Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete replicaonline.ro : Lovitură de teatru în Coiciu !

replicaonline.ro : Lovitură de teatru în Coiciu !

100
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Proprietarul unui bloc construit ILEGAL între case, obligat să DEMOLEZE; primarul Făgădău a primit rol de supervizor

În luna noiembrie a anului trecut, cotidianul „Replica” publica un material despre modul „cum s-a ridicat un bloc cu 4 etaje între case, cu ignorarea PUZ-ului şi a drepturilor vecinilor”, în cartierul Coiciu, la intersecţia străzilor Frunzelor şi Portiţei. Anunţam atunci, în atenţia autorităţilor competente, că blocul respectiv a fost construit ilegal, fără nici un act, şi umbrea curţile învecinate, nerespectând mai multe norme prevăzute de Legea Contrucţiilor nr. 50/1991. Actualmente, o hotărâre judecătorească îl obligă pe proprietar să demoleze tot ce a construit ilegal.

Aşa cum se arată în materialul trecut, potrivit declaraţiilor unui vecin nemulţumit, în iulie 2013, un anume Liuta Mihai a început lucrările de construire a unui bloc cu 4 ateaje într-o zoonă de case, fără a avea vreo autorizaţie sau vreun aviz, nici acordul vecinilor. S-a încălcat inclusiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care pevede o limită de maxim 2 etaje peste parter. Clădirea ridicată fără nici o autorizaţie a fost gata în mai puţin de jumătate de an, potrivit reclamanţilor, care au fost minţiţi, iniţial, că imobilul va fi P+2E.

Culmea este că, între timp, investitorul a făcut demersuri să intre în legalitate şi a obţinut, PESTE 2 ANI de la terminarea lucrărilor, o autorizaţie de construire, dar tot pentru P+2E. Ultimele 2 etaje au rămas, astfel, în ilegalitate. Oamenii i-au reclamat peste tot, la primărie, la parchet, la poliţie, la Inspectoratul pentru Construcţii şi oriunde se putea depune o sesizare, mai ales că, aşa cum arată reclamanţii, activitatea lui Mihai Liuta avea şi un iz penal: în incinta imobilului funcţiona un bar „mascat”.

“Ne-au atras atenţia mai multe aspecte: nu a venit nimeni vreodată de la primărie sau de la Inspectoratul pentru Construcţii, să verifice. Tot în 2013 (după ce a fost terminată construcţia, n.r.), a venit la noi (Mihai Liuta, n.r.) să-i dăm semnături că vrea să facă bar. Bineînţeles că nu i-am dat nici o semnătură, dar cu toate astea, şi-a deschis bar, mai cu perdea. Veneau tot felul de persoane dubioase acolo”, ne-a declarat, la vremea aceea, Valerică Decu, reclamantul.

Răspunsul primăriei, cu du-te – vino

Mai departe a urmat o situaţie puţin cam stranie: în urma unei sesizări, Primăria Constanţa a răspuns că „solicitările înregistrate pentru emiterea certificatului de urbanism, autorizaţiei de construire şi memoriile tehnice care fac parte integrantă din documentaţia aferentă emiterii certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire (din 2015,n.r.) nu fac referire la procedura de intrare în legalitate”. Adică totul era legal, în opinia lor, chiar dacă blocul avea 2 etaje în plus, chiar dacă nu respecta distanţa între clădiri şi îi priva de anumite trepturi pe vecini.

Răsturnare de situaţie: primăria a dat în judecată proprietarul

Mai departe, contrar acestui răspuns, tot primăria l-a dat în judecată pe proprietar, pentru a-l obliga să dărâme ceea ce a construit ilegal, în speţă, ultimele 2 etaje, asta deşi, iniţial, toată clădirea fusese ridicată fără nici un act. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanţa pe 5 mai 2017, unde judecătorul a respins acţiunea, pe fondul cauzei. Mai departe, primăria a formulat apel împotriva hotărârii dată pe fond, iar în apel, Tribunalul a desfiinţat prima hotărâre şi a admis cererea primăriei, obligându-l pe proprietar să-şi demoleze tot ce a fost construit ilegal, adică cele două etaje superioare.

Iată hotărârea instanţei: „Solutia pe scurt: DECIDE: Admite apelul formulat. Schimbă în tot sentinţa civilă nr. 13540/06.12.2017 pronuntata de Judecatoria Constanţa in dosarul nr. 12773/212/2017, în sensul că: Admite cererea. Obligă pârâtul la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod ilegal fără a deţine autorizaţie de construire emisă potrivit Legii nr. 50/1991, aşa cum au fost constate prin procesul – verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 4842/14.01.2016, precum şi la încadrarea în prevederile autorizaţiei de construire nr. 891/28.05.2015, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii.

În cazul nerespectării termenului limită stabilit, măsurile dispuse de instanţă, se vor duce la îndeplinire PRIN GRIJA PRIMARULUI, cheltuielile urmând să fie suportate de către pârât. Obligă intimatul să plătească apelantului cheltuieli de judecată de 40 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru (20 lei – fond, 20 lei – apel). Definitivă. Pronuntata in sedinta publica din 10.05.2018”.

Mai pe româneşte, până pe 10 iunie a.c., Mihai Liuta trebuie să-şi demoleze 2 etaje ale clădirii, în caz contrar, primarul Constanţei, decebal Făgădău, prin aparatul său de specialitate, va trebui să se ocupe personal de problemă, pe cheltuiala proprietarului. Numai că, potrivit vecinilor care l-au reclamat, nu se vor opri aici, întrucât Liuta nu a primit semnăturile lor cu privire la construirea blocului, fie el şi cu 2 etaje. În acest moment există o plângere înregistrată şi la parchet, în care se aşteaptă emiterea unei rezoluţii de către procuror.

Daniel ALBU


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here