Acasă Jurnalul Bucurestiului Stiri Operațiunea Aducem Steagul Înapoi

Operațiunea Aducem Steagul Înapoi

183
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares

București – înmânarea steagurilor UE Guvernului României
Video (sursă: Rezist.TV)

Operatiunea Aducem Steagul Inapoi a ajuns în punctul său culminant: Steagurile UE au fost înmânate premierului României.

Viorica Dancila – Premierul Romaniei a primit, la Guvernul României, delegația
voluntarilor din diaspora și din țară, care a susținut transmiterea drapelelor EU din mână în mână, direct de la Parlamentul European.

Prin înmânarea steagurilor EU, care au lipsit din fotografia oficială la învestirea ultimului
prim-ministru, acțiunea civică transnațională Aducem Steagul Înapoi și-a îndeplinit cu succes misiunea.

Sperăm ca cei mai înalți oficiali ai țării vor renunța în viitor la derapajele retoricii anti-europene și vor fi mai atenți la protocoalele oficiale pe care le presupune apartenența țării noastre în rândul statelor europene.

Video (sursă: Epoch Times România): „După un periplu internaţional de peste 2500 km, drapelele UE, transmise din mână în mână direct de la Parlamentul European, au ajuns la Guvern.”

Aducem Steagul Înapoi – românii din diaspora se alătură într-o maniera inedită celor de acasă, care protestează pentru o Românie moderna, pentru reformarea clasei politice și pentru susținerea luptei anticorupție. După ce un steag imens al Uniunii Europene a circulat din țară în țară pe la mai multe comunități de români din Europa, diaspora trimite acum spre România marele drapel UE, ca semn al unității civice românești în jurul valorilor europene și ca simbol al protecției împotriva abuzurilor de putere ale actualei coaliții de guvernământ. Marele steag va fi purtat prin piețe publice din oraș în oraș, destinația finală fiind București.

Ofensiva politicienilor cu probleme în justiție este tot mai agresivă, culminând zilele acestea cu atacul frontal împotriva conducerii DNA. Majoritatea parlamentară, controlată de condamnatul penal, Liviu Dragnea, continuă să insiste pe legiferarea în favoarea corupților. Dragnea este cercetat de către procurorii DNA în trei dosare penale, fiind urmărit penal și pentru deturnare de fonduri europene. Oameni politici cu probleme penale, dar și afaceriști corupți sau moguli media infiltrați în mediul politic profită direct de pe urma demersurilor grupării din jurul lui Dragnea și se opun cu disperare luptei anticorupție. Atacurile lor furibunde destabilizează întreaga țară și afectează viata de zi cu zi a tuturor românilor.

Organizată în jurul Marelui Steag al UE și a steagurilor-mesager aduse direct de la Bruxelles, acțiunea transnațională Aducem Steagul Înapoi marchează pe tot traseul său unirea diasporei cu societatea civilă din toată țara. Punctul culminant al acțiunii va fi marșul de protest din 6 Martie din Piața Universității spre Parlamentul României, când românii se vor uni sub Marele Steag UE pentru o justiție independenta, pentru eradicarea corupției, pentru o Românie europeana și prospera.
Invităm toți romanii din țară și din străinătate sa își unească forțele sub drapelul simbol al Uniunii Europene și să promoveze toate acțiunile realizate în jurul Marelui Steag.

Organizațiile semnatare susțin toate protestele pașnice, pro-democrație si stat de drept.

Forța noastră își trage seva din curățenia obiectivelor comune și din felul pașnic în care înțelegem să urmărim aceste obiective – indiferent de modul de organizare în grupuri.

Suntem văzuți și sprijiniți de familia europeană și de principalele democrații ale lumii datorită protestelor masive, pașnice și democratice. Fără ele vocea noastră nu este auzită. Protestele trebuie să continue. Prin unire și hotărâre putem depăși amploarea demonstrațiilor din 2017.

Despre Operațiunea Aducem Steagul Înapoi

Aceasta a pornit din Germania. În Zürich, Elveția, câțiva diasporeni români au organizat un
miting, reunind astfel mai multe voci implicate în acest proiect. Au afișat steagurile Uniunii
Europene și României marcând astfel pornirea oficială a operațiunii „Aducem Steagul [Uniunii Europene – n.r.] Înapoi”. De ce să fi fost nevoie?

La învestirea Guvernului Dăncilă, în poza de grup, steagul UE a fost uitat. Domnul Sorin Bobiș, horticultor din Cluj, și-a propus să responsabilizeze Guvernul României pentru eroarea produsă.

La această idee i s-au alăturat de îndată, soții Maria Elena Vanghelatou-Dumitrescu și Octavian Stângă – (Ștafeta Steagului Uniunii Europene), cetățeni români din München.
Un mesaj din partea Guvernului că a eșuat să își asume valorile Europene; un mesaj ajuns la partenerii noștri din Europa.

Viața steagurilor

Au participat la această inițiativă, pentru redobândirea demnității, mai multe steaguri ale Uniunii Europene. Un steag mare al Ștafetei Steagului Uniunii Europene, și altele
două primite chiar de la Bruxelles prin intermediul deputatului europarlamentar Siegfried
Mureșan; în acest fel, mesajul devenind unul nu numai politic ci și determinant: o sancțiune
pentru Guvernul Dăncilă din partea diasporei cu mesaj de la Bruxelles, în solidaritate cu românii din țară, uniți pentru valori europene și pentru demnitatea oferită de o justiție independentă.

Traseul parcurs

Drumul parcurs de steaguri este impresionant. Acesta a străbătut 15 localități pentru a ajunge în final la București. Însă ce este și mai impresionant este faptul că arborarea steagului în aceste diferite localități s-a realizat cu sprijinul pe deplin al voluntarilor; voluntari care au rezonat cu valorile europene de libertate, demnitate, integritate, justiție independentă, prosperitate și toleranță.

Lista orașelor în care steagurile au fost asumate pentru România de către voluntari:

● 17 Februarie, 2018 – Zürich
● 18 Februarie, 2018 – Stuttgart
● 20 Februarie, 2018 – Bruxelles (înmânarea protestatarilor, de către Siegfried Mureșan, a
celorlalte două steaguri ale Uniunii Europene)
● 21 Februarie, 2018 – Strasbourg
● 22 Februarie, 2018 – München
● 23 Februarie, 2018 – Budapesta
● 24 Februarie, 2018 – Oradea (înmânarea românilor aflați în țară a steagurilor UE de către
diaspora românească; începe traseul steagurilor în țară)
● 25 Februarie, 2018 – Cluj-Napoca
● 26 Februarie, 2018 – Târgu-Mureș
● 27 Februarie, 2018 – Arad
● 28 Februarie, 2018 – Timișoara
● 1 Martie, 2018 – Deva
● 2 Martie, 2018 – Alba Iulia

● 3 Martie, 2018 – Sibiu
● 4 Martie, 2018 – Brașov
● 5 Martie, 2018 – Pitești

● 6 Martie, 2018 – Guvern, București (momentul în care prim-ministrul Viorica Vasilica
Dăncilă a primit voluntarii aflați în București din cadrul Ștafeta Steagului Uniunii
Europene: Operațiunea Aducem Steagul Înapoi)

Implicarea și asumarea valorilor europene

Organizatoarea din Germania, Maria Elena Vanghelatou, a afirmat că această acțiune dusă la sfârșit cu succes de către români dovedește prin însăși organizarea și realizarea ei faptul că românii și-au asumat și dovedit valorile europene: au colaborat și au fost uniți pentru valori și principii europene moderne tipice democrațiilor consolidate din Uniunea Europeană de Vest. Realizarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără implicarea atâtor voluntari de o calitate umană excepțională.

Retrospectivă: deciziile CCR vs. Uniunea Europeană

Precum Constituția, românii de pretutindeni, în spiritul lor, și-au asumat, au protestat și militat pentru valorile occidentale: stat de drept european modern, justiție independentă față de politic, demnitate, toleranță, unitate.

Decizia CCR: o decizie controversată. Din moment ce nu există o altă curte peste cea
Constituțională nimeni nu poate constata faptul că această Curte Constituțională a României nu a încălcat însăși Constituția în litera ei. Dar ce facem cu Spiritul ei (Constituția României, Art. 1 alin. 3)?

Viziuni contradictorii: practic prin decizia CCR cu numărul 348 din 30.Mai.2018 au transformat România, peste noapte, într-o țară mai puțin semi-prezidențială și mai mult parlamentară.

Exercitarea justiției sub controlul direct și potențial indiscret al Ministrului Justiției înseamnă
de-facto, că România s-a întors în anii 2002, în vremea de la pre-aderare și este deci, în conflict cu Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană ce spune în Anexa IX că România trebuie să încurajeze și să eficientizeze lupta anticorupție la nivel înalt prin PNA (Parchetul Național Anticorupție, acum DNA) prin decuplarea politicului de justiție (astfel CSM având un rol esențial în garantarea independenței carierei procurorilor).

De aici, încotro?

După decizia CCR, Președintele a devenit unul ceremonial. Deși avea puteri limitate, acum este cu atât mai mult. Se poate ca un referendum să fie soluția necesară pentru a porni pe contra ofensivă. Alte voci, susțin că poate ajungerea la referendum pe tema demiterii Președintelui în urma votului de neîncredere dat de Parlamentul României pentru suspendarea sa, ar fi soluția concretă.

Va rămâne de văzut în perioada imediat următoare. Între timp, sentința lui Liviu Nicolae
Dragnea a fost amânată pentru 21 Iunie, 2018.

Va putea combate această criză internă România? Vom putea, noi românii, să dovedim
partenerilor că putem rămâne de încredere și că reușim să trecem prin momente dificile din
istoria noastră? Vom readuce democrația când coaliția aflată la putere o reduce?

De centar, așa cum voluntarii din cadrul Ștafetei Steagului Uniunii Europene au demonstrat, trebuie să ne dovedim faptul că avem capacitatea să gândim pe termen lung (de ce nu, până la următorul centenar) și să ne maturizăm democrația, consolidând-o și câștigându-ne libertatea zi de zi.

Lupta continuă.

 


Raspandeste cu incredere
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here