Observatorul Prahovean : Cum a ajuns pâinea să aibă termen de valabilitate 3 luni

0
46
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

de Mihai Popescu

Un nou studiu despre paine ne confirma un lucru extrem de grav, habar nu avem ce mancam. Painea feliata de exemplu, este plina de aditivi, conservanti si ingrediente care, in unele cazuri, nici nu sunt mentionate pe eticheta.

  • Un nou studiu despre paine ne confirma un lucru extrem de grav, habar nu avem ce mancam. Painea feliata de exemplu, este plina de aditivi, conservanti si ingrediente care, in unele cazuri, nici nu sunt mentionate pe eticheta. Avertizarile vin de la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, un ONG ai carui reprezentanti sustin ca 86% dintre sortimentele de paine neagra sunt inselatoare. Desi aceste practici sunt cunoscute de autoritati, sanctiunile date sunt destul de putine.
Sondajul nostru

Din dorinta de a cunoaste intentia actuala a cititorilor nostri, privind participarea la vot si modul in care ati vota actualele partide parlamentare, va rugam sa raspundeti la urmatorul sondaj:

View Results

Loading ... Loading ...

Un studiu realizat de profesori universitari si experti tehnici in domeniul ingineriei produselor alimentare la solicitarea Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor arata ca la 96% dintre produsele verificate NU respecta reteta traditionala compusa din faina, apa, drojdie si sare. In 27% dintre cazuri se folosesc enzime pentru a imbunatati artificial calitatea painii, iar la 73% s-au gasit conservanti alimentari. Lucru perfect legal, dar care pe termen lung ar putea genera anumite probleme sustin initiatorii demersului.
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC: “Am gasit o paine care avea termen de valabilitate 3 luni. desi termenul ar trebui sa fie de 24 de ore.”
Activistii APC au verificat 52 de tipuri de paine de la 19 producatori. Jumatate dintre acestea contin zaharuri, care spun autorii studiului pot duce la cancer de colon si afectiuni cardiovasculare. Iar margarina, folosita in 12% dintre cazuri, genereaza colesterol si favorizeaza aparitia bolilor de inima, sustin tot acestia. Si adaosul de gluten este frecvent, ceea ce indica o calitate inferioara a fainurilor folosite.
“Nu e buna, se sfaramiteaza repede, o iei astazi calda si maine o arunci”, spune o cumparatoare.
In acelasi studiu se arata ca 86% dintre romani consuma paine neagra doar cu numele. Si asta pentru ca multi brutari amesteca faina alba cu tot felul de coloranti, precum caramelul, carminul si cenusa de vatra, interzise, dar greu de depistat. De ce? Pentru ca e mult mai ieftin decat sa foloseasca faina neagra.
Potrivit legii, acestia ar trebui sa primeasca amenzi intre 2.000 si 6.000 de lei.
“Fabricantii nu sunt cei mai onorabili, dar in acelasi timp nici autoritatile statului nu-si fac datoria asa cum ar trebui”, spune un roman.
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, sustin ca au dat anul acesta 2.400 de amenzi si ca au oprit de la comerciazare peste 40 de tone de produse neconforme. Romanii mananca 2 milioane de tone de piine. Sunt practic cei  mai mari consumatori din intreaga Uniune.
sursa: stirileprotv.ro


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here