Acasă Stiinta & Tehnica Economie replicaonline.ro : Proiect de retehnolgizare a unei staţii Transelectrica

replicaonline.ro : Proiect de retehnolgizare a unei staţii Transelectrica

88
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Contract uriaş pentru lucrări în Constanţa. Ce firmă românească a încasat UN MILIARD de euro de la stat

Compania de stat Transelectrica a atribuit recent unul din cele mai mari contracte ale sale din acest an, în urma unei licitații lansate încă din toamna anului 2017. Înțelegerea a fost în cele din urmă semnată cu o companie românească de tradiție, despre care se vehiculau informații că ar fi controlată de fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Firma înființată în perioada comunismului are privilegiul unic de a fi primit numai în ultimii ani contracte în valoare de un miliard de euro de la statul român și nu numai.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a atribuit pe 9 iulie un contract privind retehnologizarea stației de 110 kV din Medgidia Sud. Potrivit documentației de atribuire, ”se vor executa lucrările necesare montării echipamentelor ce vor fi furnizate în cadrul acestui contract în vederea realizării retehnologizării stației Medgidia Sud, după cum urmează: Stații de 110kV și 20kV – Circuite primare; Cabluri de 110kV și celulă mobilă; Unități de transformare, ISI și monitorizare transformatoare; Instalațiile de servicii proprii c.c. și c.a.; Sistemul de comandă- control–protecție-automatizare și măsurare; Instalații de telecomunicații; Stația de 20 kV și tratare neutru; Echipamente pentru instalații aferente construcțiilor.

De asemenea se vor presta următorele servicii: inginerie și proiectare a sistemelor de energie electrică; elaborarea de documentații pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor; recepție la fabrică a produselor; școlarizare pentru exploatarea sistemelor de energie electrică; asistență tehnică pentru montajul și punerea în funcțiune a sistemelor de energie electrică; efectuarea de măsurători de câmp electric”.

Cine este Romelectro

Contractul a fost încheiat în urma licitației inițiate pe 7 septembrie 2017, la care s-au înscris trei ofertanți, valoarea inițială a lucrărilor fiind estimată la 13.350.307 de euro. Câștigătoare a fost desemnată Romelectro SA din București, care va primi de la Transelectrica 10.681.320 de euro, fără TVA. Compania înființată în 1971 este cel mai mare contractor de proiecte complexe de energie din România, cu o tradiție însemnată și în contracte similare prestate în țările arabe, Asia și Africa.

Romelectro SA a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 409.332.343 lei și un profit net de 5.568.818 lei, cu 179 de angajați, dar și datorii de 166.163.226 lei. Romelectro este compus din patru firme românești, compania Romelectro SA și alte trei: Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE), CELPI și Electromontaj Carpați Sibiu.

În 2016, a fost înființată și Romelectro Arabia, entitate juridică saudită în care Romelectro este acționar majoritar. În plus, Romelectro a înființat două sucursale în Egipt și Kosovo, prin care să administreze contractele derulate în aceste țări.

Înțelegeri incredibil de mari cu statul

Romelectro a beneficiat de numeroase contracte mari cu societăți energetice de stat, precum Transelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit unor informări ale SRI, ”compania se află în cercul de relații DIP (n.red. Dan Ioan Popescu)”. Administratorul Romelectro este Viorel Gafița, care se află și la ISPE. În 2016, Romelectra a primit de la Romgaz un contract de 320 de milioane de euro pentru construirea unei termocentrale la Iernut. În perioada 2007- 2018, Romelectro a primit circa 70 de contracte de la statul român, cu o valoare totală uluitoare: peste un miliard de euro.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here