Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie replicaonline.ro : GROAPA DE GUNOI de la Tuzla poate DA FOC BUGETULUI...

replicaonline.ro : GROAPA DE GUNOI de la Tuzla poate DA FOC BUGETULUI judeţean!

68
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fostul primar Micu, acuzaţii extrem de grave! Toată lumea îl contrazice – DOCUMENTE.

Groapa de gunoi neconformă “moştenită” de comuna Tuzla de la oraşul Eforie, ca urmare a grăniţuirii, l-a resuscitat pe fostul primar Constantin Micu. Acesta susţine că actualul edil al localităţii Tuzla, Reşit Taner, a făcut o mare prostie când a semnat protocolul de preluare a terenului pe care se află groapa, în situaţia actuală (adică neînchisă conform normelor UE), şi că va ajunge să plătească amenzi de zeci de mii de euro!

“Asta ne trebuia? Cum să preia groapa dacă nu e închisă? Eforie, cât a avut acest teren, a luat bani europeni ca să închidă groapa neconformă. Bani europeni, pe un proiect de ecologizare. Unde sunt banii? Unde sunt miliardele? Cum să preia Tuzla groapa neînchisă şi fără să aibă pomişori plantaţi?!”, acuză fostul primar. Micu mai susţine că ştia de proiect de la fostul primar al oraşului Eforie: „Defunctul Ovidiu Brăiloiu mi-a spus să nu mă grăbesc să solicit preluarea terenului, că va fi ecologizat cu bani europeni, obţinuţi printr-un proiect…”, mai susţine Micu. Eroare! – spun, de cealaltă parte, actualii edili din Tuzla şi Eforie, reprezentanţul Agenţiei de Mediu Constanţa, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu.

„Acest depozit neconform nu a fost închis la timp din cauza disensiunilor legate de grăniţuirea dintre Tuzla şi Eforie. În instanţă s-a stabilit că terenul aparţine comunei Tuzla. Din discuţiile cu administraţia locală, a reieşit că au solicitat sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean, pentru a rezolva problema. Voi verifica dacă Eforie a avut bani pentru închiderea depozitului de gunoi neconform, dar nu cred că şi-ar fi permis cineva să aibă bani europeni şi să nu îi utilizeze. În primul rând că există mecanisme extrem de dure de verificare a utilizării fondurilor europene. Eu nu pot crede aşa ceva (ce spune Constantin Micu – n.r.)”, a declarat, referitor la acest subiect, Tudor Nădrag, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.

La rândul său, primarul din Eforie a precizat că singura sumă de care a auzit să o fi primit anii trecuţi administraţia locală a fost una de la Consiliul Judeţean, dar pentru îngrădirea perimetrului. De asemenea, pentru această groapă a fost emis un ordin de încetare a folosirii. „În urmă cu câţiva ani, a fost interzisă depozitarea de noi deşeuri. Alte declaraţii sunt o luptă politică între fostul şi actualul primar din Tuzla. A existat un proiect, în mandatul fostului primar, pentru obţinere de fonduri europene, dar nu a fost acceptat, deci nu au fost primiţi bani.

Ulterior, eu am făcut demersuri pentru închiderea acestei gropi, am găsit o soluţie în lege, având în vedere că nu se mai depozitează deşeuri, să trecem terenul în sit poluat istoric. Dar, mi s-a cerut certificatul de proprietate. Ori, între timp, instanţa a tranşat problema, şi anume că terenul aparţine comunei Tuzla. Prin urmare, Eforie nu a mai avut ce să facă. Am transmis colegului de la Tuzla cum stau lucrurile şi ce soluţie identificasem eu. E adevărat, dacă se trece în sit poluat istoric, urmează ecologizarea şi se stabileşte un termen, câţiva ani, cât acel teren nu se mai poate fi folosit, este lăsat să se regenereze”, a explicat Robert Şerban primarul din Eforie.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, are în vedere problema, mai ales că românia riscă amenzi usturătoare din partea Uniunii Europene! „Am o situaţie foarte clară privind problema depozitului neconform de pe raza localităţii Tuzla. Încă de anul trecut, când am aflat despre aceasta groapă de gunoi, am demarat prin departamentul de specialitate o serie de întâlniri cu autorităţile locale. Scopul acestora a fost identificarea variantelor legale pe care le avem la dispoziţie pentru a soluţiona această speţă.

Am încercat chiar includerea depozitului de la Tuzla in proiectul “Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Constanţa”, prin care s-au închis 5 gropi neconforme. Din păcate, răspunsul ministerului de resort a fost unul negativ, motivul fiind imposibilitatea de a introduce un obiectiv nou într-un proiect aflat în derulare.

Prin urmare, după mai multe întâlniri, am decis să alocăm din bugetul CJC a sumelor necesare pentru realizarea documentaţiei aferente închiderii depozitului neconform din Tuzla. De asemenea, prin aparatul de specialitate oferim UAT Tuzla atât sprijin tehnic cât şi logistic”, a precizat Horia Ţuţuianu. Şeful CJC a adăugat că, într-adevăr, există varianta ca terenul să devină sit poluat istoric, conform HG 683/2015.

Reamintim că în România sunt aproximativ 100 de depozite de deşeuri neconforme care trebuie închise. În caz contrar, România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Între cele 100 de gropi se numără şi cea de la Tuzla, înfiinţată prin anii 1944-1945, unde depozitau deşeuri mai multe localităţi.

Alexandra CUCU

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/tuzla-a-mostenit-dupa-granituirea-cu-eforie-o-groapa-de-gunoi-neconforma-e-fix-in-buza-baltii-tuzla-341595/


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here