Punctul,ro : Festivalurile. O modă sau o necesitate ?

  99
  1
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  În ultima perioadă suntem bombardați cu anunțuri referitoare la organizarea diferitelor festivauri. Fie că vorbim de festivaluri mai cunoscute, fie că vorbim de altele mai puțin cunoscute sau nou-apărute, cert este că festivalurile sunt noua modă. Aproape toate comunele, nemaivorbind de municipii și orașe (care au nu unul, ci 2-3 și mai multe), dar chiar și multe sate și ONG-uri alocă timp și foarte mulți bani pentru organizarea acestora. Desigur, acestea sunt necesare pentru a delecta publicul, dar nu este de neglijat faptul că în programul majorității se află nume grele ale muzicii ușoare sau populare și activități diverse care scot sume importante de la bugetele locale (etc.).  În plus, având în vedere că sunt atât de multe, acestea ajung și în situația de a nu mai avea participanți deoarece publicul a ajuns la suprasaturație. Adică sunt prea multe. Practic nu există săptămână și sfârșit de săptămână să nu se desfășoare un festival…

  Nu pentru a da un exemplu negativ sau a denigra vreunul dintre ele, ne vom referi la o parte dintre festivalurile care se desfășoară în această lună (sau în apropierea acestei luni) în județul Mureș, organizate de primării, consiliul județean, diferite ONG-uri sau privați.

  Exemple

  De exemplu, doar în Sighișoara, în această lună s-au desfășurat două festivaluri de amploare  Festivalul „Academia Muzicală” și Festivalul Intercultural ,,Proetnica”, după ce foarte aproape de acestea s-au desfășurat Festivalul Sighișoara Medievală și Zilele Municipiului Sighișoara, toate acestea cuprinzând un program bogat și foarte variat. La unele am participat și noi și nu mică ne-a fost mirarea când la diferite concerte, lansări de carte sau expoziții sălile erau goale.

  Dacă ne referim la municipiul Tîrgu Mureș, amintim faptul că doar în această lună târgumureșenii au putut (sau pot) alege după pofta inimii când vine vorba de festivaluri. În urmă cu puțin timp s-a desfășurat singurului festival de televiziune din sud-estul Europei, SIMFETS, organizatorii asigurând pentru public, masterclass-uri excepționale la Școala de Vară, sesiuni speciale de proiecții publice cu filme artistice și documentare, expoziții, lansări de carte, concerte sau întâlniri memorabile.

  Alte festivaluri organizate în această lună (sau în apropiere) sunt Desculț în iarbă, Vibe Festival, Festivalul Internaţional de Chitară „Harmonia Cordis aflat la a XII-a ediţie și fiind cel mai mare eveniment de acest gen din estul Europei, cunoscând un succes remarcabil în precedentele ediţii prin atragerea de participanţi şi invitaţi din lumea muzicii clasice naţionale şi internaţionale. De asemenea, așa cum puteți observa și în paginile săptămânalului nostru, în aceste zile se desfășoară și Festivalul Vâltoarea Mureșeană, care are un program extrem de variat și complex.

  DRACULA DOG SHOW revine la Tîrgu Mureș în luna septembrie (a 12-a ediție) ce se va desfășura în  Parcul Municipal și pe esplanada Cetății Medievale; tot în septembrie Artiștii iubitori de handmade sunt așteptați la „Festivalul Lucrat de Mână în Mureş”,  festival ce include expoziţie cu vânzare de produse exclusiv handmade ale artiştilor care vor participa fizic la eveniment; – ateliere pentru copii şi adulţi; – demonstraţii de artă grafică, dans şi muzică și multe alte evenimente.

  În septembrie dăm și de Street Food Festival 2017, eveniment organizat de Primăria municipiului Tîrgu Mureș. Evenimentul va include Good food & drinks, cooking show-uri, distracție, animație pentru copii, foto booth și multe altele.

  În data de 3 septembrie 2017, de la ora 17,00, la Teatrul de Vară Tîrgu-Mureş se va desfășura Festivalul Internațional de Folclor „Jocul din Bătrâni”, ediția a XXXV-a. Festivalul este organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş și este o manifestare cultural–artistică deosebită ce urmărește aducerea pe scenă a celor mai valoroase formații artistice din județul nostru și din alte județe a țării, ale căror jocuri populare oglindesc diversitatea vetrelor folclorice existente.

  Târgul cetății va aduna, din nou, zeci de producători locali în Cetatea Târgu- Mureș, din județele Mureș, Alba, Harghita, Sibiu, Cluj etc. Timp de două zile, între 13 și 15 octombrie aceștia așteaptă vizitatorii Cetății cu cele mai variate produse, la prețuri de producător.

  Un eveniment cultural, desfășurat în luna august, este Festivalului Roman de la Călugăreni, organizat anual de Muzeul Judeţean Mureş în parteneriat cu Asociaţia Teatru Şură. Pe parcursul fiecărei zile a festivalului, la Călugăreni s-au aflat gladiatori, legionari, sclavi şi barbari, astfel încât vizitatorii au putut vedea tainele, meşteşugurile, viaţa cotidiană şi tehnicile de luptă ale romanilor. Vizitatorii au putut participa la activităţile şi muncile desfăşurate în cadrul atelierelor.

  Tot în această lună s-a desfășurat a VI-a ediție a evenimentului „La Oarba și Iernut”, unde au avut loc o paradă militară, precum și scene de luptă – simularea luptei de la Oarba de Mureș.

  Și weekendul care tocmai a trecut a fost plin, Festivalul Tradițiilor a încins spiritele, pentru a IV-a oară, la Bârlibășoaia, iar iernuțenii au fost angrenați în diferite activități cu ocazia Zilelor Orașului Iernut; sâmbătă s-a desfășurat verniajul Taberei de sculptură de la Oarba.

  Festivalul Folcloric „Aşa-i jocu’ pe la noi” Ediţia a VI-a, organizat de Asociația coregrafilor și Ansamblurilor Folclorice Mureș și Primăria comunei Sîncraiu de Mureș, s-a desfășurat la începutul acestei luni.

  Festivalul „Pădurea Rotundă” s-a desfășurat între 14 și 20 august și a inclus ateliere de artă pentru copii, proiecții de film european, un concert de jazz și dezvoltarea unor proiecte susţinute de artiști contemporani.

  Vor urma, în apropierea municipiului, în perioada 26-27 august Zilele Comunei Livezeni și Festivalul Pălincii pe terenul de fotbal al comunei Livezeni, Zilele satului Ceuașu de Câmpie – 13-14 septembrie.

  Dar acestea nu sunt toate, și ne-am referit doar la luna august sau evenimentele din apropierea lunii august.

  Rămâne întrebarea… sunt toate aceste festivaluri utile?

  Cristina Vancea


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1 COMENTARIU

  1. Dupa rezolvarea tuturor problemelor locale , o parte din excedent , la fel ca la familiile responsabile , poate fi cheltuit pentru distractii . Rauvoitorii , spun ca sunt cheltuieli electorale sau sunt si o sursa de pandarat . Lucruri imposibil de crezut cand e vorba de supercinstitii nostri primari sau consilieri .

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here