Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Saptamanalul PUNCTUL : Aproape 500 de bicicliști au servit micul dejun...

Saptamanalul PUNCTUL : Aproape 500 de bicicliști au servit micul dejun gratuit…

68
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Aproape 500 de bicicliști au servit micul dejun gratuit la Târgu Mureș, în drum spre locurile de muncă

imageresize-1

Aproximativ 500 de persoane din Târgu Mureș, care s-au deplasat cu bicicleta spre locurile de muncă, au primit, pe parcursul unei săptămâni, câte un mic dejun gratuit în cadrul Programului „Breakfast for Bikers (B4B)”, implementat în premieră în România de Fundația Comunitară Mureș și Asociația Pro Biciclo Urbo.

Potrivit lui Gal Sandor din partea Fundației Comunitare Mureș, acțiunea s-a derulat pe parcursul unei săptămâni, a fost inspirată dintr-un proiect inițiat în Ungaria și a avut mai multe scopuri: încurajarea cetățenilor să se deplaseze bicicleta, efectuarea unui sondaj de opinie cu privire la necesitățile bicicliștilor, dar și un rol educativ.

„A fost foarte bine, peste așteptările noastre. Au fost zile în care am completat peste 60-70 de chestionare, noi am estimat cam 30-50 în cele mai aglomerate locuri din oraș. Am întâlnit și bicicliști care se grăbeau și nu s-au oprit. Am reușit să verificăm toate bicicletele pe care le-am oprit și am constatat că nu toate sunt echipate corespunzător. Cu ajutorul Poliției am făcut cu această ocazie și o campanie de prevenire. Toți cei întrebați au cerut piste pentru bicicliști pentru că traficul rutier e foarte aglomerat, iar cei care se deplasează totuși cu bicicleta sunt printre cei mai curajoși, se aventurează în fiecare zi. Cu siguranță numărul bicicliștilor ar fi mult mai mare dacă s-ar putea deplasa în siguranță. În perioada următoare se va elabora Planul de Mobilitate Urbană pentru Târgu Mureș și vom comunica datele obținute de la bicicliști. Am mai avut și alte sondaje în ultimii 5 ani, le vom pune și pe acestea la dispoziția echipei care va face acest plan și sperăm că se vor face mai multe piste”, a declarat, pentru AGERPRES, Gal Sandor.

Liderul Fundației Comunitare Mureș a precizat că există la nivelul municipiului Târgu Mureș o strategie aprobată, însă cea mai mare problemă este conlucrarea dintre instituțiile statului.

„Soluții s-ar găsi doar că instituțiile trebuie să comunice între ele. Până acum ni s-a spus doar cum nu se poate, e un sport național să găsim scuze. Noi ne gândim la soluții. Cred că foarte mulți ar renunța la mașină — cei care nu renunță sunt părinții cu copii — dacă ar fi piste sau măsuri de calmare a traficului, cred că mulți ar merge cu bicicleta”, a spus Gal Sandor.

Unul dintre cei care se deplasează cu bicicleta la serviciu, de ani de zile, este Iosif Schneider, din Cartierul Tudor Vladimirescu, care a spus că bicicleta este cel mai simplu, econom și sănătos mijloc de transport.

„Vin din Cartierul Tudor, merg în fiecare dimineață la muncă cu bicicleta, fac cam 4 kilometri în fiecare dimineață. Pentru mine e cel mai simplu mijloc de transport, poți ajunge foarte repede dintr-un loc în altul, iar pentru sănătate e excelent. Acțiunile de genul ‘mic dejun pentru bicicliști’ sunt eficiente pentru ca oamenii să vadă, mai ales cei care vin cu mașini și cu autobuzul, că există și alt mijloc de deplasare. Am calculat că dacă vin cu autobuzul, pot să vin și cu mașina, însă eu la serviciu lucrez mai mult în mașină, așa că prefer bicicleta, un bilet dus-întors costă 4 lei pe zi, într-o lună minim 20 de zile, economisesc 80 de lei”, a spus Schneider.

Un alt împătimit al bicicletei, Costin Virgil, a declarat că parcurge zilnic cam 10 kilometri până la serviciu, plus că se deplasează cu același mijloc de transport și după-amiaza.

„Mă deplasez la serviciu cu bicicleta, dar și în alte locuri, după masă. Nu calculez economiile, ci beneficiile pentru sănătate. E vorba de sănătate, de mișcare înainte și după serviciu. Îmi place să beau cafeaua în fiecare dimineață. Am știut de pe Facebook de această acțiune. Mă simt bine, iar după ce beau cafeaua pe stradă parcă bicicleta merge mai bine”, a afirmat Costin Virgil.

Acțiunea „Breakfast for Bikers (B4B) — Mic dejun pentru bicicliști” a debutat în data de 2 septembrie, la intersecția străzilor Belșugului cu Libertății din Târgu Mureș, apoi s-a derulat pe parcursul unei săptămâni, în fiecare dimineață, între orele 07,00 și 09,00, în mai multe zone din Târgu Mureș.

Cei care au oprit au completat chestionarele, au primit câte o cafea fierbinte, un croissant și dulciuri.

AGERPRES


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here