RFI Romania : Economia americană, plusuri şi minusuri

  63
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Economia americană este din multe puncte de vedere într-o perioadă fastă. Băncile au depăşit criza printr-un program de injecţii de capital hotărât şi puternic susţinut de banca centrală americană, Federal Reserve. Injecţiile masive de capital s-au derulat de-a dreptul agresiv, însă de pe alte principii decât cele europene. În câţiva ani, băncile americane au rambursat banii primiţi în contul capitalizării, au trecut prin fuziuni şi achiziţii şi acum se află într-o poziţie mult mai bună decât sistemul bancar european.

  În acelaşi timp, economia este în creştere cu rate care pot face invidioase multe economii europene dezvoltate, respectiv în trimestrul trei al acestui an, economia americană a crescut cu 2,9%, peste aşteptările analiştilor. Rata şomajului este de numai 5 procente, un nivel care plasează Statele Unite între statele cu cel mai mic şomaj dintre ţările dezvoltate din OECD. De altfel, în luna iunie, raportările arată că economia americană a creat 287.000 de noi locuri de muncă, nivelul cel mai înalt din octombrie 2015.

  Japonia, Coreea de Sud, Elveţia sau Cehia au rate mai scăzute ale şomajului decât SUA. De asemenea, motorul economiei europene, Germania se află şi ea la un nivel ceva mai mic al ratei şomajului decât America. La polul opus, statele cu o rată a şomajului mare sunt Africa de Sud, cu peste 25%, urmată de Grecia, Spania şi Italia cu un nivel al şomajului de 10 procente.

  Dar în pofida unei rate a şomajului scăzută, SUA este unul din statele lumii în care diferenţa dintre bogaţi şi săraci este cea mai mare. Coeficientul Gini măsoară felul în care sunt distribuite veniturile populaţiei. Pentru a avea o imagine mai cuprinzătoare, să spunem că trei state, Chile, Mexic şi Turcia, au diferenţe între săraci şi bogaţi mai mari decât Statele Unite. În acelasi timp, statele în care aceste diferenţe sunt mici sunt Germania, Australia, Elveţia şi Franţa.

  Tot datele OECD arată că Statele Unite sunt economia în care populaţia are cele mai mari cheltuieli pentru sănătate pe cap de locuitor. Cifrele arată că americanii cheltuiesc la acest capitol, în medie, 8.300 dolari pe an, dublu faţă de Franţa. Desigur, cifrele Americii nu trebuie să mire întrucât, după cum se ştie, sistemul de sănătate american este diferit de cel european prin prisma modului de asigurare a asistenţei medicale.

  Tema mult-discutată a armelor de foc arată o statistică grăitoare. 89 din 100 de americani au o armă de foc. Următoarele ţări în acest clasament sui-generis sunt Yemen cu 55 de arme la 100 de persoane şi Finlanda cu 45 de arme de foc la 100 de rezidenţi. Elveţia se intercalează şi ea în acest top, dar explicaţiile sunt mai speciale în cazul acestui stat care are un sistem militar naţional aparte. Rezultatele sunt previzibile. Dacă americanii deţin între 35% şi 50% din armele de foc civile din lume, decesele cauzate de acestea sunt la cel mai mare procentaj din lume, 10 la 100.000 de persoane.

  În materie de mediu, China este cel mai mare emitent de dioxid de carbon, dar între economiile dezvoltate americanii sunt cei mai mari poluatori cu emisii de gaze cu efect de seră.

  În fine, problema tot mai accentuată a economiei americane este situaţia datoriilor. Dacă anul acesta, suma totală a datoriilor este de 14.000 miliarde dolari, adică aproximativ 76% din PIB, iar calculele arată că în anul 2026 datoriile suverane americane vor atinge nivelul de 23.000 miliarde dolari, ceea ce va însemna mai mult decât produsul intern brut al Americii. Ceea ce înseamnă că SUA va avea nevoie de emisiuni de obligaţiuni masive pentru a acoperi nevoia de finanţare. În acelaşi timp, cheltuielile bugetare au crescut şi ca urmare a reformelor introduse în sistemul de sănătate de administraţia Obama. Dar deficitul bugetar a sărit şi el de la 2,5% la 3,2% din PIB. Toate aceste date arată contradicţiile care există în economia şi societatea americană.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here