Saptamanalul Tinta : Numele chestorului Nicolae Berechet – vehiculat în mecanismul şpăgilor pentru contractul EADS

  110
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Celestina Dobricescu

  Dosarul DNA care vizează afacerea Microsoft-EADS – cel mai mare contract din bani publici încheiat de statul român după 2000 – are toate şansele să doboare orice record în materie de prejudicii: 1 miliard de euro. Ancheta extrem de complexă, desfăşurată în colaborare cu autorităţile germane, ar putea arunca în aer o bună parte a clasei politice, în special din zona PSD, lista persoanelor suspectate că ar fi luat mită pentru a sifona banii Ministerului de Interne destinaţi proiectului de securizare a frontierelor de stat cuprinzând miniştri şi secretari de stat, zeci de directori, membri ai Secretariatului de Stat al Guvernului, oameni de afaceri şi consilieri. Recent, în spaţiul public a ajuns un document incendiar din dosarul Microsoft-EADS, declaraţia unui martor cu identitate protejată în care este devoalat întregul mecanism al licitaţiilor trucate şi al şpăgilor prin care statul ar fi fost prejudiciat cu un miliard de euro în cadrul acestui contract. Printre numele menţionate de martorul protejat de DNA în declaraţia de 47 de pagini pe care acesta a dat-o în faţa anchetatorilor se regăseşte şi cel al chestorului (r.) Nicolae Berechet.

  Securizarea frontierelor – o afacere penală de sute de milioane de euro
  În anul 2004, statul român a încheiat un contract în valoare de 650 milioane de euro cu compania germană European Aeronautic Defence and Space (EADS), suma fiind majorată la 750 milioane de euro în 2009. Anul trecut, DNA a deschis o anchetă privind achiziţia de softuri pentru administraţia publică şi astfel a ajuns la contractul cu EADS. Procurorii suspectează că, prin intermediul firmei româneşti Fujitsu Siemens Computers, controlată de Claudiu Florică, 60 de milioane de euro din banii încasaţi de EADS în contul înţelegerii cu statul român s-ar fi întors în ţară sub formă de mită pentru oficialii din guvern care ar fi favorizat încheierea contractului cu compania germană. Despre aceeaşi companie Fujitsu Siemens Computers se spune că ar fi intermediat şi încheierea contractului cu Microsoft. Afacerea de sute de milioane de euro s-a întins pe aproape 10 ani, timp în care o parte din lucrări au fost executate în regim de subcontractare de firme româneşti, despre care procurorii cred că ar fi intervenit pe lângă mai-marii vremii pentru a prinde o porţie din uriaşul buget al proiectului. Numele chestorului argeşean Nicolae Berechet figurează în denunţul martorului cu identitate protejată din dosarul Microsoft-EADS la capitolul „alte persoane implicate în traficul de influenţă şi darea de mită pentru încheierea acestui contract”, alături de numeroşi oficiali din guvern – după cum  se arată în document. Nicolae Berechet a fost secretar de stat pentru logistică în Ministerul Administrației și Internelor în perioada ianuarie 2001 – 24 aprilie 2005 – adică tocmai în perioada în care s-au pus bazele şi s-a semnat controversatul contract pentru securizarea frontierei.

  Chestorul Berechet: „Nu penetrasem la nivelul scontat de încredere politică, erau lucruri tainice”
  Într-o declaraţie acordată în exclusivitate redactorilor „Ancheta”, fostul secretar de stat Nicolae Berechet susţine că, în ciuda poziţiei sale de vârf pe care o ocupa în Ministerul de Interne la vremea semnării contractului cu EADS, a fost sărit din schema pregătirii acestui demers.
  „Contractul cu EADS a fost derulat şi realizat de la început până la sfârşit de o echipă desemnată prin hotărâre de guvern, din care eu nu am făcut parte, deşi eram secretar de stat pe probleme de logistică la nivelul Ministerului de Interne. A fost Toma Zaharia şi aşa mai departe… Toate demersurile făcute în cadrul acestor operaţiuni foarte ample au fost făcute de acest grup, special creat, condus de miniştrii de Interne ai vremii, cam toţi. Dar eu nu am participat efectiv la absolut nimic. EADS a fost un capitol special, însemând un grup special, desemnat nominal de prim-ministru, instruit la nivelul guvernului de către prim-ministru, iar contractul a fost semnat în prezenţa prim-ministrului de către şeful acestui grup, generalul Toma Zaharia. Nu m-a chemat nimeni, nu m-a întrebat nimeni nimic, iar în măsura în care cineva doreşte să ceară vreo explicaţie, cu toată plăcerea. Exclud cu desăvârşire o chestiune care să mă implice într-o afacere necurată în cadrul acestui contract. Eram secretar de stat în perioada aceea şi, din păcate, au asociat funcţia executivă de atunci cu suspiciunile care planează. Nu spun că-mi convine când văd că se întâmplă nişte lucruri care vizează o perioadă în care eu am muncit. Dar, repet, nu am avut niciun rol în acest contract. Probabil nu s-a dorit, fiind vorba de un nivel de încredere politică mai mare între cei care desemnau şi cei care au fost desemnaţi în acest grup de lucru. Prim-ministru era Adrian Năstase. Sigur, a fost un complex enorm de activităţi, contracte, subcontracte, evaluări, preţuri schimbate, fel de fel de lucruri pe care le auzeam discutându-se în minister, mai ales că la unele dintre structurile care participau direct îmi erau subordonate. Chiar şi eu m-am întrebat la un moment dat de ce am fost ocolit. Dar… tot răul spre bine, însă din acest grup de lucru nu am făcut parte. Şi e o chestiune de logică simplă până la urmă: nu penetrasem la nivelul scontat de încredere politică, erau lucruri tainice. Nu am niciun fel de legătură, iar dacă cineva va dori să mă întrebe, ce vă spun vouă, le voi spune şi lor. Esenţa este că nu am avut implicare în niciun fel şi nici alte amănunte nu cunosc“, ne-a declarat Nicolae Berechet.

  28 milioane de euro pentru Conargul lui Vişoiu în afacerea EADS
  Pe lista subcontractorilor EADS se regăseşte şi firma lui Valentin Vişoiu, Conarg Construct, cu două lucrări ce totalizează aproximativ 28 milioane de euro. Conarg Construct a construit noul sediu din Capitală al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în contul unui contract în valoare de peste 26 milioane de euro, şi pe cel de la Sulina, în valoare de aproape 2 milioane de euro şi finanţat din Fondul pentru Frontierele Externe.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here