RFI Romania : Cine contribuie la scăderea preţurilor

  0
  18
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Anul acesta, România va avea o inflaţie de minus 0,4%. Aşadar, în pofida estimărilor de la începutul anului ale Băncii Naţionale, care prognoza că din a doua parte a anului inflaţia va reveni pe plus. Nu are importanţă, neapărat, că BNR a ratat ţinta de inflaţie. Mai important este să vedem ce se întâmplă cu economia românească, iar raportul asupra inflaţiei prezentat ieri de reprezentanţii BNR ne oferă câteva răspunsuri.

  Mai întâi de toate, să vedem de ce în continuare preţurile rămân sub zero. Două sunt motivele pentru care inflaţia rămâne negativă. Primul este scăderea tarifelor la energie. Al doilea este acela că după corecţia cursului de schimb din trimestrul trei, în sensul întăririi leului, cursul a rămas constant. Cu alte cuvinte, preţurile au fost trase în jos, culmea!, de preţurile administrate din domeniul energetic şi de cursul de schimb.

  În ceea ce priveşte sectorul energetic au avut loc trei tipuri de influenţe. În primul rând, a fost amânat calendarul de liberalizare a tarifelor la gaze naturale şi la energie electrică pentru consumatorii casnici. Termenul amânării este martie 2017. În al doilea rând, s-au redus tarifele de transport pentru gazele naturale. Şi, în al treilea rând, tarifele la energia electrică au scăzut atât pe fondul tarifelor de cogenarare şi transport, cât şi datorită concurenţei tot mai pregnante care există pe această piaţă. Să părăsim pentru câteva clipe cifrele şi analizele macroeconomice. În economia reală, lucrurile stau în felul următor pe piaţa gazelor naturale şi a energiei electrice. Pe ambele pieţe s-a declanşat procesul de liberalizare, atât pentru persoanele juridice, dar şi pentru consumatorii casnici. Liberalizarea pieţei pentru companii a adus, contrar aşteptărilor o scădere a tarifelor. Motivele sunt diverse, dar ele ţin şi de scăderea sau raţionalizarea consumului, nu doar de faptul că acum consumatorii industriali îşi pot cumpăra gaze şi energie de pe o piaţa liberalizată. În ceea ce priveşte, consumatorii casnici, liberalizarea a început, dar au fost amânate termenele de aplicare. În paralel, însă, am văzut cum autoritatea responsabilă a demarat o serie de acţiuni pentru a verifica preţul şi costurile incluse în factură. Această abordare îşi arată acum roadele şi trage inflaţia în jos.

  Întorcându-ne la macroeconomie, raportul asupra inflaţiei constată că există un trend ascendent al preţurilor la materiile prime şi la produsele alimentare. Ba chiar, BNR calculează că fără efectul reducerii TVA, inflaţia ar fi fost anul acesta de 1%. desigur, este vorba doar despre un calcul teoretic. În plus, preţurile au fost trase în sus şi de cererea de pe piaţa internă, adică de consum. Creşterea consumului este motivul important pentru care Banca Naţională nu numeşte ceea ce se întâmplă acum deflaţie, ci o defineşte ca pe o inflaţie negativă. Evident, creşterea consumului vine la pachet cu creşterea importurilor fapt care a dus deja la creşterea deficitului de balanţa comercială.

  În schimb, raportul BNR aduce şi o veste bună şi anume că în al doilea trimestru a crescut contribuţia investiţiilor la creşterea economică. Aşadar, sintagma pe care am folosit-o des în ultima perioadă, care spune că această creştere economică se bazează doar pe consum, ar trebui reconsiderată. Investiţiile în special cele private şi parţial cele publice devin şi ele un motor mai mic, e adevărat, de creştere economică. Raportul constată şi ceea ce oamenii de afaceri o spun aproape zilnic: există o criză a forţei de muncă. Motivele sunt diferite şi ele se referă la sistemul de asistenţa socială, la plecările românilor în Uniunea Europeană sau la ruptura care există între învătământ şi piaţa muncii.
  În esenţă, preţurile sunt trase în jos de preţurile administrate. În acelaşi timp, reducerea TVA şi-a pierdut în linii mari efectul de reducere a preţurilor. Ca atare, estimează Banca Naţională, anul viitor, economia românească se va întoarce la inflaţie.

  Socialismul este o formă de guvernare. Capitalismul este un sistem economic.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here