Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor replicaonline.ro : Clădirea din strada Mihai Viteazu, propusă spre suprataxare

replicaonline.ro : Clădirea din strada Mihai Viteazu, propusă spre suprataxare

110
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Familia Talpeş îi dă peste nas lui Făgădău: ‘Noi avem în plan renovarea clădirii, Primăria nu a fost în stare să emită certificatul de urbanism’

Putem enunţa o realizare din mandatul lui Decebal Făgădău, iar aceasta este decizia de a suprataxa proprietarii de imobile lăsate în paragină! Cu toţii ne arătăm revoltaţi de clădirile deplorabile din centrul Constanţei şi Zona Peninsulară; cu toţii acuzăm că astfel de imobile nu sunt doar pericuolase, căci încep să se desprindă bucăţi de zidărie din ele, dar sunt şi o „carte de vizită” jenantă în faţa turiştilor. Ca atare, decizia ca impozitul pe clădiri de acest gen să fie de 300-500% este salutară, în ideea că astfel proprietarii vor fi forţaţi să le renoveze şi să le pună în siguranţă.

Se apropie o nouă şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa, iar pe convocator se prefigurează noi proiecte privind suprataxarea unor construcţii lăsate de izbelişte. De altfel, dovadă stă ordinea de zi a şedinţei de azi de la Comisia nr. 1 de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța, care va dezbate supraimpozitate cu 500% în cazul unor proprietari de clădiri neîngrijite, între aceştia numărându-se şi Talpeș George Giuliano, nepotul fostului şef al SIE, Ioan Talpeş.

Proiectul sună după cum urmează: „majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Mihai Viteazu nr. 20, proprietatea domnului și a doamnei Talpeș Maria Cristina, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită; iniţiator: primar Decebal Făgădău”.

Aspect însă extrem de important: în ce termen emite Primăria Constanţa un certificat de urbanism? Întrebarea se leagă fix de clădirea deţinută de soţii Talpeş; în plus, la această întrebare mai mulţi constănţeni au declarat: „în termenul legal de 30 de zile”; „în 45 de zile”; „în funcţie de atenţii”; „după 3 ani (!?)”.

Având în vedere intenţia de suprataxare a celor care deţin imobilul din strada Mihai Viteazu nr. 20, Cristina Talpeş ne-a contactat pentru a face câteva precizări, însoţite de documente! Astfel, Cristina Talpeş nu neagă că imobilul este degradat, însă a informat în mai multe rânduri Primăria Constanţa şi Corpul de Control că urmează să o renoveze.

„În 2016-2017 am solicitat certificat de urbanism şi mi s-a spus că trebuie actualizat cadastrul. Aşa că, între timp, am actualizat cadastrul. Am depus apoi cerere, pe 27 noiembrie 2017, pentru certificat de urbanism (primul pas în vederea demarării unor lucrări la clădire – n.r.). Abia azi (15 martie – n.r.) am ridicat acest certificat.

Pe el scrie că este emis pe data de 13 martie 2018. Adică, până acum au stat cu dosarul pe masă, aproape 3 luni, iar cu puţin timp înainte de şedinţa comisiei care decide cine va fi suprataxat, au emis certificatul. Adică, au vrut să avem certificatul în momentul în care discutau impozit majorat cu 500%. Nu este vorba de bani, e vorba de obraz aici. Durează foarte mult să ţi se elibereze hârtiile necesare”, a declarat Cristina Talpeş.

Aceasta a mai declarat că, anii trecuţi, ea şi soţul au amânat renovarea clădirii, întrucât „se discuta că se va schimba regimul zonei şi vom putea închiria camerele, adică să facem turism. Ne-am convins că nu se schimbă nimic, aşa că vom avea la parter spaţii comerciale, iar la etaj birouri”.

„Noi chiar vrem să renovăm. Prin urmare, nu înţeleg gestul lor. Am şi actul de la Corpul de Control, prin care ei constată gradul de degradare al clădirii. Eu sunt curioasă: chiar sunt specialişti cei care, uitându-se doar din exterior, au concluzionat că e afectată structura de rezistenţă? Au survolat cu elicopterul clădirea, să vadă că e desprins acoperişul?

Dacă se va ajunge la decizia supraimpozitării, voi merge în instanţă. Asta pentru că ei nu au emis în 30 de zile certificatul de urbanism, să mă pot apuca de lucrări de renovare. În plus, voi contesta şi documentul Corpului de Control prin care s-a constatat starea clădirii. Repet, nu banii sunt problema. Ci modul de lucru: suprataxezi când ştii că omul vrea să renoveze, te anunţă în sensul acesta, dar tu nu eşti în stare să emiţi un document în 30 de zile?”, a conchis Cristina Talpeş.

Alexandra CUCU


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here