Plăcintele cu răvaşe – o surpriză aşteptată de Revelion

0
2966
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

În apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, fiecare dintre noi poate deveni un bucătar iscusit. Fiecare îşi poate surprinde familia, prietenii cu bucate sau prăjituri preparate în propria bucătărie. E nevoie de un praf de entuziasm, o esenţă de bunăvoinţă, câteva arome cumpărate de la ,,Magazinul de la colţ” pentru a le oferi gustul preferat şi 5-10 grame de imaginaţie cu care să le decoraţi pentru a le face cât mai atractive.

Atmosfera dinamică, veselă a sărbătorilor poate fi creată şi prin parada bucatelor inspirat alese. Aşa sunt Plăcintele cu răvaşe care stârnesc curiozitatea şi nerăbdarea mesenilor.

Potrivit legendei, în ţările române plăcintele au devenit un preparat preferat în vremea fanarioţilor, iar maeştrii plăcintari erau grecii. Se preparau plăcinte cu tot felul de umpluturi, dar cele cu răvaşe înflăcărau inimile mesenilor ca şi astăzi, pentru că obiceiul încă nu s-a pierdut. În acea vreme se puneau în plăcinte bani sau spice de grâu.: cine găsea banul, era semn că avea bani tot anul, cine descoperea spicul, se spune că  avea parte de holde frumoase. Astăzi gospodinele obişnuiesc să pregătească pentru masa de Crăciun sau de Revelion, plăcintă în care pun câte un răvaş. Rostul acestuia este de a prevesti ce aduce anul care vine.

Pentru aluat sunt necesare un kilogram de făină, dacă se poate albă precum spuma laptelui, cu care intră în combinaţie, folosit însă, în proporţie diminuată (500ml.), pentru a nu se confunda cu faţa de masă ,,de un alb imaculat”, cum se menţionează în ,,Codul bunelor maniere astăzi”. Ca să echilibraţi conţinutul, puneţi în contrast, 1 lingură zahăr şi 1 praf de sare. Neapărat, ca să le faceţi să crească mari, mari, adăugaţi la toate acestea 30 – 40 grame drojdie, întrucât din propria experienţă, am înţeles că numai speranţa în reuşita reţetei nu este suficientă.

Pentru umplutură nu este permis să folosiţi nimic de umplutură. Astfel, este util să procuraţi 500 grame brânză de vaci (neapărat crescute în ambianţa rustică tradiţională), 4 ouă, de la găini nestresate, prin urmare ecologice, 2 linguri coajă rasă de lămâie şi trei linguri de pesmet, preparat şi el pe loc, în cuptorul aragazului din bucătărie. Mai pregătiţi 4-5 linguri de zahăr tos la vedere, alături de zahăr pudră pentru decor şi un ou bătut, dar nu prea tare.

După ce aţi procurat toate ingredientele şi v-aţi săturat să le contemplaţi pe planşeta de lucru, înarmaţi-vă cu energie, hotărâre şi optimism pentru a aborda conţinutul propriu-zis al reţetei.

Cerneţi făina şi amestecaţi-o cu sarea, drojdia frecată cu o lingură de zahăr şi laptele cald, mai ales dacă este iarnă. Frământaţi pătimaş aluatul, 5-6 minute, ca şi cum v-aţi afla în pragul unei sosiri la start, după un sprint pe pista de atletism şi când în sfârşit aţi obosit, lăsaţi-l şi pe el la dospit, până îşi dublează volumul.

Separat, dacă v-aţi mai remontat după acest efort fizic, amestecaţi delicat brânza, zahărul, coaja rasă de lămâie şi ouăle, dar nu toate deodată, ci cu metodă şi tact, rând pe rând. Când s-a omogenizat, adăugaţi pesmetul, care chiar dacă este în cantitate mică, are puterea de a absorbi lichidul în exces, umflându-se frumos şi manifestându-se discret în plăcintă, aproape insesizabil. Apoi, fără să mai zăboviţi, întindeţi foaia de aluat cu sucitorul, tăiaţi-o în pătrate perfect egale şi puneţi pe fiecare dintre ele câte o lingură de umplutură sau cât vă lasă inima. Dar nu prea mult, pentru că musafirii nu trebuie să înţeleagă că vă dă mâna. Rulaţi răvaşele cât mai strâns, înfăşuraţi-le apoi în hârtie de copt, pentru că secretul trebuie tăinuit şi puneţi-le peste umplutură.

Împăturiţi apoi plăcinţelele după dorinţă. Puteţi lăsa brânza să se întrevadă sau puteţi lipi colţurile. Le aşezaţi meticulos într-o tavă de cuptor tapetată, le ungeţi pe fiecare în parte cu oul bătut, care între timp poate şi-a revenit şi le daţi la cuptorul încins în prealabil şi vegheat cu speranţă. Le lăsaţi acolo până devin aurii, după care le scoateţi şi le asezonaţi cu pudră de zahăr, puţin praf de stele, zâmbete şi urări de bună petrecere. Procedând astfel, succesul petrecerii este garantat până la final. Invitaţii nu doar că vor vedea în aceste prăjiturele un deliciu culinar, dar se vor amuza căutând mesajele care conţin o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îi caracterizează. (Laurenţiu Muşoiu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here