Acasă social Republica.ro : Peste 5.000 de oameni au protestat în Capitală.

Republica.ro : Peste 5.000 de oameni au protestat în Capitală.

66
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Klaus Iohannis: „E importantă atitudinea civică pentru a-i readuce pe acești guvernanți cu picioarele pe pământ”

Protest 12 maiFoto: Adriana Neagoe/Inquam Photos

Un protest de amploare a avut loc sâmbătă în Capitală și în mai multe orașe din țară. Peste 5.000 de oameni au protestat în București, manifestații având loc și la Sibiu, Cluj, Iaşi, Timişoara sau Braşov. Zeci de oameni și-au arătat solidaritatea cu protestele din țară și la Paris, Viena, Zurich sau Stuttgart.

UPDATE La ora 21.00, oamenii aflaţi în Piaţa Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au scandat ”Demisia!”.

UPDATE Peste 5.000 de oameni protestează în Capitală.

UPDATE Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a trecut de 3000. Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează ”Hoţii!” şi ”Demisia!”. Traficul a fost restrictionat pe Bulevardul Kiseleff de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei.

UPDATE Peste 300 de persoane protestează în centrul orașului Timișoara. Manifestanții au cântat imnul național.

UPDATE Scriitorul Gabriel Liiceanu se află alături de protestatarii din Piața Victoriei. Fotografie de Iuliana Alexa.

UPDATE Mihai Șora a ajuns în Piața Victoriei.

Foto: Alberto Groșescu/Inquam Photos

UPDATE Fotograful Alberto Groșescu a postat o imagine cu filosoful Mihai Șora. „Domnul Șora, în metrou, vine la protest”, a scris Alberto Groșescu pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE Peste 1.000 de oameni scandează împotriva coaliției PSD-ALDE.

UPDATE: La proteste se află și cântărețul Tudor Chirilă, care a postat un live pe Facebook. „Lumea s-a săturat de cocktailul ăsta Molotov de hoție plus incompetență și își dorește o Românie care să fie condusă de oameni cinstiți și competenți”, a spus Tudor Chirilă. Acesta a povestit că între protestatari există o dezbatere dacă să calce sau nu peste steagul UE, unii dintre ei spunând că, dacă fac acest lucru, calcă în mod metaforic peste valorile europene. Împinși de jandarmi, oamenii au fost forțați să calde în cele din urmă peste steag.

UPDATE: Aflat la Blaj, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre protestul de sâmbătă seară. „Bănuiesc că oamenii sunt în stradă pentru că sunt nemulțumiți. E importantă atitudinea civică pentru a-i readuce pe acești guvernanți cu picioarele pe pământ”, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE: Câteva sute de oameni s-au adunat în jurul orei 18:00 în Piața Victoriei pentru a protesta față de coaliția PSD-ALDE. În mijlocul pieței ai fost pictat un steag mare al UE, cu ocazia Zilei Europei, pe care protestatarii încearcă să nu calce. Protestatarii, care spun că steagul a fost pictat de Primărie Capitalei, spun că acesta îi va ajuta să își transmită mai bine mesajul.

Știrea inițială

Un protest de amploare față de coaliția de guvernare PSD-ALDE se va desfășura sâmbătă, de la ora 18:00, în Capitală.

„De la preluarea guvernării, coaliția PSD-ALDE nu și-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, ci a avut două priorități: să își salveze de închisoare VIP-urile cu dosare penale și să instaureze în România un regim în care forța legii și democrația sunt strivite de forța instituțiilor politice. Metodele și acțiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele și bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de șansa de a sancționa derapajele acestora.

Suntem generația care a avut șansa să vadă cu adevărat ce înseamnă democrația și valorile europene. Suntem generația care le prețuim și nu vom renunța la ele, doar pentru că stau în calea salvării de dosare penale a unor lideri politici precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu”, au scris pe Facebook inițatorii protestului, 10 organizații și comunități civice între care Corupția ucide!

Proteste sunt programate pentru sâmbătă seară și în alte orașe din țară.

Astfel, oamenii vor ieși pe străzi în Alba Iulia (în faţa prefecturii), Alexandria (prefectură), Arad (la primărie), Braşov (prefectură), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii), Constanţa (prefectură), Craiova (Piaţa Mihai Viteazul), Deva (Piaţa Victoriei), Galaţi (prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Oradea (Piaţa Unirii), Piteşti (prefectură), Ploieşti (în centru, la ceas), Râmnicu Vâlcea (Scuarul Revoluţiei), Satu Mare (pietonalul Corneliu Coposu), Sibiu (Piaţa Mare), Sighetu Marmaţiei (Strada Corneliu Coposu), Târgu Mureş (prefectură), Timişoara (Piaţa Operei), Zalău (Platoul de Marmură).

Românii din diaspora au anunţat că vor fi solidari cu cei din ţară și vor protesta în Olanda, Spania (Bilbao – Plaza Circular Nr. 4, în faţa Consulatului), Marea Britanie (The National Assembly for Wales), Irlanda (Ambasada României). Italia (Milano – Consulatul General al României) Germania (München – Consulatul General al României, Franţa (Paris – Trocadéro, Parvis des Libertés et des Droits de l’Homme), Islanda (Reykjavík), Canada (Toronto), Austria (Viena – Wiener Staatsoper), Germania (Würzburg – Marktplatz).

Mihai Șora: „Dacă nu vreți să ajungem cu toții să defilăm în cap prin fața tribunei oficiale, ne vedem, în această seară, la Girafă”

Filosoful Mihai Șora i-a convocat pe bucureșteni la protest la girafa din fața Muzeului Antipa. „Dear Giraffe, we have a problem! Dragi prieteni, dacă nu vreți să ajungem cu toții să defilăm în cap prin fața tribunei oficiale, dacă țineți la soarta voastră și a copiilor voștri, ne vedem, în această seară, la Girafă! P.S. Pata de pe inimă doare cel mai mult”, a scris filosoful pe Facebook. Și-a însoțit mesajul de un desen pe care l-a semnat „Luiza & Mihai Șora (după un model vertebrat și încă liber)”.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here