Romania Libera – Andrei Plesu îi desființează pe Băsescu, Ghiță și Cristoiu :

  134
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   Brâncuși s-ar întoarce în mormânt! Filosoful este iritat de axa electorală Băsescu – PSD – Ghiță

  de Mălin Bot

  Filosoful Andrei Pleșu s-a dezlănțuit la adresa fostului președinte Traian Băsescu, în două editoriale succesive. Acesta descrie practic o nouă alianță pelectorală șocantă în care Traian Băsescu, Liviu Dragnea, Victor Ponta și Sebastian Ghiță fac front comun.
  Totul a pornit de la discursurile politicienilor citați de Andrei Pleșu, pe marginea fotografiei cu președintele Klaus Iohannis așezat la masa tăcerii și de la campania agresivă dusă de PSD împotriva prim-ministrului Dacian Cioloș pe marginea prenumelui francez ”Julien” al acestuia.
  Scriitorul Andrei Pleșu, fost consilier prezidențial în administrația Băsescu și un susținător al fostului preeșdinte, l-a criticat dur pe acesta și pentru că și-a schimbat total atitudinea fiind acum într-o alianță electorală ciudată cu Liviu Dragnea, Victor Ponta și Sebastian Ghiță.


  În urmă cu o lună de zile și filosoful Gabriel Liiceanu a publicat o scrisoare deschsă în care l-a criticat vehement pe Traian Băsescu după ce fostul președinte a jignit mai mulți jurnaliști care au remarcat că fostul președinte duce o campanie de denigrare a Justiției și își încalcă principiile susținute când era în funcție. Scrisoarea deschisă a lui Gabriel Liiceanu.

  Liiceanu a notat că Băsescu ”poate nu se gândise niciodată că justiția pe care o activase se va întoarce cândva asupra celor din jurul lui? Cert e că, asemeni acelui personaj din mitologia greacă, a început să-și devoreze copiii. Oricum, pare că „cineva” care stătea la pândă în el i-a tras soclul de sub picioare și că, dintr-odată, magia s-a destrămat. Băsescu a devenit anti-Băsescu”. 

  Gabriel Liiceanu se declară dezamăgit de Traian Băsescu. Scrisoarea sa a ajuns virală pe Internet  În două editoriale publicate la începutul lunii noiembrie, Andrei Pleșu a descris practic elementele comune din discursurile lui Traian Băsescu, Sebastian Ghiță, Victor Ponta și Liviu Dragnea, elemente care zugrăvesc o bizară alianță electorală între personaje care acum câțiva ani erau pe poziții diametral opuse.

  «De opinia dlui Băsescu mă mir mai puţin. Îl cunosc destul de bine ca să ştiu că e pasionat de Brâncuşi, într-atît încît ia orice afront la adresa artistului ca pe un afront personal. Arta şi cultura sînt, pentru fostul preşedinte, sfinte. Cînd nu iese la televizor, citeşte multă literatură şi răsfoieşte albume cu marile capodopere ale muzeelor lumii. În plus, e un om flexibil, fără obsesia vulgară a consecvenţei. Nu e „încremenit în proiect”. Pe vremuri era cu „axa Washington-Londra-Bucureşti” cu „licuriciul cel mare”, cu Uniunea Europeană.”»  , spune Andrei Pleșu

  Andrei Pleșu l-a ridiculizat pe Traian Băsescu și pentru că nu mai respectă principiile pe care le susținea când era președinte și Crin Antonescu alături de Victor Ponta încercau suspendarea lui. Atunci Traian Băsescu susținea Justiția și îl acuza pe Victor Ponta că e ofițer acoperit. Acum Traian Băsescu are acoperiți și penali pe liste, situație taxată acid de Andrei Pleșu.
  În 2012 Andrei Pleșu a susținut poziția lui Traian Băsescu împotriva liderilor USL.
  În editorialul ”Noi suntem români!”, publicat vineri de Andrei Pleșu pe blogurile Adevărul, scriitorul spune:

  Acum s-a lămurit: discursurile din 2012 ale lui Victor Ponta şi ale lui Crin Antonescu erau corecte: străinii ne vor răul, ne vor legume, ne tratează de sus. Pe vremuri, găsea normal să-l demaşte pe Victor Ponta drept ofiţer acoperit. Acum ştie că astea sînt mofturi. Şi ca dovadă îl creditează generos pe Robert Turcescu, cel care s-a demascat singur ca ofiţer acoperit, într-un moment (televizat) de răpire mistică, dar şi cel care, la rîndul lui, îl „suspectează” pe Vlad Mixich de angajamente ascunse. Ce mai, oameni vii, oameni fără principii de lemn, oameni cu simţul realităţii: azi aici, mîine-n Focşani!»

  Într-un alt editorial,  ”Sloganuri şi prosteli (electorale, culturale etc.)”, publicat în ediția curentă a revistei Dilema Veche, Andrei Pleșu, îl ironizează și pe jurnalistul Ion Cristoiu pentru că a devenit agent de PR negru pentru Sebastian Ghiță și Traian Băsescu.

  ”Klaus Iohannis s-a așezat pe unul dintre scaunele din jurul Mesei Tăcerii. Atît le a trebuit brâncușofililor! Ce blasfemie, ce scandal, ce lipsă de patriotism! Ce jignire adusă unui geniu al poporului nostru! Iată-ne, în sfîrșit, strînși uniți în jurul artei, gata să ne dăm viața pentru salvarea onoarei autohtone. Foarte rău s-au supărat vîrfurile brâncușologiei naționale, mari istorici de artă ca Ghiță, Diaconu, Băsescu și Cristoiu. Jos reacțiunea! Jos abuzurile! Jos de pe scaunul din parc! Ne-am săturat de șmecherii, de incultură și de nemți! Patria ar merge bine dacă, din nefericire, unii n-ar face afaceri veroase cu opere celebre și nu și-ar pune posteriorul pe ele. Așa nu mai merge! Așa stînd lucrurile, sînt sigur, totuși, că dacă Brâncuși ar vedea cine și cum îl apără, s-ar întoarce în mormînt.”


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here