Acasă Uncategorized replicaonline.ro : Cazinoul, în moarte clinică !

replicaonline.ro : Cazinoul, în moarte clinică !

103
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iată de ce întârzie lucrările de restaurare

Demararea lucrărilor de restaurare ale bătrânului Cazino de pe faleza Constanței se lasă așteptate. În vreme ce autoritățile sunt prinse într-o sarabandă de contestații și termene de judecată, în încercarea de a atribui lucrările de consolidare și restaurare, constănțenii se întreabă dacă va mai rămâne ceva de reabilitat, fiind deja evident că maiestosul monument istoric se degradează mai repede decât reușesc autoritățile să se apuce de treabă.

Faleza Constanței debordează de agitație și veselie. Seară de seară devine neîncăpătoare, fiind locul preferat de numeroși constănțeni și turiști pentru petrecerea câtorva clipe de relaxare. Bunici, copii și părinți se bucură de briza mării, admirând în același timp și haina nouă a falezei, curată și frumoasă.

Cazinoul pare să asiste stingher la toată agitația din jurul lui. Bătrânicios, murdar și scorojit, stârnește milă. Văzut din depărtare, încă impune respect, cum se ridică semeț pe malul mării. Dar de îndată ce te apropii, impresia se schimbă. Pereții scorojiți, ferestrele sparte, te fac să asocieze imaginea Cazinoului cu cea a unui cerșetor. „Ce păcat!” – exclamația este prezentă pe buzele tuturor celor care ajung în zonă.

În prezent, Cazinoul ar fi trebuit să fie în lucrări de reabilitare

La ora aceasta, Cazinoul ar fi putut să fie în plin proces de restaurare. Acesta era și planul, în 2015, când monumentul a fost trecut de la Primăria Constanța în administrarea Companiei Naționale de Investiții, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. La data respectivă, autoritățile centrale se lăudau că au fost alocate 31 de milioane de euro pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului și demarau licitațiile pentru atribuirea lucrării.

De atunci, însă, au trecut doi ani, iar autoritățile nu au reușit să depășească această etapă. Motivul: firmele care participă la licitații, mai bine zis asocierile de firme, contestă, pe rând, rezultatul licitațiilor. Iar procedura este de durată: contestațiile sunt depuse întâi la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), iar ulterior, dacă firmele sunt nemulțumite de rezultate – și, bineînțeles, sunt nemulțumite! – la instanța de judecată. Și, astfel, se scurg lunile și anii.

În prezent, firmele care își dispută lucrările de reabilitare sunt SC Euras SRL – SC Polarh SRL (asociere de firme care a câștigat ultima licitație de atribuire a lucrării) și SC Euromateria SRL – SC Imera SRL – SC Aduro Impex SRL. Nemulțimiți de rezultatul licitației, SC Euromateria SRL – SC Imera SRL – SC Aduro Impex SRL au contestat la CNSC, unde le-au fost respinse obiecțiile, iar apoi în instanța de judecată.

Instanța a impus reevaluarea ofertelor firmelor de construcții

Cea mai recentă decizie a instanței de judecată, respectiv a Curții de Apel București cu privire la această „luptă” pentru obținerea lucrărilor la Cazino, a fost dată la sfârșitul săptămânii trecute. Redăm, în rândurile următoare, decizia instanței de judecată: „Admite recursurile. Casează în parte sentinţa recurată şi rejudecând: Admite în parte contestaţia formulată de SC Euras SRL.

Dispune anularea în parte a raportului final al procedurii nr. 4546/28.11.2016, în partea care priveşte îndeplinirea cerinţelor de calificare de către ofertantul SC Euromateria SRL – SC Imera SRL – SC Aduro Impex SRL, respectiv în partea care priveşte îndeplinirea cerinţei minime de calificare prev. de cap. III.2.3.a) capacitatea tehnică şi/sau profesională – personalul minim şi obligatoriu solicitat, respectiv în ceea ce priveşte persoana nominalizată pe poziţia de manager în sistemele de management al calităţii, respectiv Mihail Vizireanu. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei depuse de Asocierea SC Euromateria SRL – SC Imera SRL – SC Aduro Impex SRL, conform considerentelor prezentei decizii. Respinge în rest contestaţia formulată de SC Euras SRL ca nefondată.

Admite contestaţia formulată de SC Euromateria SRL. Dispune anularea procesului verbal de evaluare nr. 4245/08.11.2016 şi nr. 4382/16.11.2012, adresa nr. 4246/08.11.2016 privind ofertantul SC Euras SRL – SC Polarh SRL, rezultatul procedurii în partea care priveşte evaluarea ofertei depuse de Asocierea SC Euras SRL – SC Polarh SRL, precum şi a tuturor actelor subsecvente. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei depuse de Asocierea SC Euras SRL – SC Polarh SRL, conform considerentelor prezentei decizii. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei civile recurate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 18.08.2017”.

Pe scurt, instanța a impus Companiei Naționale de Investiții se reevalueze ambele oferte și să ia o nouă hotărâre. Ceea ce înseamnă, pentru Cazino, că va mai trece un timp – poate luni, poate ani! – până când va vedea o mână de var măcar.

Se impune menționat că firma SC Euromateria SA nu le este străină autorităților, nici celor de la București, nici celor de la Constanța. Administrată de Mihai Răzvan Gheorghe, firma a participat la licitațiile organizate de CNI pentru atribuirea reabilitării Cazinoului încă din 2015, și de atunci a tot contestat deciziile companiei. De asemenea, aceeași firmă a pus bețe în roate, potrivit surselor noastre din cadrul Primăriei Constanța, și restaurării Parcului Arheologic din municipiul nostru. Iar asta pentru că, firma a tot contestat rezultatul licitațiilor organizate de primărie pentru atribuirea lucrărilor, până când a trecut termenul limită și a fost pierdută finanțarea europeană.

Rămâne de văzut, în aceste condiții, când va fi redat Cazinoului eleganța de altă dată!

Florentina BOZÎNTAN


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here