PRELUARI DE MILIARDE

  465
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  La cumpărături – preluări de miliarde de dolari

  Gigantul IT Google a preluat pentru 3,2 miliarde de dolari în cash compania americană Nest Labs, care produce senzori şi automatizări pentru locuinţă. În acest timp, grupul japonez Suntory Holdings a preluat compania americană Beam, producătorul whisky-ului Jim Beam, pentru 13,6 miliarde dolari în cash.

  Preluarea Nest Labs reprezintă a doua mare tranzacţie a Google din ultimii doi ani. Compania a cumpărat în 2012 producătorul de smartphone-uri Motorola Mobility, pentru 12,5 miliarde de dolari.

  Compania care operează cel mai popular motor de căutare online şi dezvoltă Android, cel mai răspândit sistem de operare pentru smartphone-uri şi tablete, continuă astfel extinderea dincolo de afacerea de bază, publictatea pe internet, după ce a investit în zone diverse, precum robotică sau tehnologii care permit automobilelor să conducă fără şofer.

  Nest Labs, cu sediul în Palo Alto, California, este o companie deţinută particular, cu puţine informaţii disponibile despre aspectele financiare ale afacerii. Firma este un exponent al curentului ”Internet of Things” (internetul lucrurilor), o viziune a unui viitor interconectat, în care obiecte banale, de la automobile la electrocasnice şi corpuri de iluminat, sunt ”îmbogăţite” cu senzori, cipuri şi conectivitate wireless.

  Conceptul a fost una dintre temele cheie ale Consumer Electronics Show 2014, cea mai mare expoziţie anuală de electronice, care a avut loc săptămâna trecută la Las Vegas. Companii mari precum Cisco Systems, General Motors sau Intel investesc masiv în dezvoltarea de tehnologii în această direcţie, alături de numeroasele firme mici, aflate la început de drum, care caută încă produsul revoluţionar prin care să se lanseze.

  Google se numără printre investitorii mai vechi la Nest Labs, finanţând compania prin propriul vehicul de capital de risc.

  Nest a lansat în 2011 primul său produs, un termostat în formă de puc de hochei care se autoprogramează în funcţie de preferinţele utilizatorului în ceea ce priveşte temperatura ambientală. Dispozitivul detectează dacă nu este nimeni acasă, caz în care reduce consumul de energie al locuinţei.

  Concentrare în piața băuturilor alcoolice

  Grupul japonez Suntory Holdings a preluat compania americană Beam, producătorul whisky-ului Jim Beam, pentru 13,6 miliarde dolari în cash, după o revenire puternică în ultimul deceniu a bourbon-ului american, care a ajuns în 2012 la cea mai ridicată producţie din 1973.

  Beam Inc. mai deţine mărcile de bourbon Maker’s Mark şi Knob Creek şi este al doilea mare producător de whisky american, după Brown-Forman Corp., care produce printre altele Jack Daniel’s şi vodca Finlandia.

  Producătorul de bere şi băuturi răcoritoare Suntory este în prezent pe locul 15 în lume după vânzările de băuturi alcoolice.

  După perfectarea tranzacţiei, grupul japonez va urca pe poziţia a treia, după Diageo (Marea Britanie) şi Pernod Ricard (Franţa). Afacere de familie, Suntory a fost fondată în 1899 la Osaka, unde are sediul şi în prezent.

  Beam este în prezent numărul 4 la nivel global, cu vânzări anual de aproape 2,5 miliarde de dolari.

  Incluzând datoriile asumate de Suntory odată cu preluarea Beam, valoarea tranzacţiei se ridică la 16 miliarde de dolari.

  Producţia de bourbon din SUA a crescut în 2012 la peste un milion de barili, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Distileriile au investit aproximativ 300 milioane de dolari în ultimii trei ani pentru creşterea capacităţii.

  Whisky-ul nord-american – bourbon, de Tennessee şi canadian – a generat în perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013 mai mult de jumătate din creşterea pieţei de tărie din SUA, evaluată la 21 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare de piaţă Nielsen.

  Beam se laudă cu o istorie de peste două secole: Jacob Beam a vândut primul butoi de whisky în 1795, urmat de şapte generaţii de maeştri distilatori. James ”Jim” Beam a repornit oficial producţia după ridicarea Prohibiţiei în 1933.

  Un articol de: Cătălin Lenţa

  Preluare  Radio  France


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here