Acasă Supliment Cultural Arta „PODURI EUROPENE” la Galeria SENSO

„PODURI EUROPENE” la Galeria SENSO

561
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 65
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  65
  Shares

A fost deschisă ieri 5 August 2015, in ziua Înainteprăznuirii Schimbării la Faţă a Mântuitorului, Expoziţia Internaţională de Artă Feminină Contemporană „PODURI EUROPENE”, pe simezele Galeriei Senso.

Galeria senso 1
FOTO 1: Afisul expozitiei PODURI EUROPENE

 

Am participat si eu cu mare plăcere la “Salonul de artă sacră Decembrie 2006-Ianuarie 2007” , organizat de Galeria Senso, curator Rodica Xenia Constantin.Sper ca doamna ANCA VLAD să reia această initiativă; redeschiderea spectaculoasă a Galeriei dupa ample lucrări de modernizare in aprilie 2014 a făcut din galeria SENSO un reper elegant al simezelor bucurestene. Galeria Senso este un etalon pe piata de profil, prin rafinament si bun gust;asa cum am mai spus si altadată, este la nivelul marilor galerii italiene unde am expus si eu, ca spatiu de expunere pe simeze si proiect curatorial: La Spina, PISA; Cinema Teatro VITTORIA Galleria d’arte, VIADANA(MN) si Galeria Comunale PIOMBINO, Galeria SABRINA FALZONE din Milano .Nu e cu nimic mai prejos, comparativ cu cele mai mari si cunoscute galerii italiene:MARESCALCHI si MAGGIORE din Bologna, ORLER din Favaro Veneto, BLU si CONTINI din Milano, CENTRO STECCATA din Parma , POLITTICO din Roma etc. Cine mă cunoaste, stie prea bine ca eu nu fac comentarii de complezentă sau “incurajări” ipocrite.

Iar tot ce am enumerat mai sus se datorează unei Doamne pe care o admir si o respect: ANCA VLAD. Presedinte FILDAS ART si initiatorul manifestării, fondatoarea şi preşedintele grupului Fildas – Catena.Este un laudatio, pentru că doamna VLAD este una dintre femeile de succes ale ROMANIEI, dar imbină educatia desavarsită si feminitatea plină de candoare cu o modestie aristocratică, cum rar se vede la cineva din lumea afacerilor.Si mai este ceva: sprijină de ani de zile arta prin Fundaţia Fildas Art, recte programul Catena pentru Artă. Doamna ANCA VLAD demonstrează că implicarea unui om de afaceri prolific intr-un proiect de sustinere a artelor plastice este intotdeauna un succes, aviz amatorilor.Cinecafe SENSO langă galerie, un spatiu de asemenea cochet, s-ar putea transforma in timp in ce a fost CAPSA interbelică.Pe mine m-a impresionat de cand am cunoscut-o in 2006, dar relativ recent am mers de exemplu cu o bună prietenă de-a mea, manager de succes in Elvetia, ca să vadă expozitia doamnei Iacob la galeria Senso, in toamna trecută.Nu mai erau cataloage ale expozitiei, prietena mea pleca a doua zi la Zurich, s-a intamplat ca doamna VLAD sa fie la galerie, iar in jumătate de oră au venit cataloagele. Respectul intre doi manageri de inaltă clasă.Nu mai spun de calitatea acestor cataloage ale fiecărei expozitii, adica exact la nivelul occidental al tipariturii. Iata un fragment din catalogul expozitiei, cu ceea ce a spus doamna ANCA VLAD :” Orice manifestare a Podurilor europene poate fi – și am certitudinea că și este − o bucurie a ochiului și minții, o modalitate de a evidenția opera unor doamne creatoare de artă, de a le facilita drumul spre aprecierea publicului sau de a oferi noi argumente pentru păstrarea numelui și creației lor în câmpul de consacrare. Iar ca ansamblu, fiecare expoziție a Podurilor europene evidențiază odată în plus că, descriptivă sau imaginativă, dar situată mereu sub semnul calității, arta feminină poate fi, după caz, lirică, emoționată, emoționantă, puternică, vitală, solară.”

Galeria senso 2
FOTO 2: Doamna ANCA VLAD, presedinte FILDAS ART si initiatorul manifestării;doamna Rodica Xenia Constantin, Presedintele Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania; doamna Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta Constanta si critic de artă;artiste expozante.

Expoziţia Internaţională de Artă Feminină Contemporană „PODURI EUROPENE” reuneşte lucrări realizate în ultimii trei ani la Eforie Sud de catre artiste din România, Germania, Olanda şi Bulgaria, anul acesta acest eveniment ajungând la cea de-a XIII-a ediţie. Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă. Asociaţia Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România a fost și este susținută de Fundaţia Fildas Art şi de Farmaciile Catena, sponsori ai tuturor evenimentelor în cadrul programul Catena pentru Artă.

Iată numele artistelor care expun pe simezele galeriei SENSO: România: Arina Ailincăi, Maria Balea, Adriana Bădescu, Dalia Bialcovski, Anca Boeriu, Manuela Botiș, Eugenia Leca-Botezatu, Rodica Xenia Constantin , Cristina Ciobanu, Dora Dumitrescu, Elena Dumitrescu, Elena Drăgulelei, Adriana Elian, Daniela Grapă, Viorica Iacob, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Cristina Marian, Marinela Măntescu, Lelia Rus-Pârvan, Maria Pelmuș, Carmen Poenaru, Alma Redlinger, Rodica Strugaru, Carmen Tepșan, Edith Torony, Sorina Țibakov, Paula Vlădescu, Anca Volcinschi ; Bulgaria: Miriana Savova; Germania: Erika Sellmann Busching, Karin Welke ; Olanda: Ellen Geerts, Jozina Marina, Karla Kassenaar, Marielle van den Bergh.

Galeria senso 3
FOTO 3: Cuvântul de deschidere al expoziţiei a fost susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.In fundal: Doamna ANCA VLAD, presedinte FILDAS ART si initiatorul manifestarii;doamna Rodica Xenia Constantin, Presedintele Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania; artiste expozante.

Cuvântul de deschidere al expoziţiei a fost susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța. Iata un fragment semnificativ:” Fundaţia Fildas Art şi Asociaţia Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România organizează, încă din anul 2004, ateliere de creaţie şi expoziţii de artă cu participare exclusiv feminină în ţară şi străinătate. Manifestarea deschisă în august 2015 la Galeria Senso şi inclusă în programul Catena pentru artă reuneşte lucrări realizate în ultimii trei ani la Eforie Sud. Aici, artiste din mai multe zone ale bătrânului continent au lucrat în deplină camaraderie şi libertate de creaţie. Proiectul Poduri europene, menit să stabilească, prin aport feminin, noi punţi între ţări şi culturi care doresc şi pot să comunice, a fost iniţiativa artistului plastic Rodica Xenia Constantin, preşedinta Asociaţiei Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România. An de an, prestigiul Podurilor europene a crescut, artiste din România au fost chemate să expună în galerii din afara României, în timp ce în ţară s-au organizat la Bucureşti, Sibiu şi Constanţa, manifestări ample şi diverse cu lucrările realizate de creatoarele participante.”

Această expozitie a eternului feminin continuă seria altor evenimente superbe din acest an pe simezele galeriei Senso, le-as aminti pe cele la care am fost si eu prezent, ca să vorbesc in deplină cunostintă de cauză : ”ARBORELE VIEȚII” – Alma Redlinger sau Retrospectiva de pictură –Zamfir Dumitrescu, dar si multe altele. Vă recomand sa vedeti această minunată expozitie si reamintesc ce spune in toate interviurile mătusa mea, marea actrită Luminita Gheorghiu:”CULTURA este UN AMBASADOR RAPID”.Cine are urechi sa audă, mai ales factorii decizionali in acest domeniu să-si destupe urechile.

Galeria senso 4
FOTO 4 :Echipa managerială de succes de la Galeria Senso : Teodora Marin, director de comunicare ; Balie Angelo, director general; Ionel Balie.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5 august 2015 – 3 septembrie 2015, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, sâmbătă și duminică între orele 12.00 -18.00. Galeria SENSO (parter şi etaj), Bd. Unirii nr. 15, sector 5, București.

Galeria senso 5
FOTO 5: Galeria SENSO si Cinecafe SENSO langa galerie, un spatiu de asemenea cochet, spatiu care s-ar putea transforma in timp in ce a fost CAPSA interbelică.

 

A consemnat pentru Jurnalul Bucurestiului: Claudiu Victor Gheorghiu , pictor iconar, istoric.


Raspandeste cu incredere
 • 65
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  65
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here