Romania Curata : PSD trebuie să guverneze, Dragnea nu poate fi premier, dar poate fi deputat. 4 teme false apărute după alegeri

  40
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Democrația ar trebuie să fie, în esență, o treabă foarte simplă, numai că unii au tendința să o complice inutil și periculos. De o săptămână întreagă, rezultatele alegerilor din 11 decembrie sunt răstălmăcite în fel și chip de tot felul de analiști și politicieni care, fie nu înțeleg cum funcționează regulile, fie sunt prea ticăloși ca să le accepte. O săptămână întreagă de prostii spuse la televizior, pe internet și pe la colțuri, prostii care nu fac decât să adâncească debusolarea în rândul unor oameni și așa destul de neîncrezători în politică. Nu ar trebui să ne mai mirăm astfel că românii au prins silă de vot, deși nu mai știm ce să facem ca să-i convingem că are gust de miere.

  În opinia mea, după 11 decembrie, lucrurile sunt foarte simple și arată cam așa.

  # PSD a câștigat alegerile și, chiar dacă nu a obținut peste 50% din voturi, poate guverna, cât se poate de confortabil, împreună cu ALDE, plus alții care s-or mai alipi la alianța învingătoare. Aici nu e nimic de dezbătut pentru că, indiferent cât am apela la sfânta matematică și am socoti voturile și mandatele de parlamentar primite de partide, subiectul e unul de principiu: ar fi absolut imoral ca viitorul guvern să fie format în jurul PNL, partid care a scos mai puțin de jumătate din procentele PSD. E drept că Băsescu a întors odată soarta unor alegeri, apelând la ”soluția imorală”, dar atunci situația dintre PSD și PDL era mult mai echilibrată. Deci discuția de acum despre ”o alianță de dreapta”, care să izoleze PSD și să guverneze, este foarte periculoasă. Și chiar jignitoare. Eu dacă aș fi votant PSD aș ieși în stradă dacă s-ar întâmpla așa ceva.

  # A doua chestiune imorală dezbătută în spațiul public în ultima săptămână este cea privind trecerea lui Tăriceanu, înapoi, la PNL, tot pentru a forța o guvernare fără PSD. Sper să nu fie adevărată această încercare de racolare, iar dacă a existat cu adevărat, sper să nu fi venit din partea lui Iohannis. Din nou, ar fi vorba de o călcare în picioare a votului popular și eu unul nu cred că genul ăsta de șmenuri politice înseamnă vreun progres pentru democrație.

  # A treia greșeală majoră care se face vine din partea PSD și a trompetelor media ale acestui partid. Liviu Dragnea nu poate fi premier pentru că s-ar încălca o lege aflată în vigoare. Asta e viața, câștigătorul alegerilor trebuie să facă un pas în spate și nici aici nu ar trebuie să mai fie vreo discuție dacă pretindem că ne place statul de drept. Am explicat aici și aici ce legi ar fi încălcate dacă președintele PSD ar ajunge premier. Trebuie oprită manipularea care vine pe acest subiect pentru că periculoasă.

  # Un alt demers din aceste zile care nu mi se pare în regulă este cel al liberalilor, la care s-a aliat și USR, de invalidare a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, pe baza prevederilor din Regulamentul Camerei Deputaților, ce se referă la persoanele condamnate pentru fraude electorale. Prevederea are sens doar dacă privește modul în care s-a obținut respectivul mandat, după cum a explicat aici și Adrian Moraru. În orice caz, regulamentul camerei, invocat de liberali spune exact așa:

  „Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă şi irevocabilă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”.

  Pentru mine e clar că Dragnea trebuie să-și ia în primire mandatul de deputat, dacă vreți mai multe argumente, citiți aici.

  Ne mirăm din patru în patru ani că românii stau în casă în ziua alegerilor, dar ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva genul acesta de răfuieli post-electorale, când negrul devine alb și invers, le taie oamenilor pofta de a mai vota. Atunci când alegerile și legile sunt clare, toată lumea ar trebui să le respecte. Indiferent dacă ne convin sau nu. Pentru că așa e în democrație și în statul de drept.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here