Acasă Stiinta & Tehnica Economie RFI Romania – Nu este vorba de Codul fiscal, ci de un...

RFI Romania – Nu este vorba de Codul fiscal, ci de un principiu :

62
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 cu cât sunt taxate micile afaceri

Codul fiscal se află sub lupa guvernului tehnocrat de la Bucureşti, iar acest lucru a suscitat, pe de o parte, critici, pe de altă parte, temeri în economia românească. Personal nu cred că propunerile de modificări ale Codului fiscal vor ajunge să fie aplicate. În primul rând, pentru că nimeni nu îşi asumă paternitatea proiectului, oficialii Ministerului Finanţelor Publice evitând să spună tranşant că se doreşte o schimbare a Codului fiscal sub coordonatele evocate de mass-media în ultimele zile.

În al doilea rând, se remarcă opoziţia fermă a politicienilor. Toţi, la unison, au criticat ideea schimbărilor fiscale iniţiate de un guvern tehnocrat. Este clar că, în aceste condiţii, schimbarea Codului fiscal este aproape imposibilă. Mai mult, chiar dacă s-ar dori de către actualul guvern o schimbare fiscală, iniţiativa ar trebui să treacă prin Parlament şi în niciun caz prin ordonanţă de urgenţă. În aceste condiţii, este absolut improbabil ca Parlamentul care se pregăteşte de campania electorală să găsească timpul şi consensul pentru a face o schimbare importantă în fiscalitate.

Ceea ce rămâne este o propunere interesantă, provocarea la dezbatere şi, eventual, câteva posibile teme de reflecţie privind politica fiscală din România. Prima dintre ele este dacă merită ca, în schimbul unei modificări fundamentale în sistemul de plată a contribuţiilor sociale (respectiv, unificarea contribuţiei şi plata ei doar în contul angajatului), să se impună creşterea salariului mediu prin lege.

Modificările aduse în dezbatere, chiar dacă nu sunt recunoscute făţiş de Ministerul Finanţelor, pot ramâne ca viitoare teme de luat în calcul la modificarea Codului fiscal.

Mai îngrijorătoare decât eventuala creştere a fiscalităţii este atitudinea faţă de micii întreprinzători, faţă de persoanele care au profesii liberale, în general faţă de cei „mici”. De ani de zile se dau atacuri la adresa acestei clase sociale. De la fostul ministru al finanţelor, Pogea, care a avut ideea introducerii impozitului minim ce a omorât sute de mii de mici companii, până la reacţiile oficialilor Băncii Naţionale care vorbesc despre existenţa a 200.000 de firme care nu sunt bancabile, adică nu au acces la credite. Nu sunt bancabile, dar majoritatea companiilor mici, a persoanelor fizice autorizate plătesc taxe şi impozite către bugetele statului fără a cere nimic de la stat – ajutoare sociale, ajutor de şomaj –  pe de o parte. Pe de altă parte, economia românească a fost lăsată să funcţioneze astfel, în lipsa unor decizii guvernamentale care să conducă la crearea de noi locuri de muncă, a unui climat de afaceri care să permită dezvoltarea companiilor.

La începutul anului, a mai existat o lovitură dată micilor întreprinzători, prin creşterea impozitelor acelora care îşi desfăşoară activitatea în propriile locuinţe.

De mulţi ani, diverse guverne şi diverşi miniştri ai finanţelor au acţionat în sensul egalizării taxelor, impozitelor şi contribuţiilor plătite de persoanele ce desfăşoară activităţi independente cu cele care au contract de muncă. Ceea ce, în sine, este o aberaţie economică. Fiscalizarea activităţilor independente trebuie să încurajeze libera iniţiativă.

Nu este mai puţin adevărat că în economia românească a existat un abuz de folosire a microintreprinderilor sau a persoanelor fizice autorizate. De multe ori, acestea s-au transformat în paravane pentru optimizarea fiscală a costurilor salariale.

Dincolo de ajustările fiscale şi de dorinţa guvernelor de a găsi resurse bugetare prin mărirea taxelor, impozitelor sau a contribuţiilor sociale şi de sănătate, problema este legată de atitudinea faţă de micii întreprinzători. Guvernele vor să ia tot mai mult de la cei mici. În ritmul acesta, micii întreprinzători se vor împuţina tot mai mult. Iar statul, în loc să primească de la ei, va ajunge în situaţia să le plătească alocaţii sociale.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here