Acasă Stiinta & Tehnica Economie replicaonline.ro – FIERBE Șantierul Naval Mangalia :

replicaonline.ro – FIERBE Șantierul Naval Mangalia :

72
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 se mai semnează SAU NU contractul cu olandezii de la DAMEN?

Agitație mare a fost pe Șantierul Naval Mangalia – 2 Mai, în ultimele zile. Zvonurile au fost că până la finele săptămânii contractul dintre Damen și șantier urmează a fi semnat, chiar dacă nu fost încă finalizate toate negocierile, dar nici termenul limită nu a fost depășit. S-a făcut curățenie generală în șantier, pentru așteptarea conducerii Damen, cum CEO-ul companiei se afla la Galați, la inaugurarea unei nave. Însă, în cursul zilei de joi, angajații au fost anunțați că nu se mai semnează contractul. Adevărul este undeva la mijloc. Potrivit unor surse apropiate șantierului, reprezentanții Damen România ar fi lansat zvonul venirii la Mangalia a olandezilor. Însă, Ministerul Economiei liniștește apele agitate, anunțânt că în cel mult 1-2 săptămâni, procedura va fi finalizată.

În cursul zilei de 9 mai, angajații de pe șantier aveau la cunoștință faptul că pe 10 mai va fi semnat contractul cu reprezentanții Damen. Pe data de 10 mai, au fost anunțați că nu va mai avea loc semnarea contractului, dar nici ceremonia programată pentru vineri, 11 mai. Acele momente au produs agitație în rândul angajaților, acționarilor, cât și a ministerului, asta pentru că până acolo au ajuns zvonurile.

Atât conducerea sindicaliștilor, cât și reprezentanți din conducerea șantierului au negat existența unui termen pe data de 10 mai pentru semnarea contractelor, uimiți fiind de zvonurile lansate, însă acestea nu au fost nefondate. A fost un exces de zel, dat fiind faptul că la Galați are loc inaugurarea unei nave proaspăt construite de către olandezi, în prezența conducerii companiei. Astfel, surse din cadrul șantierului au precizat că cei de la Damen România ar fi fost în spatele „marilor pregătiri” pentru ceremonie. Cert este că semnarea contractelor se va face în cel mai scurt timp, după cum au punctat surse oficiale.

Pe acest motiv, contactați de jurnaliștii „Replica de Constanța”, reprezentanții ministerului în cauză a făcut precizări clare cu privire la soarta șantierului. Intenția acestora este ca finalizarea procedurii să fie cât mai rapidă. „Intenția ministrului Economiei este ca întreaga procedură să se finalizeze în maximum 1-2 săptămâni. Ministrul își dorește, de asemenea, o rezolvare cât mai rapidă a acestei situații”, au transmis pentru cotidianul „Replica de Constanța” reprezentanții Ministerului Economiei.

Noutatea constă în faptul că atât contractul de cesionare a acțiunilor, cât și cel de asociere mixtă, vor fi semnate în același timp! Oficiali guvernamentali au explicat pentru cotidianul „Replica de Constanța” că în momentul de față s-a intrat în etapa a doua de negociere care prevăd și negocierile de contract de asociere mixtă, astfel încât când acestea se vor finaliza, se vor semna atât cesionarea acțiunilor de la Damen către Șantierul Naval Mangalia – 2 Mai, cât și contractul de asociere mixtă.

Partea bună este că până la finalul lunii în curs, când expiră termenul promis, înțelegerea va fi negru pe alb, astfel încât lucrurile să aibă un parcurs optimist pentru angajații de pe șantierul de pe sudul litoralului.

Negocierile dintre reprezentanții Șantierului Naval Mangalia și olandezii de la Damen s-au încheiat cu succes în seara de miercuri, 21 martie, la Ministerul Economiei. Statul român devine astfel acționar majoritar cu 51%, pe când Damen o să dețină 49%.

Datoriile se transformă în acțiuni

Totodată, „creanţa DSME faţă de DMHI, în valoare estimată de aproximativ 830 de milioane de dolari SUA (așa după cum urmează să fie certificată la finalizarea raportului de audit solicitat de Damen) este cesionată către Damen în contravaloarea sumei de 10.000 de dolari SUA”. Ulterior, „Damen se obligă să cesioneze SN 2 Mai SA un procent de 51% din valoarea creanţei (reprezentând aproximativ 423 de milioane de dolari SUA) în schimbul sumei de 5.100 de dolari SUA”, mai arată ministerul.

Foarte interesant – datoriile de 830 de milioane de dolari se vor converti, de fapt, în acțiuni: ”fiecare din părți va proceda la conversia în acțiuni a creanței sale. Majorarea de capital la societatea mixtă se va face prin achiziționarea a câte o acțiune de fiecare din părți la valoarea nominal, urmând ca diferența până la valoarea creanțelor să fie considerate primă de capital”.

”Măsurile vor fi luate cu respectarea normelor naționale și europene în material concurenței și a ajutorului de stat. Consiliul Concurenței va fi notificat în legătură cu intenția SN 2 Mai de a prelua controlul Societății mixte. În acest sens SN 2 Mai a analizat posibilitatea achiziționării unei părți din creanța pe care Damen o va prelua de la DSME și are capacitatea și deține sursele necesare efectuării operațiunii. De asemenea, conversia în acțiuni a creanței achiziționate de la Damen se va face în condiții similar cu cele în care se va face conversia de către celălalt acționar, Damen”, se explică în document.

Claudia CORBU


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here