Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Romani treziti-va! Nu mai acceptati salarii de mizerie! Cereti salarii decente!

Romani treziti-va! Nu mai acceptati salarii de mizerie! Cereti salarii decente!

274
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

“Romanii au cele mai mici salarii din Europa!”

“Muncim la fel dar suntem platiti mai prost!”

“Utilitatile costa ca-n vest dar salariile sunt ca-n est!”


Va suna cunoscute aceste afirmatii?

o

Din datele avute la dispozitie stim ca angajatorii români plătesc in jur de 5 euro pe oră pentru salariaţii lor. Asta înseamnă de 5 (cinci) ori sub media europeană, dacă ținem cont că mâna de lucru a avut un cost de 25 de euro anul trecut la nivelul întregii Uniuni Europene şi de 29,5 euro, dacă luam în calcul numai ţările din zona euro.

De aici si “dorinta” multinationalelor de a veni si ramane definitiv aici, daca oamenii nu se trezesc la realitate. Si nu s-au trezit unii nici pana astazi! Dar pe ici pe colo lucrurile incep sa revina la normal. In special acolo unde romanii intorsi de afara au inceput sa cam faca ordine.

o

Legislatorii natiei, vanduti pe te miri ce si mai nimic au modificat codul muncii pana l-au transformat pe muncitorul roman in sclav pe plantatie. Nici celelalte categorii nu au scapat insa de legile vandutilor nostri parlamentari! Astfel doctorii si profesorii au si ei salarii mici si foarte mici.

Cei mai ieftini angajaţi din Europa sunt în Bulgaria, unde costul forţei de muncă este de puţin peste 4 euro pe oră. Urmează România cu 5 euro pe ora de muncă şi Lituania cu 6,8 euro.

De cealaltă parte, cele mai mari venituri le au angajaţii din Danemarca: 41,3 euro pe oră şi cei din Belgia – aproape 40 de euro. Suedia este pe locul trei cu 37,4 euro.

Anul trecut, comparativ cu 2014, costul orar cu mâna de lucru a crescut cu 2 procente în Uniunea Europeană. România stă bine la nivelul creşterii. A înregistrat un avans de 8,2%. Mai mult a reuşit doar Marea Britanie, unde vedem un plus de 15,2%.

monthly-average-wage-2013

Este interesant să ne uităm şi la raportarea în moneda naţională. România a înregistrat în 2015 comparativ cu 2014 cel mai puternic ritm de crestere în rândul statelor non-membre ale zonei euro, de la 20,5 lei la 22,2 lei pe ora de muncă.


Costul orar cu forţa de muncă

(excluzând agricultura şi administraţia publică)

România: 5 euro/ora de muncă

– nivelul Uniunii Europene: 25 euro/ora de muncă

– nivelul Zonei Euro: 29,5 euro/ora de muncă

(Sursa: Eurostat)

Cel mai scăzut cost al forţei de muncă din Europa

Bulgaria: 4,1 euro/ora de muncă

România: 5 euro/ora de muncă

Lituania: 6,8 euro/ora de muncă

Letonia: 7,1 euro/ora de muncă

Ungaria: 7,5 euro/ora de muncă

(Sursa: Eurostat )

Cel mai ridicat cost al forţei de muncă din Europa

Danemarca: 41,3 euro/ora de muncă

Belgia: 39,1 euro/ora de muncă

Suedia: 37,4 euro/ora de muncă

Luxemburg: 36,2 euro/ora de muncă

Franţa: 35,1 euro/ora de muncă

(Sursa: Eurostat)

Majorarea costului forţei de muncă în Europa

Uniunea Europeană: +2%

România: +8,2%

Marea Britanie: +15,2%

(Sursa: Eurostat)

Majorarea costului forţei de muncă în România

2015: 22,2 lei/ora de muncă

2014: 20,5 lei/ora de muncă

2013: 19,4 lei/ora de muncă

2012: 18,5 lei/ora de muncă

2008: 15,5 lei/ora de muncă

2004: 7,7 lei/ora de muncă

(Sursa: Eurostat)

European-Union-minimum-wage-January_2011_Feb222011

Salariile în educaţia românească, cele mai mici din Europa

Un raport al Comisiei Europene arată că România, alături de Slovacia, Lituania şi Letonia oferă învăţătorilor un salariu minim mai mic cu 50% faţă de valorea PIB-ului per capita. La polul opus se află Germania, Spania, Portugalia, unde valoarea salariului minim se află la 140-150% din PIB per capita. La fel se întâmplă pentru salariile din ciclurile următoare. Salariile personalului didactic din România sunt cele mai mici din Europa, oricum am compara, în cifre absolute sau raportate la produs intern per locuitor.

Profesorii şi învăţătorii se gândesc deja la venituri suplimentare pentru a acoperi facturile de iarnă. Au învăţat „să se descurce” în felul lor şi nu mai au iluzii legate de echitatea salarizării în sectorul public.

„Respectul” pentru o profesie, pentru cei 250.000 de profesori, învăţători şi cadre didactice universitare din România înseamnă, în primul rând, să le oferi un standard de viaţă decent, lipsit de griji majore. Să te asiguri că aceşti oameni vor avea bani măcar pentru materiale didactice şi o vestimentaţie adecvată. În locul anunţării unui calendar ferm privind majorarea salariilor, premierul a confirmat, oare a câta oară?, că vorbele politicienilor nu cântăresc deloc. La deschiderea anului universitar, aceleaşi gongorisme false răsuna într-un amfiteatru plin de studenţi şi, în locul binemeritatului „Huo!”, se aplauda mecanic, ca la şedinţele de partid de odinioară. Învăţaţi, învăţaţi şi iar învăţaţi, tovaraşi, guvernul nu va face nimic pentru voi!

chart-minimum-wages

Cu ce ne “mandrim”?

Cel mai mic salariu mediu în Europa a fost înregistrat în Ucraina, avînd un nivel de 178 de euro. Pe cel de-al III-lea loc în clasamentul ţărilor cu cele mai joase salarii medii în Europa, după Ucraina şi Moldova, s-a poziţionat Armenia, ale căreia locuitori cîştigă în medie 232 de euro.
În top-5 ţări cu cel mai redus nivel al salariului mediu au mai intrat Albania (320 de euro) şi Bulgaria (332 de euro). Rusia s-a situat pe cea de-a opta poziţie a ratingului, cu un indice de 370 euro, România s-a clasat pe locul 10 cu un rezultat de 398 de euro, iar Republicii Belarus i-a revenit treapta a 13-a, cu 426 de euro.
De cel mai mare salariu mediu se bucură locuitorii Principatului Liechtenstein (4896 de euro), Monaco (4435 de euro), Elveţiei (4118 de euro), Luxemburgului (3189 de euro), Norvegiei (3170 de euro).
De menţionat, că Wikipedia a elaborat şi o hartă a ţărilor, în care a fost indicat salariul brut şi net (rămas după achitarea impozitelor) în valutele locale, euro şi dolari americani. Datele acestui rating au un caracter relativ, deoarece la elaborarea listei ţărilor informaţia privind salariile vizează diferite perioade ale anului 2014, iar informaţiile oferite pentru unele ţări se referă chiar la anii 2010-2013.

10000000000002AE0000022A93B74FA3

100000000000029D0000021C11D1D978

Salarii inghetate + ajustari la costul vietii! Doar atat.

Salariile europarlamentarilor si “crevetilor de Bruxelles”

ep

Ce ziceti de asta? Ia uitati-va la Romania! Si ganditi-va cine ne-au fost reprezentantii? Si ce au facut ei pentru tara! Si apoi … votati cu incredere gasca sau gastile penale din parlamentul Romaniei!

Legislatia muncii de sclav! Romania pe primele locuri!

Map-BLER-in-EEA-2015-update-FR

Pas de droits = Lipsa drepturi!

tres limites = foarte limitate!

“Roumanie – Aucun dispositif de représentation des travailleurs, mais les syndicats peuvent être invités à participer à des réunions du conseil pour discuter de points spécifiques.”


Mandri deja ca suntem romani! Mandri nevoie mare!

Cine a votat legislatia muncii? Ce drepturi avem? 0 (zero)! Interesanta reprezentare grafica. Sclavi in propria tara!

Aceleasi jigodii care in curand ne vor cere iar … votul.

Furci si coase nu voturi!


Ce avem de facut?

Salarii contra (voturi + modificarea corespunzatoare a legislatiei) – e simplu.

Nu se intampla nu venim la vot si nu legitimam ca de fiecare data hotia si prostia! Sau schimbam foaia! La alegere.

Si nu in ultimul rand modificarea codului muncii la o forma acceptabila si avantajoasa nu numai pentru angajator!

Altfel mai apare iar un betiv si gasca lui si iar taie 25% din salarii si pensii! Si ajungem de unde am plecat!

Exemplu interesant: cativa patroni din Oradea se plang pe forumuri ca … desi au triplat salariile angajatii lor tot pleaca chiar si pentru 30RON mai mult la salariu. SI E COMPLET NORMAL ASA! Sa pleci cand salariul oferit este de rahat!

“Mirajul de a lucra pentru o companie străină i-a atras pe mulţi orădeni, care sperau că un loc de muncă la Shinheung Electronics va fi ca-n filmele documentare despre performanţele asiaticilor, adică mecanizat, ordonat şi civilizat. De primele două calităţi nu s-a plâns nimeni, de cea de-a treia în schimb…

Patronii coreeni ai Shinheung sunt acuzaţi că au pretenţia ca angajaţii să lucreze într-o formă de sclavagism legal: mult, repede şi pe bani de nimic. Cui nu-i convine e liber să plece, ceea ce tot mai mulţi dintre angajaţi o şi fac!”

Romani, deci se poate! Atunci de ce sa nu procedam la fel la scara nationala?


De unde bani de salarii si pensii?

Simplu, sunt atatea multinationale si supermarketuri, lanturi intregi  chiar care nu-si platesc corect darile catre stat si sunt protejate de binomul vesel aflat sub ocrotirea clemei licuriciului!

Sa verifice corect ce s-a vandut ca volum si cat s-a incasat la bugetul de stat in ultimii 10 ani si sa vezi ca sunt bani si de salarii, salarii adevarate si de pensii decente!

Si cate alte anomalii specifice Romaniei nu sunt dosite. Averea unora s-a triplat dupa terminarea mandatului? Cum si de ce? Au intrat platile pentru … cedarile de suveranitate succesive!


Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here