replicaonline.ro – DOSAR. Groapa de gunoi din Costineşti :

0
25
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 cum s-au emis autorizaţiile de construcţie din apropiere ?

Sondajul nostru

Un val de indignare continuă să plutească în jurul subiectului legat de groapa de gunoi pe care o gestionează IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL în Costineşti. Asta pentru că voci locale susțin faptul că autorizația de mediu s-a dat fără avizul de la Direcția de Sănătate Publică, dar acest document nu era obligatoriu. Mai mult, s-ar fi intrat în legalitate prin autorizația de mediu eliberată la data de 27 iunie a.c. Aspectul care chiar ridică semne de întrebare este faptul că au fost emise autorizații de construcție la o distanță mai mică de 1.000 de metri de groapa de gunoi, ceea ce încalcă actele normative valabile în momentul eliberării acestora.

Potrivit unui răspuns oficial oferit de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, IRIDEX GROUP SALIBRIZARE SRL deține autorizație integrată de mediu din data de 27 iunie 2017, activitate care o desfășoară în localitatea Costinești, sat Schitu. Autorizația are o valabilitate de 10 ani, până pe data de 26.06.2027. Categoria de activitate pentru care a fost emisă autorizația, conform Anexei 1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile indistriale, se încadrează la următoarele puncte: 5.4.depozite de deșeuri, astfel cum sunt definite la lit. b) din anexa nr. 1 la Hotărârea de Guvern nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, care primesc peste 10 tone de deșeuri pe zi sau cu o capacitate totală de peste 25.000 de tone, cu excepția depozitelor pentru deșeuri inerte, 5.3. valorificarea sau o combinație de valorificare și eliminare a deșeurilor nepericuloase cu o capacitate mai mare de 75 de tone pe zi, implicând, cu excepția activităților care intră sub incidența prevederilor anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 188.2002, cu modificările și completările ulterioare, una sau mai mult din activitățiile următoare: (i) tratarea biologică – colectarea deșeurilor nepericuloase, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor sortate, comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor.

Autorizații de construcții sub incidența legii ?

Garda de Mediu Constanța prezintă, în schimb, pe lângă discuțiile apărute cu privire la situația avizelor, o altă problemă care ar trebui să fie în centrul opiniei publice. Aceasta face referire la alte autorizații, cele emise de către unitatea administrativ teritorială pentru construcție. Mai precis, este vorba de faptul că potrivit legislației în vigoare nu se poate construi la mai puțin de 1 kilometru de către o stație de colectare a deșeurilor.

„Agenția de Mediu este cea care solicită anumite hârtii când eliberează autorizațiile, care a fost deja emisă de câteva luni bune, face anul. Autorizația a fost emisă la începutul anului în curs. Dacă au fost sau nu au fost avize, Agenția de Mediu știe exact ce s-a întâmplat acolo. Acum funcționează. În 2016 nu a avut autorizație și până s-a emis cea nouă a durat. Nu au fost probleme foarte mari, dar au fost remediate.

Verificarea se face la lună, totul este în parametri și nu au cum altfel decât să respecte. În momentul când nu era autorizație, putea fi ceva, dar chiar dacă nu este, tot este o ordonanță de guvern care reglementează activitatea de deșeu, așa că tot se supune anumitor legi. Să nu creadă cineva că dacă nu are hârtia aia, nu este legal. Din când în când, într-adevăr, mai apare mirosul. Este vânt, dar nu este un miros puternic. Aici se întâmplă altceva. Este un normativ care a fost încălcat cândva de către Primărie.

Pe lângă gropile de gunoi, precum spune actul normativ, nu au voie să se ridice nicio construcție la mai puțin de 1.000 de metri de depozitul de gunoi. De jur împrejur sunt cartiere și cartiere construite la sub distanța respectivă. Primăria a dat autorizație, apoi vin oamenii că a început să miroasă. Situația este foarte urâtă acolo și e posibil să iasă foarte urât până la urmă”, a precizat Marian-Cristian Rășnoveanu, șeful Gărzii de Mediu Constanța.

Nu era nevoie de aviz de la DSP !

Una din acuzațiile contestatarilor groapei de gunoi face referire la lipsa unui aviz de la Direcția de Sănătate Publică, care într-adevăr, pe anul în curs nu a fost eliberat. „Anul acesta nu s-a eliberat niciun aviz sanitar pentru groapa de gunoi de la Costinești”, a precizat Ramona Iliuță de la Direcția de Sănătate Publică. Doar că… acesta nu era necesar!

„Eu din câte am văzut prin țară, gropi de gunoi mai amenajate ca asta nu am văzut. Asta este situația. Când are un om ceva cu cineva, înseamnă că el tot provoacă, folosind media. Eu spun că nu deranjează și chiar nu a deranjat deloc. A pus pământ, a acoperit, a montat burlane de evacuare a gazelor la înălțime. I-a pus în vedere Garda de Mediu și s-au conformat. De câte ori au mai venit, nu au mai găsit nereguli”, a precizat, la rândul său, primarul comunei Costinești, Traian Cristea.

Claudia CORBU


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here