Romania Curata : De ce se joacă PSD de-a ”polițistul rău și polițistul bun”…

  51
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  De ce se joacă PSD de-a ”polițistul rău și polițistul bun” pe subiectul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție

  PSD joacă într-adevăr periculos pe tema referendumului pentru redefinirea în Constituție a familiei, așa cum își doresc adversarii căsătoriilor gay. Întrebarea este însă dacă acest joc este doar unul de imagine, electoral, sau chiar se încearcă forțarea organizării referendumului în aceeași zi cu alegerile din 11 decembrie. Această din urmă variantă ar fi o lovitură catastrofală pentru democrație și ne-ar întoarce din nou în anul 2012.

  Hotnews a publicat pe surse informația că doi senatori PSD, Ovidiu Donțu și Titus Corlățean, au depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea și desfășurarea unui referendum național privind revizuirea Constituției în sensul solicitat de Coaliția pentru familie și anume redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie și nu între soți, cum este acum. Potrivit proiectului, cetățenii României vor fi chemați la vot în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire a Constituției.

  Propunerea de revizuire a Constituției nu este încă aprobată de Parlament, ea trecând deocamdată doar de Comisia Juridică a Senatului. Urmează plenul acestei camere și apoi Camera Deputaților. Deci termenul de 30 de zile din proiectul depus de senatorii Corlățean și Donțu ar trebui să înceapă de la momentul la care propunerea de revizuire a Constituției este aprobată de Parlament.

  L-am întrebat pe senatorul Ovidiu Donțu ce sens are proiectul de lege pe care tocmai l-a depus la Parlament și dacă urmărește organizarea referendumului pe 11 decembrie. Mi-a răspuns că a vrut să acopere ”un vid legislativ” pentru că, fără o lege de organizare a referendumului, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției va rămâne în aer. Dar, spune Donțu, ”nu crede” că referendumul va fi organizat pe 11 decembrie pentru că mai sunt proceduri de îndeplinit și, oricum, parlamentarii vor intra în vacanță de alegeri pe 11 noiembrie. Deci puține șanse ca toate lucrurile să se poată derula atât de repede.

  De ce nu au așteptat atunci Donțu și Corlățean cu proiectul de lege până după alegeri?

  Ovidiu Donțu spune că el nu va mai fi senator după 11 decembrie și avea această obligație în calitate de președinte al Comisiei pentru constituționalitate pentru că altfel ”o inițiativă cetățenească semnată de 3 milioane de oameni” nu s-ar fi putut pune în practică. Corlățean însă va fi senator și după 11 decembrie.

  Interesant este că Liviu Dragnea a ieșit astăzi să spune că PSD nu va susține organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile și că așteaptă explicații de la Donțu și Corlățean pe acest subiect.

  Adevărul este că, electoral, PSD ar avea numai de câștigat dacă referendumul s-ar organiza în aceeași zi cu alegerile. Ar crește prezența la vot a unui public tradiționalist, care clar este înclinat să voteze cu partidele mari, în special partidul lui Dragnea. Ar avea de câștigat și Coaliția pentru familie, inițiatoarea demersului, care și-ar asigura o prezență la referendum de peste 30%, necesară validării acestuia. Este puțin probabil ca acest procent să fie atins anul viitor, spre exemplu, când interesul cetățenilor pentru o nouă prezență la secția de votare va fi scăzut.

  În același timp însă, dacă cele două consultări populare s-ar suprapune, democrația românească ar suferi o nouă lovitură îngrozitoare. În loc de programe de guvernare, vom vorbi în această campanie despre familia tradițională, biserică și ”pericolul homosexual” asupra familiei, într-o țară în care genul acesta de subiecte prind la un anumit public. Mai mult, având în vedere lașitatea cunoscută a politicianului român, nu prea vom vedea apărători în public ai căsătoriilor gay (chiar dacă în realitate sunt de altă părere), de frică să nu fie taxați la urma de vot.

  Deja există semnale clare venite din partea partenerilor occidentali că asocierea celor două subiecte, alegerile și referendumul, ar fi o mare mizerie.

  Veți spune că așa s-a întâmplat și în 2009, când alegerile prezidențiale au fost suprapuse cu referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari. Diferența fundamentală e că respectiva consultare populară era consultativă, pe când referendumul pentru modificarea Consitituției este obligatoriu. Deci ar fi dramatic ca rezultatul acestuia să fie viciat de scopurile meschine ale unor politicieni sau chiar ale unor lideri de opinie ce slujesc, din motive diverse, interesele Bisericii.

  Nu cred, așadar, că ne vom juca cu focul pe un subiect atât de important. Indiferent cât de mare ar fi miza acestor alegeri, România nu poate fi scoasă din nou de pe harta țărilor civilizate, așa cum s-a întâmplat în 2012.

  De ce atunci subiectul este ținut cald pe agenda publică?

  Cred că, mai degrabă, PSD joacă electoral și încearcă să transmită, cât mai clar cu putință, mesajul că este de partea familiei tradiționale, formată exclusiv din bărbat și femeie, știind sigur că asta îi va aduce voturi. În același timp, Liviu Dragnea joacă și rolul liderului de partid responsabil care vrea să rezolve această problemă în stil democratic, occidental, cu respectarea regulilor. Adică, vezi Doamne, liderul PSD nu mai este nesăbuitul din 2012, s-a maturizat, s-a civilizat, la o adică poate fi și premier al României, în ciuda condamnării penale. E un fel de joc de-a ”polițistul bun și polițistul rău”.

  În orice caz, e posibil ca PSD să-și fi atins deja scopul. Pentru că multă lume a căzut în plasa PSD și a lui Dragnea, iar subiectul căsătoriilor gay este deja pe agenda publică. Cu o lună înainte de alegerile parlamentare. Ceea e nu e chiar democratic.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here