Opinia Buzau : Ce s-a ales de un program guvernamental longeviv

1
31
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Cornul şi laptele“, transformat în „Cornul, covrigeii, şi lactatele“

de Andreea STROE

   Programul Cornul şi Laptele s-a tot transformat în ultimii ani. Guvernul a adăugat pe lista produselor pe care ar urma să le primească elevii şi fructe şi legume, iar valoarea acestor produse pentru un elev a fost fixată la 2 lei şi 5 bani pe zi.

Guvernul a aprobat, recent, lista cu fructe, legume şi produse lactate şi de panificaţie care se vor distribui preşcolarilor şi elevilor până la gimnaziu în acest an şcolar. Pe lista guvernului sunt mere, pere, struguri, prune, morcovi, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi proaspeţi.

Fiecare elev ar trebui să primească, pe parcursul săp­tămânii, gratuit, două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie.

Aproape 400 milioane de lei s-au acordat de la buget şi peste 2 milioane de elevi şi preşcolari vor beneficia de acest program. Practic, Guvernul a unit programele de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi „Lapte şi corn“, pentru a asigura participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, ce se derulează în perioada 2017-2023. Dar nu în toate judeţele s-au terminat la timp licitaţiile pentru aceste produse, astfel încât elevii să le şi primească de la începutul anului şcolar.

Spre exemplu, la la Buzău, elevii din învăţământul primar, gimnazial şi preşcolarii primesc, din această săptămână, alimente în cadrul programului guvernamental „Cornul, laptele şi fructele”. Cornul, însă, s-a reinventat. Încă de luni, copiii au primit covrigei de Boromir şi un merişor, putem spune, dacă luăm în calcul dimensiunile fructului.

La Buzău, 44.849 de elevi vor primi, zilnic, de la şcoală, lapte, iaurt, cornuri, biscuiţi sau fructe în funcţie de fiecare zi a săptămânii.

   „Programul este oarecum schimbat faţă de anul trecut, la modul că produsele pe care le primesc elevii sunt diversificate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, pentru obseratorulbuzoian.ro. Potrivit contractului, luni şi marţi, elevii şi preşcolarii vor primi măr şi ­co­vrigi sau biscuiţi din făină integrală, miercuri şi joi, lapte pasteurizat sau UHT şi corn/baton, iar vineri, iaurt şi corn/baton.

Contractele pentru livrarea produselor din programul guvernamental s-au încheiat în urma unei negocieri directe, după ce prevederile legale s-au schimbat, iar procedurile de licitaţie au fost sistate.

Produsele de panificaţie vor fi livrate în judeţ de societăţile Boromir şi Comercial Saramis din comuna Gherăseni, judeţul Buzău, societate care are obiect de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun” . În 2015, societatea câştiga o licitaţie pentru furnizarea unor vitrine din sticlă, panouri decorative şi rame pentru expunere, în valoare totală de 2.177.000 de lei fără TVA pentru Muzeul Judeţean Buzău).

Fructele vor fi livrate tot de către societatea Elcomer Achiziţii SRL din Puieşti, iar produsele lactate vor fi livrate, ca şi anii trecuţi, de societatea Meri­dian Agroind din Râmnicu Sărat. Valoarea contractelor este de 2.951.512,69 lei, fără TVA, şi sunt valabile până pe 28 februarie 2018.

Programul guvernamental Cornul şi Laptele a fost lansat în 2002 de Guvernul Năstase.

Numai că, mulţi dintre copii nu mâncau aceste produse, iar situaţia este aceeaşi şi în prezent. Nu de puţine ori, ei au primit ­ali­mente expirate sau de o calitate proastă. Din acest motiv, copiii aruncă produsele primite la şcoală sau, pur şi simplu, nu le iau.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Risipa si incompetenta caracterizeaza acest program . Sunt copii care nu mananca lactate , altii produse de panificatie , altii legume ,etc. Normal ar trebui ca fiecare scoala si fiecare elev sa-si manifeste optiunile . Nimeni nu vede ca se livreaza doar o parte din produsele contractate si nu se consuma , lucru care difera de la scoala la scoala ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here