boală cu care, în primele luni din acest an, au fost luați în evidență 1.092 de suceveni, față de 1.059 în aceeași perioadă a anului trecut.

O creștere ușoară înre­gis­trează și cazurile de ulcer, de la aproape 9.000 de îmbolnăviri în primele luni ale anului trecut la 9.125 în perioada similară a anului în curs.

O situație asemănătoare se observă și în cazul bolilor-ficatului – ciroze și hepatite cronice -, afecțiuni cu care în ianuarie-iulie 2015 au fost luați în evidență 11.012 bolnavi, față 11.191, câți sunt în prezent. Numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant, și anume 2.690 de cazuri în ianuarie-iulie 2015 și în același interval din 2016. (Cristina RUSTI)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here