Acasă Colţul specialistului Economist RFI : Cât a redus inflația salariile mărite

RFI : Cât a redus inflația salariile mărite

91
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Inflația a ajuns la un nou record. Rata anuală de creștere a prețurilor a fost, în luna februarie, de 4,73%. Nu este o surpriză, întrucât analiștii financiari și chiar reprezentanți ai Băncii Naționale au anunțat că până la jumătatea acestui an prețurile vor crește. Mai exact, prognoza arată că rata inflației va ajunge până în luna iunie la 5%. În acest ritm, cu o rată de 4,73%, este posibil ca prognoza să fie depășită, iar prețurile să crească mai mult.

Deja, la acest ritm de creștere a prețurilor, este limpede că ele încep să fie simțite de cetățeni. Mai exact, inflația a anulat o parte din creșterile de salarii. Statistica arată că în luna ianuarie, față de luna ianuarie a anului trecut, creșterea salariului mediu brut pe economie a fost cu 8%. În termeni reali, salariile au crescut cu numai 3,5%. Unde este restul creșterii? Simplu, a fost erodată de creșterea prețurilor.

Desigur, cifrele statistice ale creșterilor salariale sunt la nivelul mediu al economiei. În mod cert, creșterile de salarii au fost diferite, între mediul privat și cel public. Vedem acest lucru doar dacă observăm, tot la nivel general, la cheltuielile cu salariile bugetare, care au crescut anul trecut cu 25%. Mai complicat este că în realitate salariile bugetare au fost afectate anul acesta de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, încât este greu să mai înțelegi cine are dreptate: guvernul, care prezintă obsesiv creșterile de salarii din sectorul bugetar, sau sindicatele, care acuză scăderi ale veniturilor din cauza reașezării sporurilor salariale.

Nici în sectorul privat, lucrurile nu sunt mai clare, în sensul că unii angajatori nu s-au grăbit să crească salariile brute, ci au apelat la oferirea de bonusuri pentru a păstra veniturile nete la același nivel.

În această confuzie, un lucru este cert: creșterea prețurilor, care a început din toamna anului trecut, a “mâncat” din creșterea salariilor și pensiilor.

De remarcat că în luna ianuarie salariul mediu a scăzut față de luna decembrie. Motivul este simplu: primele, sub diverse forme, de la sfârșitul anului trecut, nu se mai regăsesc în salariile din ianuarie. Cele mai mari scăderi de salarii sunt în extracția petrolului și a gazelor naturale și în sectorul de intermedieri financiare. Creșterile au continuat doar în sectorul public, adică în administrația publică, în domeniul sănătății și în învățământ.

Mai nou, inflația devine și obiect de schimb de replici între politicieni și Banca Națională a României, în sensul că responsabilii politici aruncă săgeți către BNR în care acuză instituția de faptul că nu poate stăpâni inflația. Există chiar și o scrisoare adresată de președintele PSD guvernatorului BNR, al cărei conținut nu a fost făcut, însă, public.

Dacă privim mărfurile ale căror prețuri au crescut vom vedea că ele au legătură cu economia reală și foarte puțin cu Banca Națională. Legumele și fructele sunt în capul listei scumpirilor. Este adevărat că fiind sezonul rece, acestea provin în majoritate din import, iar prețul lor depinde de cursul de schimb leu-euro. Prețurile untului și al ouălor s-au calmat, după ce anul trecut au ajuns la cote ridicate.

Tarifele la energia electrică, gazele naturale și la energia termică au crescut și ele de la începutul acestui an. Nici prețul combustibililor nu a rămas nemișcat. Acestea sunt mișcările semnificative ale prețurilor în luna februarie.

Dar, așa cum se anticipează, creșterile de prețuri vor continua până la jumătatea anului, după care rămâne de văzut dacă prognozele de calmare a prețurilor, în a doua parte a anului, vor rămâne valabile.

Creșterea inflației pune însă presiune asupra Băncii Naționale, respectiv asupra deciziei privind dobânda de politică monetară, aflată acum la o rată de 2,25%. Diferența este deja destul de mare, iar viitoarea ședință a Consiliului de Administrație al BNR va avea o decizie complicată de luat: să crească dobânda, pentru a treia oară anul acesta, sau să mai aștepte.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here