Acasă Informatii Informatii Politie/Procuratura RFI – Reacția Ambasadei SUA după scrisoarea lui Rudolph Giuliani :

RFI – Reacția Ambasadei SUA după scrisoarea lui Rudolph Giuliani :

110
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

”Nu comentăm opiniile unor persoane fizice”

steag_sua.jpg

Image source:
pixabay.com

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti Donald L. Carroll a transmis, referindu-se la scrisoarea adresată autorităţilor române de avocatul preşedintelui american Donald Trump Rudolph Giuliani pe tema protocoalelor cu SRI, că Guvernul SUA nu comentează opiniile unor persoane fizice, cetăţeni americani și că urmărește în continuare cu îngrijorare schimbările la codurile penal și de procedură penală

Într-un răspuns transmis la solicitarea news.ro el invocă declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie, potrivit căreia până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient, românii fiind încurajaţi să continue pe această cale şi în care este exprimată îngrijorarea cu privire la efectele unor modidicări ale Codurilor penal şi de procedură penală.

“Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni”, subliniază reprezentantul ambasadei.

Părţile implicate sunt încurajate “să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia”.

Avocatul preşedintelui SUA Donald Trump Rudolph Giuliani a adresat autorităţilor române o scrisoare pe tema situaţiei sistemului judiciar şi a protocoalelor cu SRI, afirmând că protocoalele secrete şi excesele DNA au ca efect intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor şi că ar trebui dată o amnistie în cazul condamnărilor pronunţate în baza acestor excese. În ceea ce priveşte semnatarii protocoalelor, el îi menţionează pe Laura Codruţa Kovesi şi pe actualul ambasador al României în SUA George Maior.

Maior a declarat luni că scrisoarea este “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, poziţie sancţionată de MAE, care a precizat că nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei şi a anunţat că ambasadorul va fi chemat pentru a da explicaţii.

La rândul său liderul PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus că scrisoarea lui Giuliani  ”pune cu adevărat degetul pe rană” şi precizează că o parte din problemele semnalate îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale justiţiei. De asemenea, Dragnea a apreciat că George Maior “şi-a depăşit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani”.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Pozitia Guvernului SUA si a unor parteneri europeni poate fi minimalizata de scrisoarea lui Rudolph Giuliani ? Nu ar trebui stabilit , in primul rand , daca afirmatiile domnului Maior sunt adevarate sau nu si apoi sa se vorbeasca despre interesul Romaniei si despre interesele penalilor ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here