Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii RFI : Cum să te împrumuți cu 20 miliarde euro „pe tăcute”

RFI : Cum să te împrumuți cu 20 miliarde euro „pe tăcute”

55
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

La începutul acestei luni, pe bursa de la Luxemburg a fost făcut public prospectul de emisiune prin care România s-a împrumutat cu un miliard de euro. Prima observație este legată de surpriza pe care o aduce acest împrumut. Este vorba despre faptul că face parte dintr-un program pe termen mediu care conține un pachet de împrumuturi în valoare de, nici mai mult, nici mai puțin, de 20 miliarde euro.

Și mai surprinzător este faptul că programul s-a derulat deja, în sensul că miliardul de euro luat de România la începutul acestei luni a fost ultimul din cele 20 de miliarde derulate deja în cadrul programului. Împrumuturile au început în anul 2012 și s-au derulat pe durata a șase ani.

Cu alte cuvinte, într-o discreție totală, România s-a împrumutat de pe piețele internaționale cu 20 miliarde euro. Emisiunile de obligațiuni derulate nu sunt neapărat criticabile, pentru că pledăm de multă vreme pentru diversificarea surselor de împrumut. În sensul că este nevoie ca statul român să se împrumute și de pe piețele internaționale, nu doar, pe piața internă, de la băncile românești. Dar să derulezi timp de șase ani un program de împrumut în valoare de 20 miliarde euro cu atât de multă discreție pe plan intern este în neregulă. Publicul român ar fi trebuit să știe de acest program pe termen mediu, așa cum a știut și de acordul de împrumut derulat cu Fondul Monetar Internațional.

Dincolo de relevanța publică a programului de împrumut, trebuie remarcată analiza economiei românești pe care o aduce prospectul de emisiune. Negru pe alb, sunt trecute în revistă riscurile care planează asupra economiei românești. Pentru investitorii străini nu pot fi trecute sub tăcere. În schimb, în discursul public guvernamental din România toate aceste riscuri nu sunt deloc numite.

Așadar, iată, succint, care sunt riscurile care planează asupra economiei românești. Incertitudinea politică și economică poate avea efecte adverse asupra economiei românești. Riscul se materializează o dată la șase luni, atunci când partidele aflate la guvernare mai creează o criză politică.

Investitorii de pe piețele financiare sunt avertizați că plasamentele financiare pe o piață emergentă, precum România, sunt mai riscante decât cele într-o economie dezvoltată. În același timp, se remarcă dependența economiei autohtone de cea europeană.

Apoi, infrastructura României este subdezvoltată, iar guvernele au avut dificultăți mari în a finanța și dezvolta infrastructura. Raportul remarcă faptul că, spre deosebire de alte state europene, România nu a putut dezvolta niciun proiect de infrastructură în parteneriat public-privat. Fapt, de altfel, confirmat în diverse ocazii atât de investitori, cât și de administrația locală sau centrală.

Există întârzieri în restructurarea companiilor cu capital de stat. Fapt dovedit chiar în aceste zile când asupra companiilor de stat se dă un adevărat asalt de partid, după ce în această toamnă, întreprinderile de stat au fost decapitalizate.

România are riscuri privind balanța de plăți. Fapt demonstrat de creșterea puternică a deficitului de cont curent, cu 50% față de anul trecut. România se supune riscului valutar și celui de creștere a inflației. Prognozele independente arată, de altfel, că la începutul anului viitor, rata de schimb a euro va crește în raport cu leul. De asemenea, proiecțiile privind rata inflației indică o creștere a prețurilor în următorii ani. Absorbția redusă a fondurilor europene este un alt risc, iar corupția și spălarea banilor probleme ale societății românești. În fine, pentru ca tabloul să fie complet, România are și un risc de derapaj fiscal, iar modificările în domeniu nu fac decât să confirme afirmațiile din raport.

Membrii guvernului au citit cu siguranță acest prospect de emisiune pe bază căruia România s-a împrumutat cu un miliard de euro. Problema este să fi reținut și înțeles riscurile care planează asupra economiei. Și chiar dacă nu vorbesc despre ele în spațiul public, măcar să le aibă în vedere atunci când iau decizii.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here