RFI Romania : Nu o Europă cu ”mai multe viteze”, ci cu ”ritmuri diferite” (Declarația de la Roma)

  34
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  ”Declarația de la Roma” nu a putut scăpa diviziunilor care îi separă pe europeni

  Liderii Uniunii Europene urmează să își reînnoiască la Roma ”jurămintele de nuntă” luate în urmă cu 60 de ani printr-o declarație solemnă de ”unitate” și ”viitor comun”, în ciuda divorțului unui partener – Marea Britanie, comentează AFP.

  Într-o declarație solemnă, cei 27 de lideri reuniți la Roma vor sublinia că ”Uniunea este una și este indivizibilă”, un răspuns explicit la Brexit. ”Europa este viitorul nostru comun”, se arată în documentul final care urmează să fie adoptat la summit, obținut de AFP.

  Dincolo însă de dorințele ce trebuie să devină realitate, ”Declarația de la Roma” nu a putut scăpa diviziunilor care îi separă pe europeni. Grecia, în privința capitolului social, și Polonia, legat de ideea unei Europe ”cu mai multe viteze”, s-au luptat în ultimele zile pentru a modifica documentul în favoarea lor.

  În continuare pradă crizei și având dispute cu Germania, Grecia a cerut partenerilor săi din UE și creditorilor o protecție mai bună a drepturilor muncitorilor greci, pe care îi consideră slăbiți de ani de reforme severe.

  Liderii celor 27 de state membre și instituțiile europene și-au luat angajamentul să acționeze pentru o Uniune care ”favorizează progresul economic și social, precum și coeziunea și convergența, asigurând în același timp integritatea pieței interne”. O Uniune ”care să țină cont de diversitatea sistemelor naționale și de rolul esențial al partenerilor sociali”.

  De altfel, în cursul unei reuniuni, vineri, la Roma, cu partenerii sociali europeni, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat asigurări că beneficiile sociale ale Uniunii Europene se aplică și pentru Grecia.

  ”Ideea este de a sublinia că există un model social european, chiar dacă sunt practici naționale diferite, sisteme naționale diferite în domeniul securității sociale”, a explicat o sursă europeană. ”Capitolul social în principiul și în conținutul său a fost conceput pentru a răspunde la cererile Greciei”, a precizat la rândul său o sursă diplomatică franceză.

  ”Am vegheat în cursul negocierii ca lupta împotriva șomajului, contra inegalităților și sărăciei să figureze în capitolul Europei sociale și a fost o modalitate a răspunde la ceea ce (premierul grec Alexis) Tsipras dorea să figureze în text. Cu aceste elemente nu ar trebui să mai avem dificultăți cu Grecia”, a subliniat sursa.

  Ideea unei Europe cu ”mai multe viteze”, în ”cercuri concentrice” sau cu ”o geometrie variabilă” este fără îndoială punctul litigios cel mai disputat printre Cei 27.

  Parisul și Berlinul fac parte dintre partizanii cei mai convinși, cu sprjinul afișat de țări ca Spania și Italia.

  Printre cei mai reticenți însă, țările din Europa Centrală și de Est – în primul rând Polonia – se tem că aceste proiecte urmăresc să le excludă din ”club”, din cauza opoziției lor constante la proiectele Bruxellesului, în special în ce privește politicile migratorii.

  În final, Declarația de la Roma nu menționează o Europă cu ”mai multe viteze”, ci cu ”ritmuri diferite”.

  ”Vom acționa împreună, dacă este necesar cu ritmuri diferite și cu o intensitate diferită, avansând însă în aceeași direcție, așa cum am făcut în trecut, conform tratatelor și lăsând ușa deschisă celor care vor să ni se alăture mai târziu”, menționează textul.

  Expresia ”avansând însă în aceeași direcție” a fost adăugată în ultimul proiect de declarație pentru a-i asigura pe cei mai ezitanți.

  Potrivit unor surse diplomatice, polonezii se vor alătura declarației și o vor semna. Tot surse diplomatice au făcut cunoscut că mai multe țări membre au cerut ca expresia ”egalitatea de gen” să fie eliminată din Declarația de la Roma.

  În final, Cei 27 de pronunță în favoarea ”unei Uniuni care promovează egalitatea între femei și bărbați și care acționează în favoarea drepturilor și egalității de șanse pentru toți”.

  În același fel, la insistența Franței, ei se angajează să apere o ”uniune care păstrează patrimoniul nostru cultural și favorizează diversitatea culturală”.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here