Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Saptamanalul ANCHETA : „Primarul i-a zis lui Petre Grancea să-l arunce...

Saptamanalul ANCHETA : „Primarul i-a zis lui Petre Grancea să-l arunce în râpă”

69
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 • Ţiganii au început să vorbească!
 • Mărturii şocante despre MORTUL DE LA BEREVOEŞTI
„Ancheta” reproduce declaraţia unui martor al evenimentelor care au şocat întreaga lume
„Lemnele le făceam parte-n parte cu primarul: o căruţă noi, o căruţă el!”
„Primarul i-a luat pe sclavi şi i-a dus la muncă devale la tac-so, i-a dus la păstrăvărie.”
„A mers în campanie din casă-n casă. Imposibil să nu-i vadă, stătea câte trei-patru ore la o familie.”
„De la ai lu’ Proca cumpărau toţi ţiganii avize, dădeau câte 3 milioane pe un aviz.”
La trei săptămâni de la descinderile de proporţii de la Berevoeşti, investigaţiile autorităţilor în cazul fermei de sclavi continuă să scoată la iveală detalii şocante. La începutul săptămânii trecute, prefectul Cristi Soare a pus pe tapet o altă situaţie gravă descoperită în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al Prefecturii, legată de împrejurările în care s-a încercat muşamalizarea morţii uneia dintre victimele torţionarilor de la Berevoeşti. Cu aceeaşi ocazie, prefectul a vorbit şi despre existenţa unui dosar penal care vizează moartea bărbatului a cărui identitate a rămas necunoscută până în ziua de astăzi.
Raportul prefectului confirmă moartea suspectă de la Berevoeşti
„În data de 1 noiembrie 2015 moare în condiţii suspecte una dintre persoanele sechestrate, persoană cu identitate necunoscută. Condiţiile producerii acestui deces fac în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeş” – se arată în raportul Prefecturii. Într-adevăr, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Câmpulung, aceştia au în instrumentare un dosar de ucidere din culpă care vizează tocmai acest deces. Deşi Prefectura asociază acest caz cu cel al fermei sclavilor şi, în plus, se pare că deja unul dintre inculpaţi ar fi recunoscut că necunoscutul lucra pentru ţigani, Poliţia Argeş susţine prin intermediul unui comunicat că decesul nu ar avea legătură cu dosarul torţionarilor. „Este înregistrat la Poliţia Câmpulung un dosar de moarte suspectă, cu persoană neidentificată, eveniment care a avut loc în 2015, în zona Gămăceşti, dar nu are legătură cu cazul de sclavie de la Berevoeşti. Procurorii DIICOT nu au solicitat până în acest moment date referitoare la acest eveniment”, au precizat reprezentanţii IPJ Argeş. Cu toate acestea, derularea evenimentelor pare să-i contrazică flagrant.
Mortul de la Berevoeşti – autopsiat şi înhumat suspect de rapid
Moartea necunoscutului de la ferma sclavilor ridică numeroase semne de întrebare, nu atât în ceea ce priveşte cauza decesului, cât graba cu care s-au derulat procedurile pentru înmormântarea acestuia. Mort – potrivit autorităţilor – pe 1 noiembrie 2015, bărbatul a fost îngropat doar două zile mai târziu, pe 3 noiembrie, deşi legea prevede în cazul persoanelor cu identitate necunoscută faptul că acestea nu pot fi înhumate în mai puţin de 30 de zile, timp în care, teoretic, se derulează proceduri de identificare a decedatului. Nu aşa s-a întâmplat însă şi în acest caz. Preluat de o salvare, bărbatul a fost transportat la morga de la Câmpulung, unde a intrat pe mâna medicului legist Ghenadie Chirică. El este cel care de altfel a şi semnat raportul medico-legal şi care, în timp record, a predat mortul unuia dintre ţiganii de la Berevoeşti. Culmea este că, deşi nimeni nu ştia cine este bărbatul decedat (n.red. – poliţia se chinuia de cinci ani să afle numele său), cel care l-a preluat de la morgă s-a declarat văr cu acesta. Cu toate acestea, legistului nu i s-a părut deloc în neregulă că „vărul” nu ştie cum îl cheamă pe bărbatul pe care tocmai îl autopsiase. Iată cum explică legistul Ghenadie Chirică de ce a predat decedatul mai devreme decât prevede legea şi fără a verifica gradul de rudenie invocat de persoana care a cerut ridicarea cadavrului: „Îmi aduc aminte de acest caz. Omul avea faţa complet zdrobită, era de nerecunoscut. Aşa cum prevede procedura, l-am ţinut 24 de ore, după care i-am făcut autopsia de faţă cu un poliţist de la criminalistică. Atunci am prelevat fire de păr şi ţesuturi de muşchi pentru ADN. A doua zi, cineva a venit să-l ridice. Nu îmi mai amintesc cine! Ştiu că procedura spune să-l ţinem 30 de zile, însă noi aici nu avem frigidere şi trebuia să-l trimitem la Piteşti. I-am dat drumul mai devreme, pentru că Poliţia îl verifica încă din 2010 şi nimic. Tot ceea ce se ştia era că romii îl luseseră de la Costeşti pentru a-i da ceva de muncă”, ne-a declarat doctorul Ghenadie Chirică, şeful SML Câmpulung. Odată actele eliberate, mortul a fost dus la Berevoeşti unde a fost înmormântat de urgenţă în aceeaşi zi.
 
Comisarul Troscenco: „M-am ocupat de înmormântare, pentru că autorităţile locale au refuzat”
În derularea rapidă a procedurilor de înmormântare a necunoscutului, un rol-cheie pare să fi avut şi fostul şef al Poliţiei Câmpulung şi, ulterior, al Secţiei de Poliţie Rurale Schitu Goleşti, comisarul-şef Grigore Troscenco. Potrivit mai multor martori, poliţistul s-ar fi ocupat personal de actele de înmormântare: „Odată cu înmormântarea a avut loc şi un eveniment inedit. Mortul nu avea actele pentru înhumare, însă fostul şef de post Grigore Troscenco de la Schitu Goleşti a adus imediat ce trebuia. De altfel, Troscenco a fost omniprezent de când cu acest caz. Din cât ştiu, şi în momentul în care omul a murit, Troscenco a fost unul dintre poliţiştii care au fost primii la faţa locului împreună cu primarul”, ne-a declarat unul dintre martorii evenimentelor de la vremea aceea. Referitor la implicarea sa în derularea evenimentelor din ziua morţii necunoscutului de la Berevoeşti, comisarul Troscenco spune că pur şi simplu şi-a făcut meseria, la vremea aceea fiind şeful Poliţiei Rurale pe zonă: „Am venit la Berevoeşti în urma unei sesizări prin 112. Acea persoană se afla în evidenţele Poliţiei ca persoană cu identitate necunoscută de mai mulţi ani. Nu am făcut altceva decât să definitivez cercetările la faţa locului şi apoi întreaga anchetă a fost preluată de Poliţia Câmpulung. Din momentul în care a fost preluat de maşina Serviciului de Medicină Legală de la Câmpulung nu mai ştiu ce s-a întâmplat în ceea ce priveşte procedurile. Ce vă pot spune este că m-am ocupat de înmormântare, noi poliţia, pentru că administraţia publică locală a refuzat să o facă. Din ce ştiu, cheltuielile au fost suportate de acei nemernici care l-au ţinut”, a declarat Grigore Troscenco, în prezent pensionar.
De ce s-a încercat ascunderea morţii sclavului de la Berevoeşti?
Despre moartea bărbatului martorii susţin că a fost vorba despre un accident nefericit, produs în timp ce acesta lucra la tăiat de lemne. În aceste condiţii, mulţi şi-au pus întrebarea de ce s-a încercat ascunderea morţii. Explicaţia stă în faptul că necunoscutul era implicat în activităţi ilegale de exploatare a lemnului, o eventuală investigaţie riscând să scoată la iveală afacerile suspecte prin care pădurile din zonă erau tăiate, inclusiv cu ajutorul sclavilor.
După ce ani de zile viaţa în Berevoeşti a fost guvernată de legea tăcerii, atât cei din închisoare, cât şi cei de acasă au început să vorbească. În mărturiile oamenilor apare în mod constant numele primarului Florin Proca, dar şi cel al tatălui său, fostul edil Gigi Fănel Proca. Iată ce a povestit un membru al etniei implicat în desfăşurarea evenimentului cu  mortul:
„Nu ştiu pe ce dată a fost înmormântat, dar ştiu că a murit de Sf. Dumitru (n.red. – declaraţia martorului privind data morţii vine în contextul în care în documentele oficiale se precizează că decesul a survenit pe 1 noiembrie). Veneam de la târg şi ne-am dus în deal. El, mortul, a fost la muncă pe coastă, nu cu omul la care stătea (n.red. – Petre Grancea), a fost cu un vecin, cu Trăienică Păun. S-a adunat toată ţigănia, pe la ora 1 a murit. «Şifonier» a zis că s-au dus ei la naşu’, la primar, să vorbească cu el că nu ştiau ce să facă cu mortu’, că n-avea acte, n-avea nimic. Şi primarul i-a zis lui Petre Grancea că să-l pună în maşină şi să-l arunce în râpă. Dup-aia s-a răzgândit că n-a mai avut cum să-l mai ducă la râpă că dacă l-au văzut toţi oamenii… Dacă nu se afla, îl duceau la râpă… A sunat la salvare abia seara pe la 7. Ştiu că au fost toţi, şi poliţia, şi primarul. Din câte am auzit, a fost înmormântat în aceeaşi zi cu o femeie, de preotul Dan Săndoiu, dar nu i-a făcut nimeni pomană” – povesteşte unul dintre martori. Un alt martor îşi aduce aminte că groapa a fost săpată cu angajaţii de la legea 416, beneficiari de ajutor social: „În ziua aceea mă aflam prin curtea bisericii şi am văzut doi angajaţi de la 416 că fac o groapă. M-am dus să văd pentru cine este şi mi-au povestit despre ce este vorba. Un lucru inedit al acestui caz este că abia săptămâna trecută preotul a trecut mortul în registru, acesta nefiind înregistrat la data înhumării”, ne-a declarat martorul de la înmormântare.
Am încercat să vorbim şi cu preotul paroh Dan Săndoiu, însă acesta nu a vrut sub nicio formă să stea de vorbă cu noi, singura sa declaraţie fiind: „Nu am voie să vorbesc despre acest caz. Ne-a interzis Arhiepiscopia!”.
Sclavii făceau muncă în folosul comunităţii în locul ţiganilor
Primarul Florin Proca a susţinut încă de la bun început că habar nu avea de existenţa fermei sclavilor. Martorii îl contrazic însă, afirmând că întreaga comunitate, inclusiv conducătorul ei, ştia de practica sclavagismului la Berevoeşti:
„Ştia toată lumea, se ştie de foarte mult timp. Când a murit omul ăsta chiar i-am zis unui poliţist: e posibil aşa ceva? De ce nu-i luaţi măcar să-i duceţi undeva? Mi-a zis că ce să le facă, unde să-i ducă el, că sunt aduşi de peste tot. Unii au fugit. Nu i-a văzut primarul pe amărâţii ăia? Primarul ştia. Primarul chiar i-a luat la el, se ducea la Vasile Furdui. I-a luat şi i-a dus la muncă devale la tac-so, i-a dus la păstrăvărie. Îi puneau pe sclavi să facă muncă în folosul comunităţii în locul ţiganilor pentru ajutoarele sociale. Îi vedea toată lumea când coborau cu ei la dispensar, când mergeau în căruţe. Treceau toată ziua căruţele. Se vedea după ei că erau necăjiţi, nespălaţi, bătuţi… Primarul a mers în campanie din casă-n casă. Imposibil să nu-i vadă, stătea câte trei-patru ore la o familie”, a mai declarat acelaşi martor.
Oamenii din Berevoeşti – terorizaţi de familia Proca
În mod surprinzător, nu ţiganii sunt cei de care oamenii din Berevoeşti se tem cel mai mult. Potrivit martorilor, cetăţenii, fie că sunt români sau ţigani, sunt efectiv îngroziţi când aud de familia Proca. De altfel, despre ambii primari Proca se spune că ar fi avut în mai multe rânduri reacţii de o violenţă ieşită din comun.
„Ei domină toată comuna asta. Jumătate din comuna asta e a lor, pământuri, case… De asta ne e frică… Dacă oamenilor nu le-ar fi frică de primar şi de taică-său şi de Andrei, fratele primarului, toată comuna ar ieşi în stradă” – povesteşte martorul.
Afacerile cu lemne – controlate de familia primarului
Oamenii din Berevoeşti vorbesc şi despre cum primarul Florin Proca şi familia acestuia îşi luau partea lor din fiecare activitate de exploatare a lemnului. „Lemnele le făceam parte-n parte cu primarul. Ne trimitea el: «Uite, vă duceţi tăieţi de colo, faceţi două căruţe, una o iau eu, faceţi trei – două eu, una voi» sau invers în funcţie de relaţia pe care o avea cu omul. Avize aveau ei, ai lu’ Proca. De la ei cumpărau toţi ţiganii avize, dădeau câte 3 milioane pe un aviz ca să le ducă în Vlaşca.
 
Ce acte a luat Fănel Proca din primărie după descinderi?
După descinderi, există martori care susţin că Fănel Proca, fostul primar şi tatăl actualului edil, ar fi ieşit din primărie cu un teanc de acte în braţe, băgate într-un dosar. Mai mult, aceiaşi martori afirmă că acesta ar fi stat de vorbă cu ţiganii, pe care i-ar fi învăţat să nu spună nimic. De altfel, mai multe persoane susţin că a devenit un obicei pentru Proca senior să poarte muncă de lămurire cu oamenii din Berevoeşti pentru ca aceştia să-şi ţină gura pentru ca fiul său să iasă basma curată, promiţându-le că-i va ajuta să le scoată neamurile din puşcărie. La fel se vorbeşte şi despre tânărul Florin Proca, cel care la rândul lui a stat de vorbă cu nora lui Petre Grancea chiar în faţa primăriei, promiţându-i, în schimbul tăcerii, că-i scapă el.

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here