Acasă Colţul specialistului Economist RFI : Pilonul I vs. pilonul II

RFI : Pilonul I vs. pilonul II

163
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Există o certitudine. Guvernul Dăncilă îi va chema pe cei care contribuie la pilonul II de pensii să opteze: vor continua să contribuie la pilonul de pensii administrat privat sau rămân doar cu plata către fondul de stat.

Nu este neapărat o surpriză. Intenția a fost făcută publică încă de anul trecut. Acum avem o confirmare, o declarație nu tocmai fericită a ministrului finanțelor și un comunicat al asociației de profil.

Conform, Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pilonul doi de pensii este esențial pentru România. Un argument important este acela că sistemul public de pensii este sub presiune din cauza îmbătrânirii populației și reducerii numărului de tineri care contribuie pentru pensiile în plată. România nu este singura țară aflată în această situație. Asociația pensiilor administrate privat arată că, în ultimele două decenii, 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii, printre care Portugalia, Franța sau Norvegia, 55 de țări au crescut vârsta de pensionare, precum Germania, Italia sau Olanda, iar 60 de state au ajustat beneficiile actualilor pensionari pentru a reduce costurile. Printre ele se află Belgia, Japonia sau Marea Britanie. Ceea ce arată că sistemul public de pensii are în majoritatea statelor lumii probleme de sustenabilitate pe termen mediu și lung.

În aceste condiții, menținerea pilonului II de pensii în forma actuală este esențială. Pentru că primul pilon de pensii, cel public, este șubred. În sensul că sunt tot mai puțini contributori pentru tot mai mulți beneficiari (să nu uităm că în următorii ani va ieși la pensie generația românilor născută în anii 70, cea a decretului de interzicere a avortului). De asemenea, modul de calcul al pensiei în sistemul public este supus intereselor politice și electorale, chiar dacă în lege este stipulat un mecanism anual de indexare.

Trebuie spus că în acest moment există șapte milioane de contributori la pilonul doi de pensii, cu sume mai mari sau mai mici. Cu mențiunea importantă că, spre deosebire de fondul public, contribuțiile la pilonul administrat privat sunt individualizate pentru fiecare persoană a cărei contribuție este transferată în contul administratorului.

Aproape o treime dintre români nu economisesc niciun ban pentru pensie și pentru foarte mulți singura modalitate de economisire este chiar cea a contribuției la pilonul II de pensii.

Și atunci, de ce ar dori statul român să îi cheme pe cei care contribuie la pilonul II să opteze dacă rămân sau nu în sistem? O explicație ar fi aceea că statul speră ca mulți participanți la sistem să renunțe și în felul acesta să ajungă mai mulți bani la stat, pentru a acoperi o parte din deficit.

Este, însă, greu de înțeles ce a vrut să spună ministrul finanțelor atunci când a declarat că se caută „un mecanism pentru a stimula trecerea opțională de la pilonul II la pilonul I”. În mod normal, dacă tot se dorește exprimarea acestei opțiuni, ar trebui făcută o campanie corectă, onestă, pe o perioadă de cel puțin jumătate de an, de informare privind funcționarea sistemului de pensii. Ar trebui discutate riscurile și oportunitățile sistemului pentru ca opțiunea să fie făcută în cunoștință de cauză.

Ce face, însă, guvernul? Se gândește să acorde „stimulente” pentru ca actualii contributori să abandoneze pilonul II. Este o greșeală. Și, în plus, sunt și multe semne de întrebare. Ce se va întâmpla cu contribuțiile deja plătite pentru cei care nu vor mai dori să continue cu pilonul II? Vor merge la stat, vor rămâne în administrare privată sau vor fi plătite celor care au contribuit? Pilonul II va fi opțional pentru cei aflați în sistem sau doar pentru cei care urmează să intre? Un pilon II slăbit de micșorarea contribuției și de refuzul contribuabililor va mai fi viabil din punct de vedere economic? Sunt întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri în viitor.

În plus, nimeni nu își imaginează, la această oră, cum ar putea să arate stimulentele pentru părăsirea pilonului II. Ceea ce știm este că statul acționează din nou împotriva celei mai dinamice pături sociale, tinerii activi, care urmează să iasă la pensie peste două sau trei decenii.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

1 COMENTARIU

 1. Daca ai putea sa alegi sa cotizezi la un singur fond de pensii sau sa stabilesti in ce cuantum urmeaza sa cotizezi pentru fiecare fond de pensii , am putea considera aceasta masura ca una democratica .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here