Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Romania Curata : Ministrul Culturii a solicitat oprirea proiectului distructiv din Piata...

Romania Curata : Ministrul Culturii a solicitat oprirea proiectului distructiv din Piata Romana

292
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ce scrisoare i-a transmis rectorului de la ASE. Și ce firme abonate la contractele lui Chiliman și Negoiță lucrează la ”restaurarea” Casei Nanu-Muscel

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a deplasat, la sfârșitul săptămânii trecute, la șantierul de la Casa Nanu-Muscel, din Piața Romană din București, pentru a solicita oprirea lucrărilor abuzive care conduc la distrugerea monumentului istoric, se arată într-o postare pe site-ul ministerului. De asemenea, Vlad Alexandrescu l-a contactat (remițându-i și o scrisoare oficială) și pe Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE), proprietarul clădirii. Pentru a preîntâmpina o eventuală ”demolare de week-end”, ministrul Culturii a sesizat Poliția Națională, Poliția Locală a Municipiului București (Serviciul Control Disciplină în Construcții) și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Situația Casei Nanu-Muscel a fost relatată pe larg de România Curată anul trecut (mai multe articole aici). ASE intenționează să construiască un nou corp de clădire în această zonă, monumentul istoric urmând să fie încorporat în extensie, cu modificări importante. Specialiștii din domeniul patrimoniului cultural susțin că realizarea proiectului ar duce la distrugerea monumentului și arată că autorizația de construire a fost eliberată pe 22 iulie 2015 pe baza unui aviz al Direcției de Cultură a Municipiului București din 2006. Experții în domeniu, dar și juriștii, precizează că acel aviz devenise caduc (lipsit de efecte) după ce Casa Nanu-Muscel a fost clasată pe lista monumentelor istorice în 2013. De altfel, Asociația Pro.Do.Mo. și Societatea Academică din România (SAR) au solicitat anularea și suspendarea până la judecarea cauzei a Autorizației de Construire nr. 398/22.07.2015 emisă de Primăria Municipiului București pentru proiectul imobiliar inițiat de Academia de Științe Economice privind Casa Nanu-Muscel.

Intervențiile la Casa Nanu-Muscel au ajuns și în presa internațională, cazul fiind relatat pe larg în The Huffington Post (vezi aici), într-un articol care tratează distrugerile de monumente istorice din București și relația care există între aceste distrugeri și afacerile ”de casă” din Capitală. Conform acestui material, firma contractată pentru proiectarea structurii restaurării și extinderii de la Casa Nanu-Muscel, SC Popp & Asociații, a avut aceeași responsabilitate (de proiectare a structurii) și în cazul Cathedral Plaza – turnul construit lângă Biserica Catolică, în privința căruia există numeroase hotărâri judecătorești definitive de demolare, nepuse însă în aplicare de reprezentanții autorităților publice din București.

Directorul general al SC Popp & Asociații, Dragoș Marcu, este unul dintre avocații publici ai Cathedral Plaza, făcând declarații menite să inducă o temere la nivelul comunității, potrivit cărora o eventuală demolare a construcției ilegale ar putea afecta structura de rezistență a clădirilor învecinate (declarația aici/ întrebările redacției RC: Oare firma care a proiectat structura de rezistență nu are nicio responsabilitate în privința acestui risc teoretic, în condițiile în care acesta nu exista înainte de ridicarea construcției ilegale? Noua modalitate de a eterniza construcțiile ilegale e să le realizezi în așa fel încât, în cazul demolării, să fie afectate structurile de rezistență ale clădirilor din jur? Nu există nicio răspundere civilă și/sau chiar penală pentru dezvoltator, constructor și proiectanți dacă acest nou risc este, într-adevăr, real?).

Sursa foto: The Huffington Post

Sursa foto: The Huffington Post

Articolul din The Huffington Post mai arată și că SC Palex, antreprenorul general al proiectului Casei Nanu-Muscel, a fost implicată în afaceri cu Primăria Sectorului 1 din București, a cărui primar Andrei Chiliman este suspendat și cercetat de DNA. Compania a fost angajată să efectueze reabilitarea termică a blocurilor din sectorul lui Chiliman, în timp ce acesta este acuzat că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat, care a comis fapte de corupție, prin favorizarea unor firme care câștigau proiecte publice în schimbul unor comisioane de 10 până la 15% din valoarea totală a contractelor. DNA a confiscat și analizează, în prezent, contractele semnate de SC Palex cu primarul Sectorului 1, mai scrie The Huffington Post, care mai arată că, în ciuda acestor fapte, în decembrie 2015, SC Palex, în consorțiu cu alte două companii, a câștigat un contract de reabilitare în valoare de 220 milioane de dolari, cu Primăria Sectorului 3.

***

În anunțul de pe pagina Ministerului Culturii, se arată că Direcția pentru Cultură a Municipiului București a controlat pe teren șantierul din Piața Romană pe data de 23 martie. ”Dată fiind instituirea în 2013 a regimului juridic de monument istoric, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a stabilit, în urma controlului șantierului efectuat în 23 martie, că se aplică art. 24, pct.(4), din Legea nr. 422/2001 care prevede că elaborarea Expertizelor Tehnice, a proiectelor de consolidare, restaurare, verificare tehnică a proiectelor și dirigentarea lucrărilor se efectuează numai de experți sau specialiști atestați de Ministerul Culturii, cu respectarea exigențelor specifice domeniului monumentelor istorice. (…) Considerăm total greșită executarea lucrărilor de finalizare la imobilul menționat anterior, în conformitate cu Expertiza tehnică inițială din 2007 și a punctului de vedere referitor la măsurile de intervenție prevăzute în cadrul aceleiași expertize, așa cum este prevăzut în Autorizația de Construire nr. 398/1319300 din 22.07.2015, considerând că în anul 2010 a fost schimbată legislația efectuării Expertizelor Tehnice”, se precizează în nota de constatare a inspecției.

De asemenea, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a mai identificat o serie de lucrări care nu sunt consemnate în documentația de arhitectură pe baza căreia a fost eliberat avizul nr. 945/Z/2006. Menționăm următoarele intervenții realizate fără aviz:

 • Demontarea planșeelor de lemn și refacerea acestora din beton armat cu cămăsuiri la interior;
 • Realizarea de spaleți centrali;
 • Intervenții pe finisaje interioare, demontarea decorațiilor originale fără mențiunea procedurii și metodologiei de intervenție;
 • Alte elemente originale dispărute, rame de uși, tâmplării, scările de marmură de la intrare și marchiza.

În spatele Casei Nanu-Muscel ar urma să fie ridicată o clădire cu subsol, parter și încă 7 etaje…

ase cladire

Cum ar arăta Piața Romană după ”restaurare” și extindere

Concluzia notei de constatare a Direcției de Cultură a Municipiului București se referă la necesitatea opririi șantierului și a refacerii documentației tehnice ce a stat la baza autorizării acestuia. În data de 31 martie, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a transmis nota de constatare către Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București din cadrul PMB.

Vineri, 1 aprilie, deoarece lucrările pe șantier continuau să se desfășoare și dat fiind caracterul distructiv al șantierului la adresa monumentului istoric constatat de către Direcția pentru Cultură, a fost apelat Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Pentru a preîntâmpina o eventuală „demolare de week-end”, ministrul Culturii a solicitat intervenția cu celeritate pe șantier a Inspectoratului de Stat în Construcții și a Direcției Generale de Poliție Locală a Municipiului București.”

***

Scrisoarea adresată de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, rectorului ASE, Nicolae Istudor (pentru o rezoluție mai mare dați dublu click pe imagine)

scrisoare ministru 1 scrisoare ministru 2


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Aberatiile verbale si in scris despre ingineria seismica, debitate de-a lungul timpului de cand a aparut aceasta firma de scamatori structuristi, denumita Popp si Associatii SRL, in frunte cu illusionistii Popp, Marcu si Coman, sunt insulte adresate bunului simt al inginerilor structuristi Romani. Pentru acesti scamatori semnul Euro este semnul la care se inchina in permanenta. Cutremurul cel mare care o sa vina, o sa scoata la iveala toate prostiile proiectate si instalate sub controlul lor, in ultimii 12 ani in Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here