Sarmale cu urdă

0
101
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sondajul nostru

Din dorinta de a cunoaste intentia actuala a cititorilor nostri, privind participarea la vot si modul in care ati vota actualele partide parlamentare, va rugam sa raspundeti la urmatorul sondaj:

View Results

Loading ... Loading ...

Îmi plac sarmalele atât cele de post, cu ciuperci şi mult morcov, cât şi cele cu carne în care abia simţi orezul, dar de departe preferatele mele sunt sarmalele cu urdă. Nu mulţi aprobă  un astfel de ingredient în propria reţetă de sarmale, mama în schimb face ca sarmalele cu urdă să fie primele servite de pe platou. Dar care-i povestea sarmalelor cu urdă? Provin dintr-o zonă montana unde tradiţiile încă se păstrează, fiecare perioadă a anului pare să aibă o vedetă în bucătăria gospodinelor din sat. Ei bine primăvara, la sfârşitul primăverii, după 15 mai, urcă oile în munte, ciobanii adună oile sătenilor, îmbracă straie populare şi păşesc în sunetul trâmbiţei către munţii ce le vor deveni casă până la sfârşitul toamnei, iar mama face primele sarmale cu urdă din an. Sunt cele mai gustoase. Ca să facem niste sarmale de poveste, avem nevoie de:

–         Orez – o căniţă – 250 gr

–         Ceapă – 4 buc (mai mari)

–         Ulei – 200 ml

–         Morcov– 3 buc

–         Bulion– 1 lingură

–         Marar – o legătură

–         Varză/foi de sfeclă

–         Piper şi sare după gust.

Se prepară aşa cum se procedează şi cu sarmalele cu carne: Se toacă ceapa mărunt, se pune la călit în uleiul încins, după care se adaugă morcovul dat pe răzătoare. Separat se pune orezul la fiert, nu de tot, doar până se umflă. Se amestecă orezul cu legumele călite, se adaugă urda, mărarul şi bulionul după care se condimentează după gust, doar sare şi piper, fără condimente extravagante, cum spune mama. Varza, verde nu murată, se pregăteşte dinainte ca să iasă sărmăluţe mici, să nu stai să te chinui la împachetat. Se aşază în formă circulară într-o oală de lut, au un gust deosebit fierte într-un astfel de vas, se fierb la foc mic în cuptor. În loc de varză putem alege foi de sfeclă, de vie sau ştevie, în funcţie de preferinţe şi de timpul în care facem sarmalele. Neapărat trebuie să avem smântâna de casă, nu din comerţ, aici bunica are un rol important ne aduce un borcan de fiecare dată cu o zi înainte ştiind care e tradiţia noastră şi mămăliguţă facuta din mălaiul clasic, nu grişat. Astfel, ale noastre sau nu, sarmalele devin un obicei culinar în casele românilor, iar pentru mine sarmalele cu urdă reprezintă reţeta favorită, nu doar de sarmale, ci de orice tip de mâncare. (Loreda Sofron)

 


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here