Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la deschiderea celei de-a 11-a Ediţii a programului de pregătire “Reconstrucţie şi stabilizare post-conflict. Consolidarea rezilienței”

  80
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a deschis astăzi, 16 octombrie, cea de-a 11-a ediție a programului de pregătire “Reconstrucție şi stabilizare post-conflict. Consolidarea rezilienţei”.

  Acest program se desfășoară în perioada 16-20 octombrie 2017 şi este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Apărării Naționale şi Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Cursurile sunt finanțate din fondurile asistenței pentru dezvoltare (http://www.roaid.ro), puse la dispoziție de către Ministerul Afacerilor Externe.

  Ediția din acest aduce la Bucureşti 36 de cursanți din Africa de Sud, Camerun, Coasta de Fildeș, Gabon, Maurițius, Niger, Nigeria, Senegal, Tanzania, Zambia și România. Participanții la programul de pregătire vor parcurge, timp de o săptămână, o serie de prelegeri teoretice axate cu precădere pe tema “consolidării rezilienței într-un mediu post-conflict”, completate de un exercițiu practic, desfășurat în teren, cu sprijinul MApN, care simulează o situație reală a unei misiuni civile internaționale.

  Atât componentele teoretice, cât și cele practice ale programului de pregătire vor beneficia de expertiza unor profesionişti reputaţi din cadrul Organizației Națiunilor Unite, Comisiei Europene, Serviciului European de Acţiune Externă, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi din cadrul ONG-urilor cu profil de excelenţă în aceste domenii, din România și din străinătate.

  În discursul său introductiv, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a exprimat aprecierea MAE român pentru eforturile depuse de participanţii de pe continentul african pentru a fi prezenţi la Bucureşti. A încurajat experţii români şi invitaţii străini să profite de diversitatea geografică şi profesională a grupului de cursanţi, pentru un schimb de experienţă aprofundat şi lărgirea ariei de expertiză a fiecăruia.

  A arătat, de asemenea, că rezilienţa a devenit un concept central al abordării problematicii de securitate, stabilitate şi dezvoltare, în cadrul ONU şi la nivel UE. Prin Strategia Globală pentru Politică Externă și de Securitate a Uniunii Europene şi prin Comunicarea comună dedicată acestei teme (iunie 2017), UE tratează necesitatea creșterii rezilienței atât în cadrul statelor membre ale UE, cât și în regiunile învecinate din Est și Sud, şi în relaţiile cu toţii partenerii externi, ca pe un deziderat de prim rang. Consolidarea rezilienţei este menită să contribuie substanțial la prevenirea şi soluţionarea conflictelor, în toate etapele acestora, de la alertă timpurie și prevenire, până la soluționarea conflictelor şi reconstrucţia statului, a instituţiilor sale vitale, dar şi a societăţii. România doreşte consacrarea rezilienţei ca una dintre principalele sale priorităţi tematice, în acţiunea externă, în cadrul contribuţiei substanţiale pe care o aduce, ca stat membru, la implementarea Strategiei Globale a UE.

  Oficialul MAE a subliniat că “acțiunile din domeniul stabilizării și reconstrucției sunt deosebit de relevante pentru Africa, un continent unde conflictele au consecințe devastatoare și unde cerințele necesare pentru a evolua de la instabilitate către reconstrucție și dezvoltare durabilă sunt imense și urgente. Oferirea instrumentelor necesare experților din Africa pentru a-și ajuta propria țară dar și statele vecine este modalitatea esențială pentru a garanta că reformele implementate vor fi sustenabile și pentru ca Africa să devină un continent al păcii, al stabilității, al dezvoltării, al dialogului și al speranței.”

  Informații suplimentare:

  Ministerul Afacerilor Externe a organizat și a finanțat, până în prezent, zece ediții ale Cursului ”Reconstrucție și Stabilizare Post-Conflict”. Programul de pregătire este finanţat din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare (ODA), gestionat de Ministerul Afacerilor Externe.

  România are o tradiție solidă de participare la operațiuni de reconstrucție post-conflict în diverse zone de pe glob, sub egida Organizației Națiunilor Unite și a Uniunii Europene. În baza acestor contribuții, România a acumulat o expertiză națională și internațională în domeniu, prin intermediul căreia își aduce contribuția la politicile UE, NATO și ONU din acest domeniu.

  Menținerea păcii rămâne unul dintre cele mai eficiente instrumente aflate la îndemâna ONU, iar România înregistrează mai mult de 25 de ani de participare neîntreruptă cu trupe la numeroase misiuni de menținere a păcii desfășurate sub egida ONU.

  Începând cu anul 2007, România a devenit stat donator de asistență oficială pentru dezvoltare, iar prin politica sa în domeniu țara noastră și-a asumat angajamentul pe termen lung de a oferi statelor partenere experiența și lecțiile învățate din procesul de tranziție către un stat democratic și o economie de piață. Tradițional, asistența pentru dezvoltare a României a fost destinată statelor partenere din vecinătatea apropiată, iar în momentul de față se are în vedere o deschidere spre noi spații geografice, incluzând continentul african. De asemenea, România contribuie la eforturile internaționale, sprijinind statele partenere în procesul de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030.

  România a înfiinţat, în anul 2016, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, care va asigura implementarea proiectelor internaționale în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here