Romania Curata : Barajul celor Trei Dezastre

0
43
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cu siguranță majoritatea iubitorilor de natură au auzit de Barajul celor Trei Defileuri, care a devastat fluviul Yangtze. Un exemplu antologic de crimă împotriva naturii și, deopotrivă, împotriva oamenilor.

Acel baraj a fost construit în plin regim comunist, represiv. Chiar și atunci aproape o treime din membrii Congresului Național al Poporului au votat impotrivă sau s-au abținut. Dar noi ce scuză avem că permitem ridicarea unui baraj mult mai mic, dar la fel de devastator pentru țara noastră, păstrând proporțiile, precum este Barajul celor Trei Defileuri pentru China? Ce scuză avem că permitem implementarea acestui proiect comunist la 27 de ani după Revoluție?

Istoria se repetă, dar relativ și contrariant. În ”Epoca de Aur” a fost mutilat singurul nostru parc național de atunci, Parcul Național Retezat. Râul Mare a fost șters de pe fața Pământului, încă de la formarea sa la confluența Lăpușnicului Mare cu Râul Șes. Acum Jiul este șters de pe fața Pământului, ucis și îngropat (bine că nu s-au gândit să-l incinereze) chiar imediat după formarea sa, prin unirea Jiului de Vest (Jiul Românesc) cu Jiul de Est (Jiul Unguresc).

În acest cadru mirific se naște Jiul și pornește spre Defileu, fără să bănuiască că imediat mai jos, în umbra muntelui, călăii îl așteaptă:

I se ridică ghilotina, spre a fi ucis din fașă.

Ironia sadică este că distrugerea Râului Mare din Retezat, în plin regim comunist, a fost de fapt un complot între comunism și capitalism, a fost finanțată de Banca Mondială. Iar distrugerea Jiului, la 27 de ani după Revoluție, este o ”realizare” 100% comunistoidă, proiectul ceaușist având ca titular o companie de stat, moștenită din comunism, cu finanțare proprie. Și atunci, la distrugerea Râului Mare, s-a știut că este un dezastru ecologic:

Secretele marelui baraj din Retezat, ascunse 40 de ani. Oficialii americani avertizau în note confidenţiale asupra riscului unui dezastru de mediu

Și acum se știe, dar autoritățile noastre nici în ceasul al 12-lea nu vor, dacă nu să învețe din greșeli, măcar să respecte legea.

Ar mai fi de adăugat că Banca Mondială a refuzat să finanțeze Barajul Celor trei Defileuri.

În ’89 am crezut că astfel de crime de mediu, născute din megalomania și tendința spre autarhie a lui Ceaușescu, vor rămâne de domeniul istoriei. Dar se pare că Ceaușescu a reînviat, prin discipolii săi:

Un râu condamnat la moarte de Ministerul Mediului

Culmea este că acești discipoli, care insistă acum ca Defileul Jiului să fie distrus, se pretind liberali!

Mi s-a spus că oamenii s-ar putea să fie dezarmați de faptul că hidrocentralele sunt în mare parte gata. Dar ar trebui să conștientizeze că, din două puncte de vedere esențiale, nu este deloc relevant. Atâta vreme cât Jiul nu a fost deviat, nici măcar nu i s-a întrerupt continuitatea, nu este prea târziu ca să-l salvăm. Și, legal vorbind, conform jurisprudenței Curții Europene de Justiție (caz C-399/14), chiar dacă hidrocentralele ar fi deja puse în funcțiune, din moment ce afectează semnificativ speciile și habitatele pentru care a fost desemnat situl Natura 2000, ar trebui închise iar barajul demolat.

Autoritățile de mediu nici nu trebuie să facă ceva activ, să anuleze ceva. Este suficient să nu emită autorizație de mediu pentru funcționarea hidrocentralelor, motivând că au fost construite ilegal, pe baza unui acord de mediu care și-a încheiat efectele juridice în iunie 2007. Cum să emiți autorizație de mediu pentru un proiect care a fost construit fără acord de mediu valid?!

Garda Națională de Mediu a fost bombardată cu mesaje, cerându-i-se doar să aplice legea:

Defileul Jiului în pericol: Trimite un mesaj Gărzii Naționale de Mediu!

Dar, în tradiția ei împământenită, a refuzat, răspunzând cu minciuni halucinante. Comisarii se fac că nu cunosc limitele parcului național, deși ele sunt stabilite chiar în hotărârea de guvern prin care a fost declarat parcul. Se fac că nu știu că, așa cum reiese din HG 1581/2005, hotărârea de guvern prin care a fost declarat parcul și i s-au stabilit limitele, în zona lucrărilor ilegale la barajul de la Livezeni limita este pe talveg, deci lucrările au loc și în parc. Și, oricum, ce relevanță ar avea dacă un proiect este 99% sau 100% in parcul național, atâta vreme cât prezența unui astfel de proiect chiar și pe un metru pătrat din parc este ilegală? Minciună gratuită!

Chinezii au Barajul celor Trei Defileuri, noi avem Barajul celor Trei Dezastre:

– Dezastru pentru integritatea cadrului natural al ţării: reprezintă ultimul act al campaniei de exterminare a râurilor mari de munte din Carpaţii Româneşti şi reprezintă distrugerea de la un capăt la celălalt a celui mai spectaculos parc naţional, a unui sit Natura 2000 extrem de valoros şi a uneia dintre ultimele mari zone de sălbăticie ale continentului.

– Dezastru pentru turism: reprezintă dispariţia singurului râu cu adevărat bun pentru rafting din ţară şi eliminarea şansei unui turism înfloritor în Valea Jiului.

– Dezastru pentru sport: puţini conştientizeză cât de dezechilibrată este România în ce priveşte competiţiile de caiac-canoe. La probele de sprint avem campioni de decenii, la cele de slalom practic nu existăm. Jiul, fiind singurul râu mare de munte care ne-a mai rămas, este perfect pentru antrenamente şi competiţii. Dar autorităţile inconştiente îl şterg de pe hartă.

Ascultaţi cum Jiul, ale cărui zile sunt numărate, vuieşte pe lângă călăii săi:

Dacă nu se îmtâmplă o minune şi o autoritate competentă îşi face datoria (una este suficientă), în curând liniştea morţii se va aşterne peste Defileul Jiului.

Dar să încerc să aduc și o notă optimistă…

WWF, European Environmental Bureau, European Anglers Alliance, Wetlands International and European Rivers Network au trimis o scrisoare comună Comisiei Europeane, cerând intevenția acesteia în cazul Defileului Jiului.

SAVE DEFILEUL JIULUI NATIONAL PARK (ROMANIA)

Hydropower project in Defileul Jiului National Park breaches EU environmental law

 

Poate intervenția marilor ONG-uri europene de profil va scoate Comisia din comoditatea ei.

Iar Fundația EuroNatur sprijină financiar salvarea Jiului:

Romanian natural treasure threatened by hydropower project

Nu este prea târziu să salvăm Jiul!


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here