Acasă Colţul specialistului Sanatate opiniabuzau.ro : E Coli, depistată în carnea de oaie de la un...

opiniabuzau.ro : E Coli, depistată în carnea de oaie de la un abator din județul Buzău

61
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

de Monica BĂNICĂ

   Peste 100 de probe au fost recoltate din 25 de județe și din Capitală, din mai multe categorii de produse alimentare de origine animală, în cadrul Planului Național de Control pentru determinarea prevalenței E Coli verotoxigenă la finalul lunii octombrie.

Este vorba despre probe recoltate din carne, respectiv sanitație carcasă ovine, carcasă bovine, carne tocată vită, mici, pulpă vită, cârnați, burger vită, pastramă vită, pulpă de oaie, cârnăciori vită și oaie. De asemenea, au fost recoltate și probe de  lapte și produse din lapte, precum lapte crud de vacă, cașcaval, telemea de vacă, cașcaval de capră, cașcaval afumat, brânză de capră, caș de capră.

Aceste acțiuni de recoltare probe pentru determinarea prevalenței E Coli au fost realizate de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județele Buzău, Timiș, Teleorman, Constanța, Caraș Severin, Suceava, Tulcea, București, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Covasna, Mehedinți, Bacău, Vaslui, Cluj, Olt, Vâlcea, Botoșani, Alba, Galați, Vrancea, Dâmbovița, Hunedoara, Călărași și Bihor.

Din totalul celor 114 probe recoltate, în șapte dintre acestea  a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă. Printre județele în care s-a depistat în probele recoltate  E Coli se numără și Buzăul, alături de Vâlcea, Teleorman și  Bistrița – Năsăud.

La nivelul județului Buzău, reprezentanții DSVSA au avut,  în cadrul acestui control național,  sarcina de a preleva probe de pe suprafața carcaselor de ovine de la două abatoare. La unul dintre cele două abatoare vizate a fost depistată prezența E Coli la testul de sanitație privind carcasa de ovine.

Potrivit precizărilor făcute de Paul Jipa, directorul DSVSA Buzău, „nu există pericol pentru populație, carnea de la acest abator nu este supusă restricțiilor pentru că, pentru consum,  este supusă preparării termice și astfel nu prezintă riscuri pentru sănătate populației. Depistarea prezenței E Coli la carcasa de ovine care provine de la unul dintre cele două abatoare din județ verificate în cadrul acestui Program Național de Control este cauzată de contaminarea care se poate produce în momentul sacrificării, jupuirii și eviscerării. Un medic veterinar din cadrul DSVSA supraveghează activitatea sanitar-veterinară și s-au luat măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de igienă la abator”.

Celelalte probe care au evidențiat prezența E Coli  au fost recoltate din carne de porc și vită, comercializată într-un supermarket în județul Vâlcea, din cașcaval, și pastă de mici, în Teleorman, din carcase de ovine la Bistrița-Năsăud.

În ultimele cinci luni, la nivel național au fost efectuate 1.193 de probe, dintre care în 62 dintre acestea a fost confirmată prezența E Coli verotoxigenă. Planul Național de Control pentru determinarea E Coli în produse alimentare de origine animală se desfășoară până pe data de 31 decembrie 2016.


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here