replicaonline.ro : Centrul vechi al Constanței, estimat la milioane de euro.

  118
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

   Iată cu cât se vând clădiri emblemă ale orașului !

  În ultima perioadă, clădirile renovate, fie și cât de cât, din Zona Peninsulară a Constanței, au început să fie puse în vânzare. Autoritățile obligă proprietarii să le reabiliteze, să le renoveze fațadele, în caz contrar riscând amenzi consistente. În aceste condiții, sunt proprietari care și-au manifestat intenția de vinde proprietățile.

  Centrul vechi al Constanței, Peninsula, se prezintă privitorului ca un melange: de istorie uitată și potențial turistic, de vechi și nou, cu terase viu colorate și cu clădiri-emblemă ale trecului urbei de la malul mării, cu un „bagaj” cultural și istoric neglijat, cu clădiri în ruină; cu străduțe pavate relativ recent, ce duc spre o Piața Ovidiu înfrumusețată, tot mai solicitată pentru fel de fel de evenimente, dar și cu străzi mărginașe cartierului, ascunse printre imobilele triste, uitate în gropi și gunoaie.

  Autoritățile municipiului au reabilitat zona, în ultimii ani, apelâng la fonduri europene. E drept, sunt destule voci care atrag atenția că este loc de mai bine, că pavajul a început deja să se deterioreze, că mizeria își face din nou simțită prezența. Dar îmbunătățirile se observă, după cum au punctat turiști care au vizitat Peninsula Constanței și au lăsat apoi impresii pe site-urile turistice.

  Cu toții sunt, însă, întristați de soarta tristă a clădirilor din Peninsulă, uitate în paragină. Geamurile sparte, fațadele murdare, mâzgălite de „artiști” anonimi, pereții din care se desprind bucăți de tencuială au șters eleganța de altădată a clădirilor. E obligația proprietarilor să reabiliteze aceste imobile și să le conserve bagajul istoric, cultural și arhitectural, subliniază autoritățile.

  Hotel Intim, scos la vânzare la 1,5 milioane de euro

  În vreme ce o bună parte dintre proprietari întârzie renovările, alții au luat decizia să scoată la vânzare clădirile. Iar prețurile la care sunt oferite spre vânzare aceste imobile-emblemă pentru trecutul Constanței sunt considerabile, ajungându-se, de exemplu pentru Hotelul Intim, aflat la vânzare, până la un preț de pornire de 1,5 milioane de euro.

  Hotelul Intim, sau Hotelul D’Angleterre, este renumit pentru că, în 1882, aici s-a cazat Mihai Eminescu, într-o cămăruță de la mansardă, unde a scris „Mai am un singur dor…”. În anii aceia, hotelul frapa prin strălucire și eleganță. Astăzi, are ușile ferecate, geamurile au început să fie sparte, iar curtea interioară a fost acoperită de bălării.

  Dar potențialul clădirii este considerabil, având în vedere, după cum subliniază și reprezentații de la Artmark Historical Estate, agenția prin care este pusă în vânzare, că reabilitarea proprietății poate fi realizată cu fonduri europene. Cu o suprafață utilă de puțin peste 1.200 mp, cu 31 de camere și 26 de băi, proprietatea este scoasă la vânzare la un preț de pornire de 1,5 milioane de euro, dar se estimează că poate ajunge și până la 2,4 milioane de euro.

  Vila Zottu a fost construită de Ghe. Zottu, președinte al Tribunalului Constanța

  Mai jos, spre faleză, mai precis pe Bulevadrul Elisabeta, la numărul 9, se află Vila Zottu, sediul „Clubului Aristocratic din Constanța”. Imobilul este scos la vânzare la un preț de pornire de 800.000 de euro. Vila Zottu poartă numele primului proprietar, Gheorghe Zottu, fost președinte al Tribunalului Constanța. Edificiul a fost construit în anii 1898 – 1900, a fost pentru o vreme sediul Consulatului Lituaniei din Constanța (1928), ulterior intrând în posesia Societății de Asigurări Steaua Română.

  Vila Șuțu și Blocul arh. Cerchez

  Un alt imobil emblemă pentru Constanța este Vila Șuțu, de pe strada Krikor Zambaccian, numărul 1, astăzi scoasă la vânzare la un preț de pornire de 1,1 milioane de euro, și estimându-se că se poate ajunge până la 1,5 milioane de euro. Imobilul a fost realizat de arhitectul Grigore Cerchez, în anul 1898, același care a realizat și Facultatea de Arhitectură din București, o aripă a Palatului Cotroceni, Muzeul Antipa, Banca Națională din Brăila. Vila Șuțu, construită pe taluzul mării, în stil maur, a fost una dintre puținele construcții în terase realizate în epoca aceea. Vila a fost rechiziționată în timpului comunistului, și a găzduit, după 1947, Casa de Creație, apoi Consulatul Cehoslovaciei, iar din 1989, aici a funcționat Curtea de Apel Constanța, până la reintrarea în posesia proprietarilor.

  La vânzare este și blocul Cristofi Cerchez, o construcție în stil eclectic, din apropierea falezei. Imobilul are un preț de pornire de 250.000 de euro, dar se estimează că poate ajunge până la jumătate de milion de euro. Are un apartament cu patru camere, cinci apartamente cu câte două camere fiecare și o garsonieră și, potrivit Artmark Historical Estate, „făcând parte din ansamblul arhitectural în stil maur ce are ca element principal Vila Șuțu, blocul arh. Cerchez se vinde la prețul minim de 250.000 de euro, doar împreună cu Vila Șuțu”.

  Clădiri emblematice ale comunitățile elenă și grecească, vândute cu aproape un milion de euro fiecare

  La 100 de metri de Piața Ovidiu, la intersecția străzilor Petru Rareș și Traian, este amblasat blocul interbelic al comunității evreiești, care este scos la vânzare la un preț de pornire de 850.000 de euro, dar estimat până la 1 milion de euro. La data construcției, în 1930, clădirea este considerată una dintre cele mai înalte din Constanța. Consolidat în 2007, imobilul are utilități moderne: încălzire pe gaze cu centrală termică pe fiecare nivel, videointerfon, etc, dar păstrează și farmecul trecutului. De exemplu, grinzile de la subsol sunt cele originale, din șine de cale ferată, cu arcade de cărămidă.

  La altă sută de metri, pe strada Nicolae Titulescu, este amplasată Casa Laskaridis, scoasă la vânzare la un preț de pornire de 775.000 de euro, estimat a se ajunge și până la 900.000 de euro. Imobilul a fost păstrat în posesia familiei Laskaridis, până în 1950, la naționalizare, una dintre cele mai importante familii grecești din urbea de la malul mării, care a contribuit la evoluția culturală și economică a orașului.

  Casa Lescovar și Casa Adam Cotula, cele mai recente clădiri scoase la vânzare

  Pe strada Cristea Georgescu, numărul 6, între Hotelul Palace și Cazino, Casa Lescovar poartă numele primului proprietar, marele antreprenor Francisc Lescovar – după cum consemnează Doina Păuleanu -, de numele căruia mai sunt legate și ridicarea primului stabiliment al Colegiului Mircea cel Bătrân sau al Tribunalului Constanța. Vila impresionantă este vândută la ora actuală la un preț de pornire de 1,5 milioane de euro, estimat că se va urca până la 1,8 milioane de euro.

  Cea mai recentă clădire pusă în vânzare este Casa Adam Cotula, situată pe strada Ion Theodorescu Valahu, la numărul 8. Adam Cotula a fost demnitar al Înaltului Comisariat Român din Constantinopol, imobilul a fost construit la începutul secolului XX și este pus în vânzare la prețul de pornire 550.000 de euro, estimându-se că se poate ajunge și până la 650.000 de euro.

  Florentina BOZÎNTAN


  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here