Predica Duminicala.”Tanarul cel Bogat”.

0
20
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sondajul nostru

Articol pregatit de catre Mihai Petrescu, corespondent de Arges,

[email protected],

Desi, Evanghelia lui Iisus, “Calea Imparatiei” (cum o denumeste Parintele Arsenie Boca in cartea sa de capatai), nu mai reprezinta in ziua de astazi, calea cea dreapta, intru-cat au fost “construite artificial” sute de alte cai secundare , mult mai atragatoare, specifice firii umane aplecate spre “raul care nu-l doreste”, totusi, Biserica a fost, este si va ramane etern “Stalp si Temelie a adevarului”, nici “”portile iadului”, nereusind sa o surpe vreodata!.

Biserica Ortodoxa, a fost, este si va ramane, firmamentul ideologic al nationalismului, patriotismului, intru-cat un stat fara Dumnezeu, este ca o “citadela fara citadini”.

Orbecaiala in “pustiul invataturilor eretice”, reprezinta consecinta NEASCULTARII OMULUI DE DUMNEZEU (adica DE ADEVARUL DE CREDINTA ORTODOXA, adevar revelat de catre DUMNEZEU IN BIBLIE SI INVATATURILE SFINTILOR PARINTI, SI EXPUS DIDACTIC DE CATRE PREOTI, IN CUVANTUL DE INVATATURA!).

CINE TREBUIE SA ASCULTE? DUMNEZEU DE OAMENI, SAU OMUL DE DUMNEZEU?

CREATORUL DE CREATURA, SAU CREATURA DE CREATOR?

Omul de gura lumii, sau omul de Dumnezeu, prin sfatul Duhovnicului si prin propria lui constiinta si conceptie de viata Duhovniceasca?

CEL MAI COMPLICAT SPECTROFOTOMETRU DE ABSORBTIE MOLECULARA, EXECUTA COMENZILE CREATORULUI, OMULUI, NU INVERS!, NU OMUL EXECUTA ORDINELE SPECTROFOTOMETRULUI!

OMUL POATE SA-I ADAUGE NOI COMENZI (PRIN MODIFICAREA CONSTRUCTIEI FIZICE, OPTICA, MECANICA, ETC), POATE SA-I UPDATEZE SOFTUL CU NOI ANALIZE SI METODE, DAR NU-L POATE FACE SA FUNCTIONEZE CA SI UN NOU OM!, CI RAMANE LA NIVELUL DE …INSTRUMENT STIINTIFIC, FARA SUFLET SI GANDIRE ABSTRACTA PRECUM ARE OMUL…

STEFAN ODOBLEJA, A AVUT MERITUL DE A PUNE BAZELE CIBERNETICII, IN URMA DESCRIERII ASA -ZISEI ”PSIHOLOGII CONSONANTISTE”, FACAND O ANALOGIE DINTRE STIINTA SI FIZIOLOGIA UMANA, INSA RAMANAND LA NIVELUL MATERIALISMULUI DIALECTIC, SPECIFIC PERIOADEI ATEISTE…

Niciodata creatura nu-l poate SUBJUGA PE CREATOR!, prin nici o ideologie multilateral dezvoltata!.

Numai un nebun poate spune ca nu exista Dumnezeu! precum spune Psalmul “Zis-a cel nebun in inima sa: Nu exista Dumnezeu”

Fiecare om se loveste de “pragul propriei sale intunecimi neuronale”, mai devreme sau mai tarziu, in aceasta viata trecatoare.

PILDA DUMINICALA!

“Bogatul auzise ca este viata vesnica. El o dorea din cauza bogatiei sale, cu care dorea sa fie vesnic. Aceasta se vede din tristetea cu care a plecat de la Cel Vesnic.Tanarul intreaba: ce are de facut pentru a dobandi vesnicia? Iisus ii raspunde scurt: poruncile. Tanarul, vrand sa atraga atentia asupra sa, intreaba, care? – si apoi putin ii pasa daca la urma minte: “Toate acestea le-am pazit din tineretele mele!”

Si mai nadajduia-si o lauda, de aceea mai si intreaba pe Iisus: “Ce dar imi mai lipseste?” Dar, in loc sa primeasca o lauda inaintea poporului, primeste o demascare. Zici ca ai implinit toate poruncile, ca iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti; iata ai prilejul sa dovedesti cu fapta, lucrul care-ti mai lipseste: “Vinde-ti averile si le da saracilor apoi vino de-Mi urmeaza Mie!”

La aceasta intorsatura a lucrurilor nu se astepta tanarul fariseu. Averile sale nu erau adunate din iubirea de-aproapelui, ci din averea de-aproapelui. Pe urma averea, care nu era toata legitima, cerea si certificat moral, recunoasterea cinstei si corectitudinei si toata slava desarta, la care a trebuit sa renunte rusinat.

Cu aceasta lectie “a plecat intristat”. Trista bogatie. Pe urma intristarii tanarului, Iisus arata marea piedica a lipirii inimii de bogatie, cu care nu se poate intra in imparatie.

Ucenicii auzind intreaba inspaimantati: “Atunci cine poate sa se mantuiasca?” – ca fiecare are cate ceva pe langa inima lui. Dar Iisus le raspunde: “Ceea ce este cu neputinta la oameni, este cu putinta la Dumnezeu”.

Si Dumnezeu are multe posibilitati de a dezlega inima bogatilor de bogatie. Vinovatia bogatiei e ca tine inima omului legata aici, si deformeaza omul incat nu mai iubeste pe oameni, ci se inarmeaza impotriva lor. Pentru “cinstitul” bogat, ceilalti oameni sunt “hoti”. Bogatia mareste inegalitatea dintre oameni, care naste ura.

Atitudinea sufletului fata de bogatie trebuie sa fie ca a unui administrator al bunurilor altuia. Noi suntem iconomi. Cata vreme iconomisim averile dupa legea iubirii de oameni, Stapanul averii ne-o mentine; dar daca uzurpam dreptul lui Dumnezeu, o pierdem si ne pierdem. Trebuie sa fim cu avutia ca si cum n-am avea-o. “Cei ce se folosesc de lumea aceasta sa fie ca si cum nu s-ar folosi de ea” (I Corinteni 7,31).

Lumea intreaga, condusa dupa legi impotriva lui Dumnezeu, tot la Dumnezeu ajunge, dar la Dumnezeu ca “sfarsit” al lumii”.

Prislop, Dumineca XXX si a XII-a

Parintele Arsenie Boca, “Cuvinte vii. Omilii. Indrumari. predici. duhovnicesti”, Editura Charisma, Deva, 2006


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here