Acasă Stiinta & Tehnica Economie RFI : Vânzarea Sidex Galați.

RFI : Vânzarea Sidex Galați.

83
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Statul român are un plan de salvare ?

sidex.jpg

Image source:
Facebook / ArcelorMittal

Este oficial: combinatul siderurgic din Galați este de vânzare. Arcelor Mittal dorește să vândă Sidex ca parte dintr-o afacere europeană mai mare. Adică, Arcelor Mittal cumpără un grup italian de profil, dar, în schimb, este gata să cedeze o serie de active din mai multe state europene. Tranzacțiile au loc pentru a respecta rigorile concurenței, iar Comisia Europeană analizează până la sfârșitul lunii mai dacă această variantă afectează sau nu mediul concurențial.

Vânzarea Sidex de către actualul proprietar aduce multă neliniște atât în rândul salariaților combinatului, cât și la nivelul administrației locale. Motivul este acela că în regiune combinatul siderurgic rămâne cel mai mare angajator. Chiar dacă numărul de salariați a scăzut drastic față de momentul privatizării, cele 6.000 de locuri de muncă directe și alte câteva mii de joburi indirecte sunt esențiale pentru regiune, dacă nu chiar pentru întreaga țară.

Pe de altă parte, combinatul de la Galați rămâne o companie importantă pentru economia românească. În acest context, statul are toate motivele să fie preocupat de vânzarea Sidex. Cu atât mai mult cu cât, nu există la această oră, un investitor interesat de combinatul de la Galați care să își asume o serie de obiective de dezvoltare prin cumpărarea combinatului.

Este o tranzacție care vine într-un moment delicat. În sensul că piața internațională traversează o perioadă dificilă din cauza reglementărilor vamale în domeniu impuse de Statele Unite. Este o piață în care concurența este tot mai dură, iar nevoia de investiții este esențială.

Vânzarea combinatului de la Galați este și un test major pentru actualul Executiv. În sensul că programul de guvernare abundă în idei precum investiții ale statului în companii sau în construirea de uzine cu capital de stat. Fie prin investiții directe, fie prin intermediul fondului suveran de investiții.

Vânzarea Sidex Galați este un bun prilej pentru ca statul să își poată manifesta intervenția în economie, în mod pozitiv. Concret, statul, prin instituțiile sale ar trebui să pregătească sau chiar să negocieze o preluare a combinatului de la Galați pentru o perioadă limitată de timp.

Anul trecut, fostul prim-ministru anunțase intenția ca statul să nationalizeze Șantierul Naval din Mangalia. Situațiile Daewoo Mangalia-Arcelor Mittal sunt însă diferite. La Șantierul Naval Mangalia există deja un cumpărător. Statul își propunea să intervină într-o tranzacție deja parafată. De aceea, naționalizarea companiei din Mangalia era mai mult o dorință exagerată a statului de a arăta că se implică în economie. La Galați, situația este diferită, în sensul că există multe necunoscute în ceea ce privește viitorul companiei și investitorul potențial.

Din aceste motive, statul român ar trebui să aibă în vedere pregătirea unei oferte de preluare a combinatului din Galați pentru o perioadă de timp. Într-un context mai favorabil statul ar putea să vândă pachetul de acțiuni. O vânzare diferită de cea din anul 2001, atunci când combinatul a fost privatizat pentru 50 milioane de dolari, într-un moment în care avea pierderi de un milion de dolari pe zi.

În mod cert, situația de la Sidex este complicată, pentru că pierde un investitor de talie mondială. În ultimă instanță, calitatea și anvergura investitorului sunt cele mai importante atribute pentru viitorul unei companii care se privatizează

Guvernul român are șansa de a dovedi acum că poate trece de la vorbe la fapte. Adică, să facă un arbitraj inteligent în această tranzacție complicată pentru regiunea de sud-est a României și chiar pentru economia națională.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here