RFI Romania : Europa suferă de datorii

  65
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Statistica europeană a făcut publice datele pe anul 2015 privind deficitul bugetar şi datoria publică. Datele sunt importante pentru că transmit o imagine asupra rezultatelor eforturilor de scădere a datoriilor suverane şi ale reducerii deficitelor. După criza din anul 2008, Uniunea Europeană a imaginat instrumente care au avut ca obiectiv reducerea datoriilor statelor şi a deficitelor. Concret, tratatul fiscal, care în anii 2009 şi 2010 a născut multe dezbateri şi-a propus exact aceste obiective.

  Se poate spune că la şapte ani de la declanşarea crizei, în anul 2015, există destule date şi suficient timp pentru a vedea în ce măsură pârghiile create de Uniunea Europeană sunt eficiente.

  Rezultatele nu sunt cele mai încurajatoare. În ceea ce priveşte datoria publică, la nivel global, zona euro şi UE-28, cifrele nu au evoluţie pozitivă. Ne aflăm mai degrabă în situaţia unei stagnări. Este vorba despre faptul că datoriile suverane ale zonei euro sunt de 90% din PIB, iar cele ale Uniunii Europene pe ansamblu ajung la 85% din PIB. Procentajul este salvat de creşterea economică, pentru că dacă ne uităm la valorile nominale vom vedea că datoriile cresc în valoare absolută, faţă de anul 2012.

  În schimb, în ceea ce priveşte deficitele bugetare, progresele sunt vizibile. Atât zona euro, cât şi întreaga Uniune au ajuns sub 3% din PIB, 2,1 pentru zona euro şi 2,4 din produsul intern brut pentru Uniunea Europeană. Şi în valori nominale există progrese semnificative zona euro reducându-şi totalul deficitului public cu 143 miliarde euro, iar la nivelul uniunii scăderea este cu 226 miliarde euro. Aşadar, la şapte ani de la declanşarea crizei economiile europene, se întorc în materie de deficit bugetar sub indicatorul de 3% din PIB. În schimb, pragul datoriei publice cuprins în Tratatul de la Maastricht, de 60% din PIB, este depăşit cu mult de economiile europene.

  România face o figură frumoasă prin constanta datelor. Astfel, deficitul bugetar a fost în anii 2014 şi 2015 la niveluri extrem de joase, adică de 0,8% din PIB. Din păcate seria va fi ruptă anul acesta atunci când deficitul va ajunge aproape de 3% din produsul intern brut. Un salt atât de mare este un semnal de alarmă pentru instituţiile europene, chiar dacă explicaţiile sunt simple: relaxarea fiscală a indus creşterea deficitului. În materie de datorie publică România se află la un nivel rezonabil, adică 37,9 la sută din PIB, în scădere uşoară faţă de anul 2014.

  Există o veche problemă legată de raportul în PIB a veniturilor şi cheltuielilor bugatare. Tradiţional, România se află printre statele europene cu cele mai mici cifre la aceşti indicatori. Anul 2015, nu face excepţie. România se află pe penultimul loc, înaintea Irlandei cu niveluri de 35,7% din PIB la cheltuieli şi 34,9% la capitolul venituri bugetare. Cifrele atât de mici au fost în ultimele motive de controverse, explicaţiile fiind împărţite între nivelul de taxare relativ mic practicat în România şi slaba performanţă a autorităţilor fiscale.

  În rest, există o serie de extreme în Uniunea Europeană. Câteva economii, precum Luxemburg, Germania, Suedia şi Estonia care au încheiat anul trecut cu excedent bugetar. La polul opus cele mai mari deficite bugetare le înregistrează Grecia – 7,5, Spania – 5,1, Portugalia – 4,4, Marea Britanie – 4,3, Franţa – 3,5 şi Croaţia – 3,3. Acestea sunt statele care au depăşit pragul celebru de 3% din produsul intern brut.

  Există şi la capitolul datorie publică vârfuri şi niveluri scăzute. Topul celor mai mari datorii suverane este dominat evident de Grecia cu o datorie de 177%, urmată de Italia 132%, Portugalia 129%.

  Privind însă tabloul general se poate spune că Europa a ieşit din criză fără să exceleze în performanţe. Europa are în continuare şi va avea pentru următorii mulţi ani probleme cu reducerea datoriilor suverane.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here